4e wijziging op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Diemen 2015

De raad van de gemeente Diemen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 december 2018;

BESLUIT:

 

vast te stellen de: 4e wijziging op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Diemen 2015

Artikel I De verordening maatschappelijke ondersteuning Diemen wordt als volgt gewijzigd:

A. Wijziging artikel 12

  • I.

    Artikel 12 wordt gewijzigd met als opschrift: Regels voor bijdrage in de kosten van maatwerk- en algemene voorzieningen

     

  • II.

    Artikel 12 luidt als volgt:

     

    • 1.

      Een cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd:

      • a.

        voor het gebruik van Wmo-vervoer als algemene voorziening voor inwoners van 75 jaar en ouder en als maatwerkvoorziening voor inwoners jonger dan 75 jaar, en,

      • b.

        voor een maatwerkvoorziening in natura dan wel pgb, zolang de cliënt van de maatwerkvoorziening in natura gebruik maakt of gedurende de periode waarvoor het pgb wordt verstrekt.

    • 2.

      In afwijking van het eerste lid onder b is geen bijdrage verschuldigd voor een rolstoel en voor dagbesteding voor niet AOW-gerechtigden.

    • 3.

      De bijdrage, bedoeld in artikel 3.1, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 dan wel het totaal van de bijdragen, is gelijk aan de kostprijs, tot aan ten hoogste € 17,50 per vier weken voor de cliënt of per huishouden, tenzij overeenkomstig hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 geen of een lagere bijdrage is verschuldigd.

    • 4.

      In afwijking van artikel 3.8, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 kan het college voor bepaalde doelgroepen een lagere kostprijs voor de berekening van de eigen bijdrage in nadere regels vaststellen.

    • 5.

      De kostprijs voor een maatwerkvoorziening wordt berekend op basis van:

      • a.

        als de dienst per uur wordt geleverd, de gecontracteerde uurprijs en de geleverde uren;

      • b.

        als de dienst per dagdeel wordt geleverd, de gecontracteerde prijs per dagdeel en de geleverde dagdelen;

      • c.

        als de dienst per etmaal wordt geleverd, de gecontracteerde prijs per etmaal en de geleverde etmalen;

      • d.

        voor woon- en vervoersvoorzieningen, niet zijnde Wmo vervoer, de laagste kostprijs die de gemeente betaalt voor de voorziening;

      • e.

        in het geval van een pgb, de hoogte van het pgb.

    • 6.

      In de gevallen, bedoeld in artikel 2.1.4., zevende lid, van de wet, worden de bijdragen voor een maatwerkvoorziening in natura of pgb door het CAK vastgesteld en geïnd,

    • 7.

      De bijdrage voor een maatwerkvoorziening voor een minderjarige cliënt is verschuldigd door de onderhoudsplichtige ouders, daaronder begrepen degene tegen wie een op artikel 394 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek gegrond verzoek is toegewezen, en degene die anders dan als ouder samen met de ouder het gezag uitoefent over een cliënt.

Artikel II Citeer artikel

Deze wijziging op de verordening wordt aangehaald als 4e wijziging op de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Diemen 2015

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28 februari 2019

De griffier,

De voorzitter

Toelichting

Algemeen

In het regeerakkoord is afgesproken dat voor Wmo-voorzieningen een vast tarief van € 19,00 per maand zal worden ingevoerd (abonnementstarief). Voor de invoering van het abonnementstarief is een wetswijziging vereist en daarom kan de maatregel pas per 1 januari 2020 volledig worden ingevoerd. Voor 2019 is door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gekozen voor een tussenvorm. Door middel van een Algemene Maatregel van Bestuur wordt het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 gewijzigd zodat een maximale bijdrage van € 17,50 per vier weken voor maatwerkvoorzieningen per 1 januari 2019 van kracht wordt. Naar aanleiding van het Besluit zijn aanpassingen noodzakelijk in artikel 12 van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Diemen 2015.

Artikelsgewijs

Artikel I

Met dit onderdeel wordt artikel 12 van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Diemen 2015 aangepast. Artikel 12 heeft betrekking op regels voor bijdrage in de kosten van maatwerk- en algemene voorzieningen en geeft uitvoering aan de artikelen 2.1.4, eerste lid, aanhef en onder b, tweede lid, aanhef en onder b, en het derde en zevende lid, en 2.1.5, eerste lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (hierna: Wmo 2015).

 

Het totaal van de bijdragen in de kosten van maatwerkvoorzieningen in natura dan wel pgb is gelimiteerd tot een bedrag van maximaal € 17,50 per periode van 4 weken. Het tweede lid wordt ingevoegd. In dit lid wordt aangegeven dat de cliënt voor bepaalde maatwerkvoorzieningen geen maximale periodebijdrage is verschuldigd.

 

In het derde lid is toegevoegd dat de bijdrage gelijk is aan de kostprijs, tot aan ten hoogste € 17,50 per bijdrageperiode voor de cliënt of per huishouden tezamen, tenzij overeenkomstig hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 geen of een lagere bijdrage is verschuldigd.

 

De wet verplicht tot het vaststellen van de kostprijs van een maatwerkvoorziening (artikel 2.1.4, derde lid, tweede zin). Dat kan op verschillende manieren en deze zijn vastgelegd in de vijf onderdelen van het vijfde lid.

 

De bijdragen in de kosten van algemene voorzieningen mag de gemeente bepalen en deze mogen kostendekkend zijn. In de nota naar aanleiding van het verslag (Kamerstukken II 2013/14, 33 841, nr. 34, blz. 95) staat hierover dat de regering gemeenten beleidsruimte geeft door hen de mogelijkheid te bieden om in de verordening te bepalen welke eigen bijdrage een cliënt verschuldigd is voor een algemene voorziening.

Naar boven