Beleidsregels meerjarige evenementen

 

De burgemeester van de gemeente Purmerend,

 

gelet op artikel 112 van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht,

 

Besluit:

 

Vast te stellen:

 

1. “De Beleidsregels meerjarige evenementen"

 

1. Aanleiding

In het kader van de administratieve lastenverlichting heeft het team Vergunningen, Beleid en Advies voorgesteld om de meerjarige evenementenvergunning te introduceren.

 

2. Doelstelling

Het verlenen van de meerjarige evenementenvergunning heeft als doel:

  • 1.

    De administratieve lasten voor burgers en bedrijven verminderen. Organisaties hoeven niet jaarlijks een evenementenvergunning aan te vragen en hoeven dus ook niet jaarlijks de daarvoor verschuldigde leges te betalen;

  • 2.

    De administratieve lasten voor de gemeente verminderen. Door de daling van het aantal aanvragen om evenementenvergunning, verminderen ook de administratieve lasten voor de gemeente;

  • 3.

    Een betere afwikkeling van de evenementenvergunningen die nog jaarlijks vergund worden. Door de daling van het aantal evenementenvergunningen op jaarbasis kan de gemeente zich meer focussen op de meer risicovolle evenementen die nog jaarlijks vergund worden. Hierdoor zal een professionaliseringsslag gemaakt kunnen worden zowel aan de kant van de gemeente als aan de kant van de organisatie en (hulpdiensten).

 

3. Juridisch kader

Artikel 111 van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 bepaalt wat onder een evenement wordt verstaan.

 

Onder evenement wordt verstaan: elke voor publiek toegankelijke activiteit dan wel serie van activiteiten die als geheel kunnen worden aangemerkt, op het gebied van cultuur, sport, vermaak, ontspanning of promotie met ten minste een lokale uitstraling, met uitzondering van:

  • a.

    betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

  • b.

    activiteiten als bedoeld in artikel 94, 98;

  • c.

    markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet;

  • d.

    activiteiten, niet zijnde door de burgemeester aangewezen vechtsportevenementen, in een gebouw of op een terrein overeenkomstig de bestemming van dat gebouw of terrein.

 

Onder evenement wordt mede verstaan:

  • a.

    een herdenkingsplechtigheid;

  • b.

    een braderie;

  • c.

    een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 9;

  • d.

    een draaiorgel.

 

Het verbod om zonder vergunning een evenement te organiseren is geregeld in artikel 112 van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003.

 

Geen vergunning is vereist voor een eendaags evenement met een lokale uitstraling, zoals een straatfeest, buurtbarbecue of een daarmee gelijk te stellen evenement in de openlucht, mits:

  • a.

    de organisator ten minste 10 werkdagen voorafgaand aan het evenement daarvan melding heeft gedaan aan de burgemeester;

  • b.

    het aantal bezoekers dat gelijktijdig aanwezig is niet meer dan 150 personen bedraagt; het plaatsvindt tussen 08.00 uur en 23.00 uur en op zondag tussen 13.00 uur en 23.00 uur;

  • c.

    er geen alcoholische dranken tegen betaling worden verstrekt;

  • d.

    de weg waarop of waaraan het evenement plaatsvindt geen wijkontsluitingsweg is en geen onderdeel uitmaakt van een route voor het openbaar vervoer;

  • e.

    met betrekking tot het plaatsen van objecten op de openbare weg/grond;

    • 1.

      slechts kleine objecten worden geplaatst van minder dan 25 m2 en totaal objecten tezamen 50 m2;

    • 2.

      een strook van de weg van ten minste 3,5 meter obstakelvrij wordt gehouden voor hulpdiensten;

    • 3.

      er geen tent geplaatst wordt waarvoor een gebruiksvergunning is vereist.

  • f.

    er een contactpersoon aanwezig en bereikbaar is tijdens het evenement.

 

4. Huidige werkwijze

Momenteel wordt er onderscheid gemaakt tussen vergunningplichtige- en meldingsplichtige evenementen.

 

Meldingsplicht

 

Weinig risicovolle evenementen die voldoen aan de in artikel 112 gestelde voorwaarden, waar geen vergunning voor is vereist, kunnen middels het daarvoor bedoelde webformulier gemeld worden bij de gemeente. De melding komt uiteindelijk terecht bij het team Vergunningen, Beleid en Advies. Voor deze melding worden geen legeskosten in rekening gebracht.

 

Vergunningsplicht

 

Artikel 7 van de Algemene Plaatselijke verordening bepaalt dat een evenementenvergunning voor een bepaalde tijd wordt verleend mits er een tijdsduur in de vergunning is vermeld. Indien er geen tijdsduur in de evenementenvergunning is vermeld, wordt zij geacht voor onbepaalde tijd te zijn verleend.

 

Momenteel worden evenementenvergunningen jaarlijks voor de duur van het evenement verleend. Het organiseren van een evenement brengt namelijk in meer of minder mate risico’s met zich mee. Dit kunnen risico’s zijn op het gebied van openbare orde, brandveiligheid, verkeer en vervoer en volksgezondheid. Om deze reden worden binnengekomen aanvragen voor advies uitgezet bij het team Integrale Veiligheid, de politie, de brandweer, de bereikbaarheidscoördinator en het GHOR. Indien iedereen positief op de aanvraag geadviseerd heeft, dan gaan we over tot het verlenen van de vergunning. Indien er negatief op de aanvraag geadviseerd is, dan wordt er samen met de organisatie gekeken naar de mogelijkheden om de vergunning alsnog te verlenen. Mocht dit niet lukken, dan wordt de vergunning geweigerd. Aan het verlenen van een evenementenvergunning zijn leges verbonden.

 

5. Toekomstige werkwijze

 

Onderverdeling evenementen

 

I Meldingsplichtig

II Vergunning plichtige meerjarige evenementenvergunning

III Vergunningplichtige jaarlijkse evenementenvergunning

 

I Meldingsplichtig

De procedure rondom de meldingsplichtige evenementen wijzigt niet. Vergunningvrije evenementen dienen 10 werkdagen voorafgaand aan het evenement, middels het daarvoor bedoelde webformulier, gemeld te worden bij de gemeente. Binnen 7 werkdagen beslist de burgemeester of het evenement al dan niet plaats mag vinden of dat er een vergunningplicht rust op het evenement.

 

II Vergunningplichtige meerjarig e evenementenvergunning

Jaarlijks terugkerende weinig risicovolle evenementen kunnen in aanmerking komen voor een meerjarige evenementenvergunning, tenzij in verband met de risico’s voor openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en milieu niet gewenst is. Een meerjarige evenementenvergunning wordt voor de duur van drie jaar verleend. Om in aanmerking te komen voor een meerjarige evenementenvergunning dient het evenement en de organisator(en) hiervan in ieder geval te voldoen aan alle hieronder genoemde voorwaarden:

  • 1.

    Het betreft een evenement waarbij sprake is van geringe risico’s voor de openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en milieu of het betreft een kleinschalig evenement zoals een braderie, een circus, een avondvierdaagse of iets vergelijkbaars;

  • 2.

    het evenement heeft ten minste drie achtereenvolgende jaren plaatsgevonden in de gemeente Purmerend;

  • 3.

    In deze drie jaren zijn er geen negatieve ervaringen opgedaan met zowel het evenement als met de organisator(en) hiervan;

  • 4.

    er zijn in de drie voorgaande jaren geen bezwaren tegen de vergunning voor het evenement gegrond verklaard;

  • 5.

    het evenement wijzig jaarlijks weinig qua aard en omvang en vindt steeds op dezelfde locatie plaats;

  • 6.

    tijdens het evenement worden er geen zwak-alcoholhoudende dranken tegen betaling verstrekt.

Risico-afweging

Het afwegingskader voor evenementen bestaat uit risico’s voor openbare orde en veiligheid, gezondheid en milieu. Bij alle evenementen wordt er een risicoanalyse uitgevoerd door het multidisciplinair team bestaande uit zowel interne als externe veiligheidspartners te weten; de politie, de brandweer, de bereikbaarheidscoördinator, de Geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en de adviseur openbare orde en veiligheid.

Op deze manier worden risico’s voldoende inzichtelijk gemaakt en kunnen door de organisatie, de voldoende maatregelen worden getroffen om deze risico’s te beperken.

Met ingang van 1 januari 2019 zullen de evenementen die in aanmerking komen voor een meerjarige evenementenvergunning worden beoordeeld als gebruikelijk. Aan alle adviseurs zal worden verzocht te adviseren of een meerjarige evenementenvergunning mogelijk is. Als één of meer adviseurs een negatief advies geven ten aanzien van een meerjarige evenementenvergunning, dan zal samen met de adviseurs worden beoordeeld of de aanvraag zodanig kan worden aangepast dat aan de bestaande bezwaren tegemoet kan worden gekomen. Mocht dat niet mogelijk zijn dan zal er een vergunning worden verleend voor bepaalde tijd.

 

Melding

De organisator van het evenement dient het evenement ieder jaar voor 1 januari van het betreffende jaar waarin het evenement gaat plaatsvinden bij de gemeente te melden. Indien de organisator dit niet doet dan kan de burgemeester beslissen de evenementenvergunning niet voor drie jaar te verlenen, maar voor de duur van het evenement. Het daarop volgende jaar kan de organisator weer in aanmerking komen voor een vergunning voor drie jaar, mits er voldaan is aan alle voorwaarden.

 

Wijziging van een verleende meerjarige evenementenvergunning

Indien er wijzigingen plaatsvinden in het evenement dient de organisator deze wijzigingen 12 weken voorafgaand aan het evenement te melden. Aan de hand van de nieuwe gegevens zal moeten worden gekeken of een gewijzigde vergunning moet worden verleend of dat de huidige vergunning voldoet. Indien de wijzigingen dermate groot zijn, kan besloten worden om een vergunning voor bepaalde tijd te verlenen. Na dit jaar vindt er een evaluatie plaats. Na deze evaluatie kan worden besloten de vergunning voor drie jaar te verlenen.

 

Intrekking van een verleende meerjarige evenementenvergunning

Op grond van artikel 5 sub b van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 kan een vergunning worden ingetrokken indien er naar aanleiding van het optreden van een verandering van omstandigheden of inzichten na het verlenen van de vergunning, moet worden aangenomen dat intrekking van de vergunning noodzakelijk is ter bescherming van het belang of de belangen op grond waarvan de vergunning is vereist. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer:

  • 1.

    Er sprake is van substantiële wijzigingen in de aard, omvang, omgeving of organisatie van het Evenement; of

  • 2.

    er zich tijdens dan wel ten gevolge van het evenement een calamiteit voordoet.

Voorts bepaalt artikel 5 sub c van de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003 dat een vergunning ook kan worden ingetrokken indien de aan de vergunning of ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen.

 

Verlenging

Na afloop van de vergunningstermijn dient de organisatie een nieuwe vergunning aan te vragen. Deze vergunningaanvraag zal gezien worden als nieuwe aanvraag en dan ook als zodanig beoordeeld worden.

 

III Vergunningplichtige jaarlijkse evenementen vergunning

Voor evenementen met een verhoogd risicoprofiel dient de organisatie jaarlijks een vergunning aan te vragen. Het evenement dient net als de meerjarige evenementen voor 1 januari van het betreffende jaar waarin het evenement plaats zal vinden te worden gemeld bij de gemeente. De vergunningaanvraag dient 12 weken voorafgaand aan het evenement te worden ingediend, zodat de voorbereiding op een zorgvuldige manier kan plaatsvinden.

 

Nieuwe evenementen

Evenementen die nog nooit eerder plaatsgevonden hebben in de gemeente Purmerend komen niet in aanmerking voor de meerjarige evenementenvergunning. Voor deze evenementen zal de eerste drie jaren een evenementenvergunning voor bepaalde tijd worden verleend. Na deze drie jaren vindt er een evaluatie plaats. Indien het evenement voldoet aan de gestelde voorwaarden om in aanmerking te komen er geen ongeregeldheden hebben plaatsgevonden kan bepaald worden dat er bij een nieuwe aanvraag, een vergunning voor drie jaren wordt verleend.

 

Bijkomende toestemmingen

Het kan voorkomen dat er naast de evenementenvergunning ook nog andere toestemmingen nodig zijn voor het organiseren van het evenement. Denk hierbij aan de ontheffing van de Zondagswet, de ontheffing geluidhinder, de ontheffing voor het in- en uitrijden van het voetgangersgebied en de melding op grond van het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen. Deze ontheffingen en de melding zijn verwerkt in de evenementenvergunning en hoeven niet opnieuw te worden aangevraagd.

Voorts kan het voorkomen dat er tijdens het evenement vuurwerk tot ontbranding wordt gebracht. De aanvraag of melding voor het tot ontbranding brengen van vuurwerk dient de organisatie nog jaarlijks bij de Provincie Noord-Holland in te dienen.

 

6. Evaluatie

Na drie jaar zullen deze beleidsregels worden geëvalueerd en, indien noodzakelijk, worden bijgesteld of worden ingetrokken. De evaluatie zal plaatsvinden samen met de politie, team Integrale Veiligheid, de evenementencoördinator, de bereikbaarheidcoördinator, de brandweer en het GHOR. De uiteindelijke beslissing om deze beleidsregels bij te stellen of in te trekken ligt bij de burgemeester van Purmerend.

2. deze beleidsregels treden in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt.

3. deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels meerjarige evenementen”

 

Aldus vastgesteld door de burgemeester van Purmerend, 11 februari 2019

 

De burgemeester,

D. Bijl

 

De beleidsnotitie is bekendgemaakt op: 11 maart 2019

 

Naar boven