ONTHEFFING Taxi gebruik busstrook Schapenkamp Hilversum

 

(busstrook tussen Achterom en Prins Bernhardstraat)

(zaak 533066)

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen;

Dat op de westelijke rijbaan Schapenkamp te Hilversum tussen kruising Achterom en Prins Bernhardstraat, een busstrook, voorzien van het woord ‘Lijnbus’ op het wegdek, is aangewezen volgens artikel 81 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (hierna busstrook).

Dat de rijrichting op de busstrook in noordelijke richting loopt.

Dat een busstrook volgens artikel 81 RVV 1990 uitsluitend gebruikt mag worden door bestuurders van een lijnbus of tram.

Dat de weg Schapenkamp deel uitmaakt van de centrumring van Hilversum en bij de gemeente in eigendom, beheer en onderhoud is.

Dat burgemeester en wethouders op grond van artikel 87 RVV 1990 bevoegd zijn ontheffing te verlenen van artikel 81 RVV 1990.

Dat de Schapenkamp een weg is met een hoge verkeersdruk.

Dat de gemeente er naar streeft de verkeersdoorstroming op de rijbanen/-stroken voor het gewone (gemengd) verkeer in Schapenkamp te verbeteren.

Dat taxi’s een onderscheidende/geregistreerde en uiterlijk herkenbare groep voertuigen zijn.

Dat de groep taxivoertuigen met hun bestuurders een bestemming taxistandplaats aan Stationsplein heeft die goed bereikbaar is door gebruik te maken van de genoemde busstrook in de richting van de standplaats en door aansluitend gebruik te maken van de -over de kruising met Prins Bernhardstraat- aangewezen busbaan gelegen tussen Prins Bernhardstraat en Stationsstraat (bord F13 RVV 1990).

Dat het gebruik door taxi’s van de busstrook en busbaan in Schapenkamp de verkeersdruk op de gewone rijbanen/-stroken doet afnemen en daardoor voor het gewone verkeer –en afhankelijk van de lengte van de wachtrij, ook voor de lijnbus-  de doorstroming op de centrumring en bereikbaarheid van het centrum wordt bevorderd.

Dat het gebruik van de busbaan op de Schapenkamp voor bestuurders van taxi’s eerder per besluit is uitgezonderd.

Dat het gebruik van de busstrook door bestuurders van taxi’s geen noemenswaardige hinder of overlast geeft of zal geven voor het gebruik door de lijnbussen.

Dat het gebruik van de busstrook door bestuurders van taxi’s geen noemenswaardige invloed heeft op de cyclustijden van de VRI –verkeersregelinstallatie- op de kruising Schapenkamp-Prins Bernhardstraat.

Dat het gebruik van de busstrook door bestuurders van taxi’s geen conflict geeft met andere verkeersstromen van weggebruikers.

Dat de politie te kennen heeft gegeven geen bezwaar te hebben tegen het gebruik van de busstrook door taxi’s.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten;

Gelet op het hierboven overwogene;

Op grond van artikel 87 van het RVV 1990 ambtshalve ontheffing te verlenen van artikel 81 van het RVV 1990 aan bestuurders van auto’s waarmee taxivervoer wordt verricht om gebruik te maken van de busstrook op Schapenkamp tussen Achterom en Prins Bernhardstraat, voor zover de vervoerder, de bestuurder en de taxi voldoen aan de aan taxivervoer gestelde wettelijke bepalingen en vereisten.

Aan deze ontheffing verbinden wij voorts de volgende voorwaarden en bepalingen:

  • 1.

    Deze ontheffing is geen ontheffing van andere wetten en regels dan in de aanhef vermeld, alle overige wet- en regelgeving blijft onverminderd van kracht.

  • 2.

    De bestuurder/gebruiker van deze ontheffing is verplicht de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen ten einde te voorkomen dat de verlener van de ontheffing, dan wel derden, ten gevolge van het gebruik van de ontheffing schade lijden.

  • 3.

    Het gebruik van deze ontheffing wijzigt of beperkt in geen enkel opzicht de aansprakelijkheid van de bestuurder/gebruiker van deze ontheffing jegens derden.

  • 4.

    De bestuurder/gebruiker van deze ontheffing, is verplicht de aanwijzingen van het bevoegd gezag, in het belang van de vrijheid en de veiligheid van het verkeer gegeven, stipt op te volgen.

  • 5.

    Burgemeester en wethouders kunnen om hun moverende redenen of daartoe aanleiding gevende omstandigheden deze ontheffing op ieder moment intrekken, zonder recht op enige vorm van compensatie.

  

Hilversum, 26 maart 2019

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

namens dezen,

Teammanager Backoffice, Publiekszaken

    

Mw. N. van den Bedum

 

Deze ontheffing wordt 28 maart 2019 bekendgemaakt op de website Overheid.nl onderdeel Bekendmakingen, en is daags na de bekendmaking van kracht. In de Gooi en Eembode wordt een kennisgeving gedaan.

 

Bezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden binnen 6 weken

na de dag van bekendmaking van deze ontheffing een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Hilversum, postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

 

Naar boven