Beleid geluidsschermen Heemstede 2019

 

Het college van de gemeente Heemstede;

 

besluit vast te stellen de volgende regeling:

 

Beleid geluidsschermen Heemstede 2019

 

Artikel 1 Beleid

Inleiding

 

Op 29 september 2016 is de Welstandsnota 2016 Heemstede vastgesteld door de raad van Heemstede.

Bij de objectcriteria voor een erfafscheiding (object 5) is de mogelijkheid opgenomen om bij geluidsbelaste tuinen op het zij- en/of achtererf een volledig te begroeien constructie te plaatsen, voorzien van geluidwerende elementen. Hierbij is de kanttekening geplaatst dat of een tuin geluid belast is, ter beoordeling is van de gemeente. Hiervoor wordt nu beleid opgesteld.

 

Aanleiding voor het beleid

 

Door meerdere inwoners, waarbij de zij- en/of achtertuin van hun woning direct grenst aan een verkeersintensieve route, is de wens geuit om een geluidsscherm te mogen plaatsen om het verkeerslawaai te dempen. In een aantal gevallen is dit verzoek gehonoreerd en heeft geleid tot een vergunning. Voor deze vergunningen is ook een vrijstelling verleend van de voorschriften van het bestemmingsplan, omdat deze voorschriften alleen haagondersteunende constructies (staanders met daartussen gaas) toestaan bij zij- of achtertuinen die grenzen aan de openbare weg.

 

Aan de behoefte voor het plaatsen van een geluidsscherm is al voorzien in de herziening van de Welstandsnota. In de Welstandsnota 2016 Heemstede zijn bij de objectcriteria voor een erfafscheiding criteria opgenomen voor geluidsschermen. Hierbij is de kanttekening geplaatst dat door de gemeente wordt beoordeeld of sprake is van een geluidsbelaste tuin op het zij- en/of achtererf.

Zonder concrete basis, waarop wij kunnen terugvallen bij het bepalen of er al dan niet sprake is van een geluidsbelast zij- en/of achtererf, bestaat het gevaar van willekeur; “Waarom ik niet en mijn buurman wel”. Om dit te voorkomen is het wenselijk om de locaties vast te leggen waar het plaatsen van een geluidsscherm tot de mogelijkheden behoort (zie bijlage1).

 

Uitgangspunten voor het beleid

 

Uitgangspunt voor het formuleren van beleid voor het kunnen plaatsen van geluidwerende voorzieningen, in de vorm van een geluidsscherm bij geluidsbelaste zij- en/of achtertuinen, is de geluidscontourenkaart van Heemstede. Deze geluidscontourenkaart is mede gebaseerd op verkeerstellingen, waarmee de verkeersintensiteit wordt bepaald.

In bijlage 2 zijn de doorgaande wegen aangegeven die, vanwege hun hoge verkeersintensiteit, geluidsoverlast kunnen veroorzaken in de direct aan de openbare weg grenzende zij- en/of achtertuinen. Aan deze wegen zijn reeds, met vergunning, diverse geluidwerende constructies geplaatst.

 

Met het opnemen van de bepaling dat de geluidwerende schermen volledig aan het zicht dienen te worden onttrokken door groenblijvende beplanting (zie beleidsvoorschriften) wordt bewerkstelligd dat deze schermen een zelfde uitstraling naar de openbare ruimte toe krijgen als de haagondersteunende constructies die volgens de bestemmingsplannen mogelijk zijn. De geluidsschermen en de haag ondersteunende constructies die naast elkaar geplaatst worden, zullen dus qua uitstraling in elkaar overgaan.

 

Geen wettelijke grondslag

 

Het opstellen van het beleid voor geluidsschermen is niet gestoeld op een wettelijk voorschrift. De bevoegdheid van het college om beleidsregels op te stellen, vloeit voort uit de bevoegdheid af te wijken van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 4, bijlage II van het Besluit omgevingsrecht en artikel 4:81 en verder van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Het opstellen van beleid voor geluidsschermen komt voort uit de wens van inwoners om te kunnen genieten van een achtertuin die gevrijwaard is van verkeerslawaai. Het feit dat voor het beleid gebruik is gemaakt van de geluidscontourenkaart, is enkel en alleen vanwege het feit om zo een, controleerbare, basis te creëren als uitgangspunt voor het bepalen van de positie voor de geluidsschermen. Dit uitgangspunt kan dus niet gebruikt worden voor het bepalen van de geluidsbelasting op de gevel. Hiervoor wordt de rekenmethodiek uit de Wet geluidhinder gebruikt.

 

Inhoud

Definitie

Geluidwerende constructie: een constructie bestaande uit staanders met daartussen geluiddempende (prefab) kokosschermen of een gelijkwaardig materiaal.

 

Beleidsvoorschriften

De geluidwerende constructie:

- mag maximaal 2,00 meter hoog zijn;

- mag niet vóór de voorgevelrooilijn van het hoofdgebouw worden geplaatst;

- dient volledig aan het zicht te worden onttrokken door groenblijvende beplanting;

- dient minimaal 20 centimeter uit de grens met de openbare weg te worden geplaatst om de groenblijvende beplanting op eigen terrein mogelijk te maken;

 

Artikel 2 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt, voor zover nodig met terugwerkende kracht, in werking op 16 april 2019.

 

Artikel 3 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Beleid geluidsschermen Heemstede 2019.

 

Bijlage 1: Percelen met de mogelijkheid tot het plaatsen van een geluidsscherm

Bijlage 2: Overzicht doorgaande wegen met een hoge verkeersintensiteit

 

Vastgesteld door het college op 9 april 2019.

BIJLAGE 1

 

Percelen met de mogelijkheid tot het plaatsen van een geluidsscherm

 

Anna Blamanlaan 1 t/m 7 en 9

Antonis Duycklaan 1

Belle van Zuylenlaan 1 en 2

Bronsteeweg 9 en 14

Camplaan 25 en 31

Cesar Francklaan 2

Cloosterweg 21 en 30

Crayenestersingel 23

Cruquiusweg 138

Dr. N.G. Piersonstraat 1

Drieherenlaan 4 t/m 36

Fazantenlaan 1

Franz Leharlaan 1 t/m 23, 2 t/m 10, 81 t/m 115, 117 t/m 139 en 141 t/m 151

Glipper Dreef 96

Glipperpad 1

Glipperweg 96

Heemsteedse Dreef 1, 58, 190, 188, 190, 239, 240, 241, 273, 274 en 278

Herenweg 19 en 189

H.K. Rietberglaan 26 t/m 32 en 34 t/m 56

Jac. P. Thijsselaan 2

Javalaan 85 en 138

Johan Wagenaarlaan 1 en 7

Johannes Verhulstlaan 1

Lanckhorstlaan 7

Paulus Buyslaan 2

Pieter Aertszlaan 8

Prinsenlaan 99

Spaarnzichtlaan 37

Spoorplein 1 en 2

Strawinskylaan 3 t/m 7, 15 t/m 23 en 60 t/m 70

Valkenburgerlaan 1

Van Merlenlaan 16 en 18

Von Brucken Focklaan 47

Wagnerkade 91

Wipperplein 9

Zandvoortselaan 70, 162 en 164

 

 

BIJLAGE 2

Naar boven