Verordening tot 2e wijziging van de Erfgoedverordening Boxtel 2017

De gemeenteraad van Boxtel;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Boxtel;

 

gelet op artikel 3.16 van de Erfgoedwet en artikel 149 van de Gemeentewet

 

b e s l u i t :

 

Artikel I

 

De Erfgoedverordening Boxtel 2017 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 9, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Burgemeester en wethouders kunnen ten aanzien van gemeentelijke monumenten op verzoek of ambtshalve wijzigingen aanbrengen in het gemeentelijk erfgoedregister.

Artikel II

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt.

 

 

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 19 maart 2019.

 

De gemeenteraad van Boxtel,

 

de griffier,

 

Mw. I.H.M. Smits

 

de waarnemend burgemeester,

 

A.M.T. Naterop

Toelichting

 

Algemeen

 

In 2017 is een nieuwe erfgoedverordening vastgesteld. Deze erfgoedverordening is in grote lijnen gebaseerd op de Model Erfgoedverordening 2016 van de VNG. Voor de procedure tot aanwijzing van een gemeentelijk monument is echter opgenomen dat de uniforme openbare voorbereidingsprocedure (hierna: uov) van toepassing is. Bij een recente casus is gebleken dat de in de verordening opgenomen formulering er toe leidt dat de uov niet van toepassing is indien sprake is van een verzoek tot intrekking van de monumentale status. De voorgestelde wijziging repareert dit.

 

Artikelsgewijs

 

Artikel I

De in het huidige eerste lid opgenomen bepaling gaat over ambtshalve wijzigingen. Door de formulering “deze wijziging” in het huidige tweede lid wordt verwezen naar de in het eerste lid genoemde wijziging, te weten de ambtshalve wijziging. Beoogd is echter te verwijzen naar iedere wijziging, ook als deze op verzoek is. Verder wordt gesuggereerd dat het slechts kan gaan om ambtshalve wijzigingen en dat het niet mogelijk is een verzoek in te dienen om een wijziging door te voeren.

Door het nieuw geformuleerde eerste lid wordt duidelijk dat zowel wijzigingen op verzoek als ambtshalve wijzigingen mogelijk zijn en dat in alle gevallen de uov van toepassing is.

Naar boven