Burgemeester en wethouders van gemeente Nieuwegein maken het volgende bekend: Jaarprogramma Omgevingsrecht 2019, Vergunningen

Ter inzage termijn: 25 maart t/m 8 april 2019

Korte omschrijving

Het college heeft 19 maart j.l. het Jaarprogramma Omgevingsrecht 2019, Vergunningen vastgesteld. Daarmee voldoet de gemeente aan de wettelijke procescriteria voor de VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) taken binnen het Omgevingsrecht. Het omgevingsrecht geeft regels over de fysieke leefomgeving en de activiteiten die daarin plaatsvinden zoals bouwen, slopen, (uit)wegen aanleggen, monumenten wijzigen, brandveilig gebruiken van gebouwen, kappen van bomen en milieubelastende bedrijfsactiviteiten. Vergunningverlening binnen het Omgevingsrecht heeft, net als toezicht en handhaving, tot doel de risico’s voor mens en natuur te beperken, zodat de veiligheid en gezondheid niet in het geding komen. Voor toezicht en handhaving is al eerder een jaarprogramma vastgesteld.

De strategische keuzes (zoals doelen en prioriteiten) die Nieuwegein heeft gemaakt over de taakuitvoering binnen het Omgevingsrecht, staan in de Beleidsnota en Uitvoeringsnota Omgevingsrecht. De werkelijke uitvoering van de betreffende taken wordt gepland in jaarprogramma’s en verantwoord in jaarverslagen.

Het jaarprogramma 2019 gaat hoofdzakelijk over het voortzetten van de reguliere werkzaamheden, met in acht name van recente ontwikkelingen o.a. op het gebied van duurzaamheid en wetgeving (Omgevingswet, Wet kwaliteitsverbetering voor de bouw). Ten opzichte van de versie van 2018 zijn nu ook de ruimtelijke accounts opgenomen. Dat zijn locatieontwikkelingen die strijdig zijn met het geldende planologische kader (bestemmingsplan of beheersverordening) en die meestal een uitgebreide ruimtelijke procedure doorlopen.

Wilt u meer informatie?

Ter informatie ligt het Jaarprogramma Omgevingsrecht 2019, Vergunningen ter inzage bij de Receptiebalie op de 1e etage van het Stadshuis aan het Stadsplein 1 te Nieuwegein (3431 LZ). U kunt daar iedere werkdag van 08.30 uur tot 17.00 uur zonder afspraak terecht en vragen naar het gewenste stuk.

Naar boven