Wijziging Algemene plaatselijke verordening Zeist 2017

De raad van de gemeente Zeist;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 maart 2019;

 

BESLUIT:

 

  • 1.

    Na artikel 4:9 van de Algemene plaatselijke verordening Zeist 2017, Artikel 4:9a Verbod oplaten ballonnen in te voegen. Dit komt te luiden als volgt:

     

    Artikel 4:9a Verbod oplaten ballonnen

    • 1.

      Onder "ballon" wordt verstaan: een licht omhulsel van welk materiaal dan ook gevuld met een gas dat lichter is dan lucht of gevuld met hete lucht afkomstig van vuur of een brandstofelement.

    • 2.

      Het is verboden om ballonnen op te laten in de open lucht. Het is tevens verboden het oplaten van ballonnen in de open lucht te organiseren.

    • 3.

      Het college kan ontheffing verlenen van het in het tweede lid gestelde verbod.

    • 4.

      Het verbod in het tweede lid is niet van toepassing op:

      • a.

        ballonnen waarbij de richting en/of hoogte door menselijk ingrijpen wordt bepaald en

      • b.

        ballonnen, die noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld meteorologische of andere wetenschappelijke waarnemingen.

    • 5.

      In aanvulling op artikel 1:3, eerste lid, van deze verordening is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) ook van toepassing voor dit artikel 4:9A.

 

  • 2.

    Te bepalen dat dit artikel in werking treedt op de dag na die waarop dit is bekendgemaakt;

  • 3.

    In de toelichting op de Algemene plaatselijke verordening Zeist 2017, na de toelichting op artikel 4:3, de tekst in bijlage 1 “Toelichting Artikel 4:9a Verbod oplaten ballonnen” in te voegen.

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 09 april 2019.

De raad voornoemd,

mr. J. Janssen, griffier

drs. J.J.L.M. Janssen, voorzitter

Bijlage 1  

Toelichting artikel 4:9a Verbod oplaten ballonnen

 

Eerste lid

In lid 1 is omschreven wat in deze bepaling onder “ballon” wordt verstaan. Het verbod geldt voor de ballonnen die onder deze definitie vallen. Hierbij moet worden gedacht aan herdenkingsballonnen, sfeerballonnen, vuurballonnen, gelukslampionnen, wensballonnen, papierballonnen, geluksballonnen e.d.. Ook zgn. biologisch afbreekbare ballonnen vallen onder het verbod.

 

Tweede lid

In lid 2 staat het verbod. Dit geldt alleen voor het oplaten van ballonnen. Als de ballonnen met een kabel of touw bevestigd zijn, waardoor ze niet de lucht in gaan, geldt het verbod niet. Dan worden de ballonnen niet opgelaten. Het verbod geldt ook voor het organiseren van ballonoplatingen.

 

Derde lid

In lid 3 is de mogelijkheid opgenomen om van het verbod ontheffing te verlenen. De ontheffing kan worden geweigerd op basis van de algemene weigeringsgronden in artikel 1:5 van de Apv. Dit betekent dat de ontheffing kan worden geweigerd in het belang van:

  • a.

    de openbare orde;

  • b.

    de openbare veiligheid;

  • c.

    de volksgezondheid;

  • d.

    de bescherming van het milieu.

De ontheffing kan ook worden geweigerd als de aanvraag daarvoor minder dan 3 weken voor de beoogde datum van de beoogde activiteit is ingediend en daardoor een behoorlijke behandeling van de aanvraag niet mogelijk is.

 

Vierde lid

In lid 4 is aangegeven wanneer het verbod niet geldt. Dan is dus geen ontheffing nodig.

Er wordt een uitzondering opgenomen voor ballonnen die door menselijk ingrijpen worden gestuurd. Het kan hier gaan om bemande heteluchtballonnen.

Verder geldt het verbod ook niet voor ballonnen die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Hierbij moet worden gedacht aan ballonnen, waaraan meetapparatuur wordt bevestigd voor het meten van luchtkwaliteit, luchtsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk e.d..

 

Vijfde lid

Ingevolge artikel 1:2, eerste lid, van de Apv moet op de aanvraag om ontheffing binnen 8 weken worden beslist. Deze termijn kan met maximaal 8 weken worden verlengd. In lid 5 is opgenomen dat de ontheffing van rechtswege is verleend, als niet tijdig op de aanvraag is beslist.

 

Naar boven