1e wijziging van het Uitgiftebeleid verkeersontheffingen Venlo 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gelet op de Parkeerverordening Venlo, Verordening parkeerbelastingen en de verkeersbesluiten ter zake van blauwe zone en geslotenverklaringen;

overwegende, dat het noodzakelijk is de uitgifte van ontheffingen in het gesloten verklaarde gedeelte van de wijk Q4 te regelen;

besluiten:

vast te stellen de navolgende 1e wijziging van het Uitgiftebeleid verkeersontheffingen Venlo 2020

 

  • I.

    Aan de A. Begripsbepalingen wordt toegevoegd:

  • Q4 gesloten: het gebied zoals gedefinieerd in de Verordening parkeerbelastingen, zie bijlage 1 parkeergebieden 2020;

  • II.

    Aan Hoofdstuk 1 wordt na paragraaf B3 toegevoegd:

BA. Ontheffingen/gekoppelde vergunningen gebied Q4 gesloten

BA1. Algemene ontheffingen/gekoppelde vergunningen

  • a.

    Ontheffingen

  • 1.

    Een algemene ontheffing voor het berijden van het gebied Q4 gesloten (ontheffing van geslotenverklaring) wordt verleend ten behoeve van noodzakelijke ritten, die verband houden met hygiëne, volksgezondheid, welzijn en/of veiligheid. Hierbij wordt met name gedacht aan de, huisartsen, verloskundige, gemeentelijke dienstverlening, gemeentelijke of daaraan gelieerde instellingen die zien op het primaire welzijn van de mens.

  • 2.

    Een algemene ontheffing kan in uitzonderlijke gevallen worden uitgebreid met een ontheffing voor het parkeren in het gebied Q4 gesloten, indien de aanvrager aantoont, dat de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. Hierbij kan een vergunning worden aangevraagd om te mogen parkeren op de openbare weg. Hiervoor dient als toeslag het dagtarief Q4 gesloten het uit de verordening parkeerbelastingen te worden betaald.

BA2. Jaarlijkse ontheffingen

Deze ontheffingen worden verleend voor een kalenderjaar.

a. Bewoners/bedrijven woonachtig/gevestigd in gebied Q4 gesloten

Een jaarlijkse ontheffing (van de geslotenverklaring) voor het berijden van het gebied Q4 gesloten kan worden verstrekt aan bewoners en bedrijven die woonachtig/gevestigd zijn binnen het gesloten gebied Q4.

  • a.

    Aan deze ontheffing kunnen maximaal 10 kentekens (eigen kenteken(s) en die van bezoek) gekoppeld worden. Er kan onbeperkt kentekens gewisseld worden. Aan het toevoegen of wisselen van kentekens van de ontheffing zijn géén kosten verbonden. Alle kentekens die zijn gekoppeld aan de ontheffing krijgen onbeperkt toegang tot het afgesloten gebied Q4 gebied om te parkeren op een privéparkeerplaats, of om te laden en lossen (tevens omvattende het ophalen/brengen van personen). Parkeren op de openbare weg is niet toegestaan.

  • b.

    De ontheffing geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het gebied, met uitzondering van de eigen parkeerruimte.

  • c.

    Met de ontheffing kan men onbeperkt het gebied Q4 gesloten in te rijden

b. Bedrijven niet gevestigd in gebied Q4 gesloten

Aan een bedrijf, dat niet in het gebied Q4 gesloten is gevestigd, maar wel kan aantonen dat toegang tot dit gebied noodzakelijk is, en als kentekenhouder van het voertuig staat geregistreerd, kan een tijdelijke of een jaarontheffing van de geslotenverklaring worden verleend voor het berijden van het gebied Q4 gesloten. De ontheffing geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het gebied, met uitzondering van de eigen parkeerruimte.

c. Taxi’s

Aan taxiondernemers (en hiermee gelijkgestelden), kan ontheffing worden verstrekt voor het berijden van het gebied Q4 gesloten.

De toegang voor het gebied van taxi’s die WMO-vervoer uitvoeren wordt gekoppeld aan de ontheffing van het Centrum gesloten.

BA3. Tijdelijke ontheffingen

  • 1.

    Alleen de houders van een geldige ontheffing mogen binnen het gebied Q4 gesloten laden en lossen. Het is verboden zonder ontheffing af te wijken van de bepalingen in de RVV 1990.

  • 2.

    Deze tijdelijke ontheffing kan in uitzonderlijke gevallen worden uitgebreid met een vergunning voor het parkeren in het gebied Q4 gesloten, indien de aanvrager aantoont, dat de nabijheid van het voertuig absoluut noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden.

  • 3.

    In geval van een verhuizing of een calamiteit kan een ontheffing voor het berijden van het gebied Q4 gesloten worden verleend, inclusief het parkeren.

  • III.

    Dit besluit treedt in werking op 1 mei 2020.

Aldus vastgesteld op 4 februari 2020

Burgemeester en wethouders voornoemd

de secretaris de burgemeester

Twan Beurskens Antoin Scholten

Naar boven