Verordening tot 1e wijziging van de Erfgoedverordening Sint-Michielsgestel 2017

De raad van de gemeente Sint-Michielsgestel;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 februari 2019;

 

gelet op:

  • artikel 3.16 van de Erfgoedwet;

  • artikel 149 van de Gemeentewet;

 

b e s l u i t :

 

Artikel I

 

De Erfgoedverordening Sint-Michielsgestel 2017 wordt gewijzigd als volgt:

 

Artikel 9, eerste lid, komt te luiden:

  • 1.

    Burgemeester en wethouders kunnen ten aanzien van gemeentelijke monumenten op verzoek of ambtshalve wijzigingen aanbrengen in het gemeentelijk erfgoedregister.

 

Artikel II

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt.

 

 

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Sint-Michielsgestel in zijn openbare vergadering van 21 maart 2019.

De raad voornoemd.

de griffier,

N.A. Hoogerbrug - van de Ven

de voorzitter,

mr. J.C.M. Pommer

Toelichting

 

Algemeen

 

In 2017 is een nieuwe erfgoedverordening vastgesteld. Deze erfgoedverordening is in grote lijnen gebaseerd op de Model Erfgoedverordening 2016 van de VNG. Voor de procedure tot aanwijzing van een gemeentelijk monument is echter opgenomen dat de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (hierna: uov) van toepassing is. Bij een recente casus is gebleken dat de in de verordening opgenomen formulering er toe leidt dat de uov niet van toepassing is indien sprake is van een verzoek tot intrekking van de monumentale status. De voorgestelde wijziging repareert dit.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel I

De in het huidige eerste lid opgenomen bepaling gaat over ambtshalve wijzigingen. Door de formulering “deze wijziging” in het huidige tweede lid wordt verwezen naar de in het eerste lid genoemde wijziging, te weten de ambtshalve wijziging. Beoogd is echter te verwijzen naar iedere wijziging, ook als deze op verzoek is. Verder wordt gesuggereerd dat het slechts kan gaan om ambtshalve wijzigingen en dat het niet mogelijk is een verzoek in te dienen om een wijziging door te voeren. Dit is niet beoogd.

Door het nieuw geformuleerde eerste lid wordt duidelijk dat zowel wijzigingen op verzoek als ambtshalve wijzigingen mogelijk zijn en dat in alle gevallen de uov van toepassing is.

Naar boven