Wijziging van de Verordening op de Binnenwateren voor de gemeente Den Haag

 

de raad van de gemeente Den Haag,

 

gezien het voorstel van het college van 10 maart 2020,

 

gelet op:

- artikel 149 van de Gemeentewet; en

- artikel 154b van de Gemeentewet;

 

besluit:

- vast te stellen de volgende Verordening tot wijziging van de Verordening op de Binnenwateren voor de Gemeente Den Haag:

 

Artikel I

De Verordening op de Binnenwateren voor de Gemeente Den Haag wordt gewijzigd als volgt.

 

A Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

1 De begripsomschrijving van Binnenwateren komt te luiden:

 

Binnenwateren:

alle wateren in de gemeente Den Haag, met uitzondering van de Haven van Scheveningen, de Passantenhaven Bierkade, de jachthaven De Vlietstreek en de Historische Haven aan het Zieken, de Fokkerhaven, de Poolsterhaven en het gedeelte van de Saturnuskade gelegen tussen de punten 190 meter en 240 meter gerekend vanaf de Melkwegstraat en gemeten langs de kademuur die, al dan niet met enige beperking, voor het publiek bevaarbaar of anderszins toegankelijk zijn, alsmede de bijbehorende werken, oevers, trappen, bruggen en andere kunstwerken in beheer en onderhoud bij de gemeente Den Haag;

 

2 De begripsomschrijving Ligplaats komt te luiden:

 

Ligplaats:

De plaats in het binnenwater die door een woon-, bedrijfsschip , drijvend terras, drijvend (horeca) terras, recreatieschip, passantenschip of historisch schip bij verblijf in de

binnenwateren kan worden ingenomen;

 

3 In de begripsomschrijving van Ligplaatsenplan wordt “.” vervangen door “;”;

 

4 De begripsomschrijving van Maatvoering komt te luiden:

 

Maatvoering:

 

  • -

    lengte schip: afstand tussen voor- en achterkant van een schip over alles gemeten, inclusief eventuele aanbouwsels;

  • -

    breedte schip: de afstand tussen de zijkanten van het schip, daarin begrepen gangborden en eventuele aanbouwsels aan de zijkanten;

  • -

    bouwhoogte schip: de afstand tussen de waterlijn en de bovenkant (dek of dak) van het schip, masten, antennes, schoorstenen en verduurzamingsmaatregelen (waaronder bijvoorbeeld zonnepanelen) die qua afmetingen binnen een marge van redelijkheid demontabel zijn en dus niet constructief één geheel vormen met het oorspronkelijke woon- c.q. bedrijfsschip niet begrepen;

 

5 Na de begripsomschrijving van Ligplaatsenplan wordt een nieuwe begripsomschrijving voor Historisch schip ingevoegd, dat luidt als volgt:

 

Historisch schip:

een varend woonschip met een historisch karakter en aangesloten bij de stichting Schepencarrousel of een vergelijkbare organisatie, die Den Haag voor maximaal 3 maanden aandoet (met een uitloop van maximaal 3 maanden) en daarbij gebruik maakt van gemeentewege aangelegde voorzieningen;

 

6 Na de begripsomschrijving van Historisch schip wordt een nieuwe begripsomschrijving voor Drijvende botenstalling ingevoegd, dat luidt als volgt:

Drijvende botenstalling:

Een drijvend overdekt object bij een woonschip ten behoeve van het stallen van een recreatieschip.

 

 

B Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

 

1. Het is de eigenaar van een schip, niet zijnde een recreatieschip of een passantenschip, en de eigenaar van een drijvende botenstalling, verboden om met dit schip ligplaats te hebben in de gemeente, zonder een daartoe door burgemeester en wethouders verleende vergunning.

 

 

C Na artikel 21 wordt een nieuw artikel ingevoegd, dat luidt als volgt:

 

Artikel 21a Ligplaats historisch schip:

Burgemeester en wethouders wijzen door middel van de vaststelling van een ligplaatsenplan gebieden langs kaden aan die in beheer en onderhoud zijn bij de gemeente Den Haag voor het verblijf van historische schepen.

 

Artikel II

Deze verordening treed in werking de dag na bekendmaking.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1

 

Begripsomschrijving Binnenwateren

Op verzoek van de Zeekadettenkorps en de ondernemers aan de Saturnuskade is de ligplaats voor het schip van de Zeekadettenkorps gewijzigd van locatie. De wijziging houdt enkel de verplaatsing langs de kade over een aantal meter in. Hiervoor dient de begripsomschrijving Binnenwateren te worden aangepast.

 

Begripsomschrijving Maatvoering

In de beantwoording schriftelijk vragen (SV/2019.232) heeft het College gehoor gegeven aan de wens om woon- en bedrijfsschepen te verduurzamen door de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen op de daken van deze schepen. Hiervoor dient begripsomschrijving Maatvoering te worden aangepast door- analoog aan antennes en schoorstenen – verduurzamingsmaatregelen uit te zonderen van de maximale afmetingen (en daarmee van de plicht tot aanvraag van een nieuwe Ligplaatsvergunning).

Deze aanpassing gebeurt wel met de kanttekening dat deze verduurzamingsmaatregelen - qua afmetingen binnen een marge van redelijkheid - demontabel zijn en dus niet constructief één geheel vormen met het oorspronkelijke woon- c.q. bedrijfsschip.

 

Begripsomschrijving Historisch schip

In het Actieprogramma binnenwater 2017-2020 (RIS297093) is de komst van de Schepencarrousel aan de Calandkade opgenomen. De Schepencarrousel is een initiatief van eigenaren van historische schepen (zoals sleepboten, vrachtschepen en zeilschepen), waarbij deze schepen uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen.

De schepen liggen voor een korte periode (max. 3 maanden) op een ligplaats. Om de ligplaatsen voor de Schepencarrousel in te richten dient aan Artikel 1 de begripsomschrijving Historisch schip te worden toegevoegd.

 

Begripsomschrijving Drijvende botenstalling en aanpassing artikel 4 VOB

Met het tot stand komen van de VOB in 2012 is abusievelijk geen rekening gehouden met de persoonsgebonden ligplaats voor een drijvende botenstalling gelegen naast het woonschip aan de Soestdijksekade 839.

Voor deze ligplaats is op 8 februari 2005 een persoonsgebonden ligplaatsvergunning verleend aan de eigenaar van het naastgelegen woonschip aan de Soestdijksekade 839. Deze eigenaar gebruikt deze drijvende botenstalling exclusief om zijn recreatievaartuig te stallen. Voor deze unieke situatie en specifieke eigenaar wordt de VOB aangepast waardoor het mogelijk wordt voor deze eigenaar de aanwezigheid van deze drijvende botenstalling te bestendigen en een persoonsgebonden ligplaatsvergunning te verlenen.

Om te voorkomen dat meerdere m1 openbare kaden in gebruik worden genomen t.b.v. een particulier belang, zal deze situatie alleen voor de huidige eigenaar worden bestendigd.

 

Artikel 21a

Door middel van het Ligplaatsenplan worden enkel gebieden aangewezen langs kaden die in beheer en onderhoud zijn bij de gemeente Den Haag. Voor binnenwater langs kaden die in beheer en onderhoud zijn bij de gemeente Den Haag is het niet toegestaan om buiten het aangewezen gebied ligplaats in te nemen met een historisch schip. In de aangewezen gebieden zullen van gemeentewege voorzieningen worden aangebracht om op een comfortabele wijze ligplaats in te nemen. Verder is het hier ook mogelijk om voor korte periode (maximaal 3 maanden) op het schip te wonen.

Om de ligplaatsen voor de Schepencarrousel in te richten dient aan hoofdstuk 5 te mogelijkheid tot het innemen van een ligplaats met een historisch schip te worden toegevoegd. Er is voor gekozen om een nieuw artikel 21a toe te voegen.

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 16 april 2020.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Johan Remkes.

Naar boven