Gemeenteblad van Venray
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Venray | Gemeenteblad 2019, 70357 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Venray | Gemeenteblad 2019, 70357 | Verordeningen |
Verordening winkeltijden gemeente Venray 2019
De raad van de gemeente Venray;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 maart 2019;
gelet op artikel 3, eerste, tweede en derde lid, van de Winkeltijdenwet;
gezien het advies van het college van burgemeester en wethouders;
vast te stellen de Verordening winkeltijden Gemeente Venray 2019
Artikel 2a uitzondering algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen met betrekking tot straatverkoop
Voor de in artikel 2, tweede lid van de wet genoemde verbod geldt geen vrijstelling voor de verkoop vanuit een standplaats tenzij de standplaats onderdeel uitmaakt van een evenementenvergunning.
Artikel 3 Openstelling winkels voor 6 uur en na 22 uur
Artikel 5 Intrekken of wijzigen van de ontheffing
Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:
Met het toezicht en de handhaving op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen personen.
Artikel 7 Intrekking voorgaande regeling en overgangsrecht
Een volgens de Winkeltijdenverordening gemeente Venray 2012 verleende ontheffing of vrijstelling geldt als ontheffing of vrijstelling volgens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing of vrijstelling volgens deze verordening. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.
Deze verordening kan worden aangehaald als "Winkeltijdenverordening Venray 2019".
Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 12 maart 2019,
Algemene toelichting Winkeltijdenwet
Op grond van de op 1 juli 2013 gewijzigde Winkeltijdenwet zijn de wettelijke verboden om winkels op zon-, feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelf blijven bestaan. De gemeenten kunnen nu echter zelf bepalen of – en in hoeverre – zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen die golden, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, zijn komen te vervallen.
De uitgangspunten van de Winkeltijdenwet komen concreet op het volgende neer:
op maandag tot en met zaterdag, is de openstelling van winkel toegestaan tussen 06.00 – 22.00 uur. Gemeenten mogen tijdens deze uren geen beperkingen opleggen aan de openstelling van winkels;
aan het aantal openingsuren per winkel per week is geen maximum verbonden;
tijdens de nachturen van 22.00 – 06.00 uur is de winkelopenstelling op werkdagen niet toegestaan. Gemeenten kunnen echter vrijstellingen of ontheffingen van deze verplichte winkelsluiting verlenen.
Op zon- en feestdagen is winkelopenstelling niet toegestaan. De gemeente kan ontheffing van deze verplichte sluiting verlenen. De gemeente is vrij in het bepalen van het maximum aantal te verlenen vrijstellingen of ontheffingen. Ook kan de gemeente onderscheid maken tussen branches en gebieden waarvoor vrijstellingen of ontheffingen gelden.
De Winkeltijdenwet merkt in dit verband als feestdagen aan: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag na 19 uur, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, 24 december na 19 uur, eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet zijn enkele algemene vrijstellingen opgenomen. Op Koningsdag en op 31 december na 19.00 uur mogen de winkels geopend zijn op grond van de Winkeltijdenwet.
De beperkingen voor het gemeentelijk beleid – en de gemeentelijke regels – voor de zondags- en avondopenstelling kunnen alleen nog gevonden worden in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet (de daarin opgenomen vrijstellingen gelden zondermeer) en ander hoger recht. Met betrekking tot dat laatste zijn, zoals hieronder uiteengezet zal worden, met name de algemene beginselen van behoorlijk bestuur van belang, vooral waar deze een zorgvuldige belangenafweging voorschrijven.
In de Winkeltijdenverordening Gemeente Venray 2019 worden meer mogelijkheden gegeven om geopend te zijn op zon- en feestdagen. Voor opening tijdens de nachturen en in bijzondere situaties is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen.
Artikel 2 Algemene vrijstelling voor zon- en feestdagen
Voor zon- en feestdagen geldt in principe een verplichte sluiting. De raad kan vrijstelling verlenen van dit verbod. In deze verordening geeft de raad een algemene vrijstelling op de reguliere zondagen en feestdagen met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, 4 mei na 19 uur, eerste Pinksterdag, 24 december na 19 uur en eerste Kerstdag.
Artikel 2 a Bijzondere algemene vrijstellingen met betrekking tot straatverkoop
Voor de in artikel 2, tweede lid, van de wet genoemde verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, geldt een algemene vrijstelling ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken vanuit een standplaats, als zij onderdeel uitmaken van een evenement en hiervoor ook een vergunning voor is afgegeven.
Artikel 3 Openstelling winkels voor 6 uur en na 22 uur ( avond-/nacht winkels) algemeen
Artikel 3, lid 2 van de wet geeft de mogelijkheid om op aanvraag ontheffing te verlenen van het verbod om voor 6 uur en na 22 uur de winkel open te hebben. Per geval is een afweging te maken op de gewenste openstelling zich verhoudt met de belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde. De ontheffingen kunnen onder beperkingen en voorschriften worden verleend. In het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet is voor een aantal overige vormen van detailhandel afwijkende openstellingsuren geregeld.
Bij de beoordeling van een individuele ontheffing houdt het college rekening met de uitgangspunten van de Verordening. Het gaat hierbij onder meer om het:
Uitgangspunten a rtikel 3,lid 2, sub a ontheffing bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard
In dit artikel wordt de ontheffing op de in artikel 2 van de wet vervatte geboden geregeld.
Een niet limitatieve opsomming van voorbeelden van dit soort gevallen:
In bovengenoemde individuele situaties dient te worden aangetoond dat in alle redelijkheid gesteld kan worden dat er sprake is van een gebeurtenis dan wel met het beleven of uiten van opvattingen of gevoelens, waaraan blijkens een breed gedragen mening van de bevolking of een bevolkingsgroep op landelijk dan wel op lokaal niveau, een feestelijke, gedenkwaardige betekenis moet worden gehecht. Het dient te gaan om een gebeurtenis die geworteld is in het maatschappelijk leven in Venray, of om een feestelijkheid met als ondersteuning van de feestelijke gebeurtenis een winkelopenstelling/verkoopactie, dat deze als een bijzondere gelegenheid van tijdelijke aard kan worden aangemerkt.
Artikel 3 lid 3, lid 4 uitgangspunten ontheffing avond- / nachtwinkel
Een nachtwinkel zal mensen in avond- en nachturen aantrekken die specifiek voor die (avond- en) nachtwinkel komen. Dit betekent dat de nachtwinkel in een detailhandelscluster gelegen dient te zijn en dat in de autobereikbaarheid voorzien moet zijn.
Er van uitgaande dat een nachtwinkel (al dan niet gecombineerd met een avondwinkel) een impact heeft op de openbare ruimte in het algemeen en de woon- en leefsituatie in het bijzonder, wordt het wenselijk geacht dat aan de ontheffingsverlening strikte voorschriften worden verbonden.
Artikel 7 Intrekking voorga ande regeling en overgangsrecht
In de verordening is een overgangsbepaling opgenomen die verleend zijn op grond van de Verordening Winkeltijden gemeente Venray 2012. Daarnaast voorziet de overgangsbepaling in de mogelijkheid om bestaande ontheffingen ambtshalve te wijzigen op grond van de Winkeltijdenverordening Gemeente Venray 2019.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-70357.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.