Cameratoezicht Woudhuispad, Sprielderplein en de Kadijklaan

De burgemeester van Haarlem,

 

Overwegende:

 

dat ik op grond van artikel 2.77 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), juncto artikel 151c Gemeentewet, de bevoegdheid heb om te kunnen besluiten tot plaatsing van camera's voor een bepaalde duur ten behoeve van het toezicht op een openbare plaats als dat naar mijn oordeel noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde;

 

Proportionaliteit

  • Op de locaties op en rondom het Woudhuispad, het Sprielderplein en de Kadijklaan is momenteel sprake van overlast van groepen jongeren. Dit gaat gepaard met ernstige verstoringen van de openbare orde zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast, vernielingen, baldadigheid, brandstichting, bedreiging, gebruik van lachgas wat in Haarlem verboden is. Daarnaast is sprake van onwenselijke groepsvorming - in strijd met de Noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Kennemerland van 27 maart 2020 -. De vrees bestaat dat personen zich op deze locaties niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld ten behoeve van het voorkomen van verspreiding van het coronavirus/ COVID-19. Dit gaat gepaard met ordeverstoringen;

  • Politie en handhaving bevestigen bovenstaand beeld.

Subsidiariteit

Ter handhaving van de openbare orde op bovengenoemde locaties is door handhaving en politie gericht ingezet, waarbij zowel vermanende gesprekken zijn gevoerd als officiële waarschuwingen en bekeuringen zijn gegeven, om de overlast en de verstoringen van de openbare orde terug te dringen. Dit heeft niet geleid tot een substantiële vermindering van de ordeverstoringen en de overlast.

 

Belangenafweging

Het inzetten van cameratoezicht is in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde. De burgemeester heeft het belang van een effectieve handhaving van de openbare orde enerzijds en de daarmee gepaard gaande mogelijke inperking van het recht op privacy anderzijds tegen elkaar heeft afgewogen. In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy. De burgemeester volgt de (verstoringen van de) openbare orde op bovengenoemde locaties permanent en het besluit tot het instellen van cameratoezicht zal onmiddellijk worden ingetrokken indien het cameratoezicht niet meer noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde.

 

Gelet op artikel 151c Gemeentewet juncto artikel 2.77 APV;

Besluit

  • 1.

    Tot het plaatsen van in totaal 5 camera’s op de volgende locaties: Woudhuispad, Sprielderplein en de Kadijklaan. De gebieden waar de camera's worden ingezet zijn aangegeven in bijgevoegde plattegronden;

  • 2.

    Dit besluit geldt voor de periode van 17 april 2020 tot 17 juli 2020;

  • 3.

    Dit besluit wordt bekendgemaakt in het Gemeenteblad en treedt met onmiddellijke ingang inwerking;

  • 4.

    Dat de camerabeelden onder regie van de Nationale Politie, Eenheid Noord-Holland worden opgeslagen en gedurende 28 dagen worden bewaard.

De burgemeester van Haarlem,

drs. J. Wienen

Bijlage

Woudhuispad / Sprielderplein

 

Kadijklaan

Tegen dit besluit kan bezwaar worden gemaakt bij de burgemeester van Haarlem, postbus 511, 2003 PB Haarlem. Het bezwaarschrift dient ingediend te worden binnen zes weken gerekend vanaf de dag dat dit besluit bekend is gemaakt. Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

U kunt ook digitaal een bezwaarschrift indienen via de website van gemeente Haarlem (https://www.haarlem.nl/bezwaar-tegen-gemeentelijk-besluit).

U heeft hiervoor een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schort de uitvoering van het besluit niet op. Wanneer u bezwaar maakt kunt u op grond van artikel 8:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht, bij de President van de Arrondissementsrechtbank in Haarlem, sector Bestuursrecht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het adres is: Arrondissementsrechtbank te Haarlem, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

 

Naar boven