Harmonisatie van gemeentelijke voorschriften van de burgemeester, gemeente Haarlemmermeer

Inleiding

Op 1 januari 2019 zijn de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer samengevoegd en is de nieuwe gemeente Haarlemmermeer ontstaan. De gemeentelijke voorschriften van de voormalige gemeenten blijven nog twee jaar na de datum van herindeling van kracht, maar gelden dan alleen voor het overgaande grondgebied. Na twee jaar vervallen ze (artikel 28 van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi)). Ik wil uit het oogpunt van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zo snel mogelijk na de herindelingsdatum enkele voorschriften waarvoor ik het bevoegde bestuursorgaan ben, harmoniseren.

 

Geldend en vervallen te verklaren voorschriften

De volgende voorschriften verklaar ik geldend voor het gehele grondgebied van de gemeente Haarlemmermeer:

 

  • Damoclesbeleid gemeente Haarlemmermeer d.d. 21 december 2018, nummer 2018.0082620

    Toelichting:

    Het Damoclesbeleid bevat regels ten aanzien van drugs in lokalen en/of woningen.

    De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van eerdere besluiten zijn het terugbrengen van de hoeveelheid hennepplanten voor de kwalificatie ‘kleine handelshoeveelheid’, een tussencategorie hoeveelheid hennepplanten in een woning, het onderscheid in een kleine hoeveelheid en een grote hoeveelheid harddrugs en het toevoegen van beleidsregels voor vloeibare harddrugs.

     

  • Aanwijzingsbesluit toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren gemeente Haarlemmermeer d.d. 5 september 2017, nummer 2017.166128

    Toelichting:

    De burgemeester van de voormalige gemeente Haarlemmermeer heeft een aantal functionarissen bij de cluster Veiligheid aangewezen als toezichthouder als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht. Deze aanwijzingsbesluiten zijn in mandaat genomen door de clustermanager Veiligheid. De burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft een aantal functies bij de gemeente Haarlemmermeer aangewezen als toezichthouder. De inhoud van de aanwijzingsbesluiten is gelijkluidend. Zodra de samenvoeging een feit is, kan het aanwijzingsbesluit van de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude komen te vervallen.

     

  • het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit 2016 d.d. 15 december 2015, nummer 2015.0058870, voor zover het de mandaten, volmachten en machtigingen van de burgemeester betreft

    Toelichting:

    Het Mandaatbesluit bevat onder meer de mandaten, machtigingen en volmachten voor bevoegdheden van de burgemeester. Het Mandaatbesluit is gelijkluidend in de beide voormalige gemeenten vastgesteld, alleen de datum van inwerkingtreding en ondertekening zijn verschillend.

     

Tevens verklaar ik een drietal voorschriften vervallen, omdat in plaats hiervan andere gemeentelijke voorschriften geldend worden verklaard. Het betreft:

 

  • Speelautomatenbeleid gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude d.d. 15 augustus 2000;

  • Aanwijzingsbesluit toezichthouders voor de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude d.d. 5 september 2017, nummer 201702025;

  • Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit 2017 Haarlemmerliede en Spaarnwoude d.d. 13 november 2017, nummer 201702580, voor zover het de mandaten, volmachten en machtigingen van de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude betreft.

 

De bijlagen bij deze nota bevatten de door mij geldend en vervallen verklaarde voorschriften.

 

Middelen

Aan de uitvoering van deze nota zijn, naast de beschikbare ambtelijke capaciteit, geen kosten verbonden.

 

Juridische aspecten

De geldend verklaarde voorschriften behouden hun oorspronkelijke naam. Tegen het geldend verklaren van algemeen verbindende voorschriften en beleidsregels en tegen het vervallen verklaren daarvan staat geen bezwaar en beroep open.

 

Communicatie

Na mijn besluit wordt een overzicht van de geldend verklaarde voorschriften gepubliceerd op www.overheid.nl en er verschijnt een nieuwsbericht over op InforMeer (online). In de berichtgeving wordt benadrukt dat de uitgangspunten uit het bestuurlijk convenant belangrijk zijn en blijven bij de samenvoeging van de gemeenten.

 

Besluit

Op grond van het voorgaande heb ik besloten om:

  • 1.

    de volgende gemeentelijke voorschriften geldend en van toepassing te verklaren voor het gehele grondgebied van de gemeente Haarlemmermeer:

    • a.

      Damoclesbeleid Haarlemmermeer d.d. 21 december 2018, nummer 2018.0082620;

    • b.

      Aanwijzingsbesluit toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren gemeente Haarlemmermeer d.d. 5 september 2017, nummer 2017.166128;

    • c.

      Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit 2016 d.d. 15 december 2015, nummer 2015.0058870, voor zover het de mandaten, volmachten en machtigingen van de burgemeester betreft;

  • 2.

    de volgende gemeentelijke voorschriften vervallen te verklaren:

    • a.

      Speelautomatenbeleid gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude d.d. 15 augustus 2000;

    • b.

      Aanwijzingsbesluit toezichthouders Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2017 d.d. 12 september 2017, nummer 201702025;

    • c.

      Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit 2017 Haarlemmerliede en Spaarnwoude d.d. 13 november 2017, nummer 201702580, voor zover het de mandaten, volmachten en machtigingen van de burgemeester betreft;

  • 3.

    dit besluit in werking te laten treden de dag na bekendmaking;

  • 4.

    deze nota ter informatie te zenden aan de raad.

     

De burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer,

Onno Hoes

Naar boven