Regeling herdenking vrijheid Airborne regio en Veluwe Remembers

 

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ARNHEM:

 

gelezen / overwegende

 

• Gelet op artikel 4:23 van de Algemene wet bestuursrecht;

• Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Arnhem 2016;

• Het college is aangewezen als penvoerder voor de uitvoering van de provinciale subsidies

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de volgende Subsidieregeling:

"Gelderland herdenkt - 75 jaar vrijheid Airborne regio en Veluwe Remembers"

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem

  • b.

    Erfgoededucatie: de overdracht van kennis en verhalen over de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid;

  • c.

    Activiteiten: activiteiten, gericht op herdenken, beseffen, beleven en vieren met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid;

  • d.

    Provinciaal beleidsplan Gelderland Herdenkt: het beleidsplan voor het provinciebrede programma Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid, zoals door Gedeputeerde Staten van Gelderland vastgesteld op 18 december 2018 en nadien gewijzigd;

  • e.

    Airborneregio: de regio bestaande uit de gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum;

  • f.

    Regio Veluwe Remembers: de regio bestaande uit de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Renkum, Rheden, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Voorst en Wageningen.

  • g.

    Instelling: een organisatie die rechtspersoonlijkheid bezit en die zich ten doel stelt activiteiten zonder winstoogmerk te verrichten ten behoeve van de ingezetenen en bezoekers van de Airborneregio en/of de Regio Veluwe Remembers (eis van rechtspersoonlijkheid geldt niet voor de aanvragers van een poppyregeling);

  • h.

    Openbaar karakter: Een door de instelling georganiseerde openbare, voor publiek toegankelijke activiteit waaraan door middel van publiciteit bekendheid wordt gegeven, bijvoorbeeld via de media, affiches en programmabladen. Bedrijfsfeesten, branche-activiteiten en belangenbehartiging worden niet als openbare activiteiten gezien. In het kader van deze regeling worden activiteiten waarin samengewerkt wordt met scholen wel als openbare activiteiten gezien

  • i.

    Regioprogramma: het regioprogramma Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid waarover de gemeenten van de desbetreffende regio overeenstemming hebben bereikt en waarvoor door de provincie subsidie is verstrekt.

  • j.

    Masterplan: het regioprogramma van de Airborneregio.

  • k.

    Poppyregeling: regeling voor waardevolle kleinschalige initiatieven van(recht)personen waarbij activiteiten plaatsvinden die het bewustzijn vergroten op de gebieden van het beleidsplan Gelderland Herdenkt.

  • l.

    Vfonds: Stichting Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

     

Artikel 2 Toepassingsbereik

  • 1.

    Het college kan subsidie verstrekken voor activiteiten met een openbaar karakter die uitvoering geven aan de regioprogramma's van de Airborneregio en Veluwe Remembers.

  • 2.

    Activiteiten komen slechts voor subsidie in aanmerking als die in de periode van 1 september 2019 tot en met 31 mei 2020 worden uitgevoerd

  • 3.

    In aanmerking voor subsidie komen de kosten die in redelijkheid direct verband houden met de activiteit. De subsidie vanuit het regioprogramma dient een aanvulling te zijn op andere inkomsten.

  • 4.

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt in verband met kosten die doelmatig zijn, redelijkerwijs nodig zijn voor het uitvoeren van de subsidiabele activiteiten, rechtstreeks zijn toe te rekenen aan de uitvoering van de subsidiabele activiteiten.

  • 5.

    Niet voor subsidie komen in aanmerking de kosten die zijn gemaakt voor 1 mei 2018.

     

Artikel 3: Subsidieplafond

1. De subsidie voor de regioprogramma’s bedraagt in de eerste ronde maximaal:

a. voor de Airborneregio: € 1.165.000

b. voor de regio Veluwe Remembers: € 500.000

c. Poppyregeling: zie tweede lid.

2. Het college stelt de subsidieplafonds van alle rondes van de poppyregeling en de bedragen van de regioprogramma's in de tweede en eventuele volgende rondes bij afzonderlijk besluit vast.

 

Artikel 4: Subsidieaanvraag

1. De aanvrager maakt voor de aanvraag gebruik van het formulier, dat door het college is vastgesteld. Hij verschaft alle informatie die in dit formulier wordt gevraagd, waaronder een beschrijving van de activiteit en de daarmee beoogde doelstellingen alsmede een begroting van kosten en opbrengsten met toelichting. Tevens moet een actueel bankbankafschrift met rekeningnummer worden bijgevoegd.

2. Een subsidieaanvraag wordt in behandeling genomen indien is bijgevoegd:

a. Een volledig ingevuld en ondertekend subsidieformulier, zoals bedoeld in het eerste lid;

b. Een sluitende begroting en een realistisch dekkingsplan;

3. De volledige aanvraag voor de regio Veluwe Remembers wordt voor de eerste ronde in het tijdvak van 18 maart 2019 tot 1 april 2019 ingediend bij het college. De aanvraag voor de Airborneregio voor de eerste ronde dient reeds in het Masterplan te zijn opgenomen.

4. Het college stelt voor de Poppyregeling en de tweede en eventuele volgende rondes de aanvraagperiode bij afzonderlijk besluit vast.

 

Artikel 5: Verlening van de subsidie

1. Na de uiterlijke aanvraagdata en het advies als bedoeld in het derde lid van dit artikel beoordeelt het college of de volledige aanvragen in aanmerking komen voor subsidiëring. Het college maakt deze beslissing schriftelijk bekend aan de aanvrager binnen drie weken nadat het is genomen.

2. Subsidie wordt alleen verstrekt als de activiteit:

a. binnen de kaders van het regioprogramma past;

b. gericht is op herdenken, beseffen, beleven of vieren met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog of 75 jaar vrijheid;

c. past binnen de verhaallijnen en andere kaders van het provinciaal beleidsplan Gelderland Herdenkt;

d. tenzij dit naar haar aard redelijkerwijs niet mogelijk is, verbinding maakt tussen de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid enerzijds en een of meer actuele onderwerpen anderzijds;

e. meer dan lokale impact heeft (geldt niet voor de Poppyregeling);

f. wordt uitgevoerd in afstemming met de organisatoren van andere activiteiten in de regio en andere regio’s, wanneer tussen de activiteiten samenhang bestaat; en

g. inhoudelijk aantoonbaar meerwaarde heeft ten opzichte van soortgelijke activiteiten in voorgaande jaren.

3. De aanvragen worden onderling op grond van de onder het tweede lid genoemde criteria gewogen door het college. Hierin wordt het college geadviseerd:

• Voor het regioprogramma van de Airborneregio door het bestuurlijk overleg van de Airborne regio;

• Voor regioprogramma Veluwe Remembers door de Stuurgroep Veluwe Remembers;

• Voor de poppyregeling wordt getoetst of zij aan de criteria voldoen.

De beste aanvragen worden gehonoreerd tot het bereiken van het subsidieplafond.

4. De totale aanvraag van subsidie voor de uitvoering van een activiteit in het kader van een regioprogramma kan tot ten hoogste 50% van de subsidiabele kosten gehonoreerd worden.

5. De aanvraag van subsidie voor de uitvoering van een activiteit in het kader van de Poppyregeling kan worden gehonoreerd tot een maximum bedrag van € 750,00 per toekenning met dien verstande dat geen hoger bedrag aan subsidie wordt verstrekt dan is aangevraagd. Indien voor de Poppyregeling het totaal van de voor subsidie in aanmerking komende subsidieaanvragen het subsidieplafond overschrijdt, zal verdeling naar rato plaatsvinden.

6. Indien de verleende subsidie minder dan € 5.000,00 bedraagt, is de verleningsbeschikking tevens de vaststellingsbeschikking.

7. Wanneer het vfonds voor de te subsidiëren activiteit een bijdrage beschikbaar stelt, wordt het subsidiebedrag verminderd met het bedrag van deze bijdrage.

 

Artikel 6: Weigeringsgronden

De subsidieverstrekking kan naast de in artikel 4:25 en 4:35 van de in de wet en artikel 10 van de ASV genoemde gevallen in ieder geval geweigerd worden indien gegronde reden bestaat aan te nemen dat:

  • a.

    niet voldaan wordt aan een of meer criteria van artikel 5;

  • b.

    niet is voldaan aan de overige voorwaarden die in deze regeling zijn gesteld;

  • c.

    de gelden niet of in onvoldoende mate besteed zullen worden voor het doel waarvoor de subsidie beschikbaar wordt gesteld, zoals het aanwenden van de gelden ter leniging van de algehele exploitatietekort van de instelling;

  • d.

    de aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten zal ontplooien die in strijd zijn met de wet, het algemeen belang of de openbare orde;

  • e.

    de aanvrager zich niet of onvoldoende aantoonbaar heeft ingespannen om cofinanciering of andere inkomsten te genereren;

  • f.

    de activiteiten blijkens de ingediende begroting een onvoldoende betrouwbare financiële basis hebben;

  • g.

    het subsidieplafond is bereikt;

  • h.

    dat de verstrekking in strijd is met hoofdstuk I en artikel 53 van de Verordening nr. 651/2014 van de Europese Commissie van 17 juni 2014 (Algemene groepsvrijstellingsverordening);

  • i.

    de activiteiten een politiek karakter hebben.

     

Artikel 7: Verplichtingen

  • 1.

    Bij een besluit tot subsidieverlening wordt aan de subsidieontvanger de verplichting opgelegd om iedere wijziging ten opzichte van de gegevens die bij de gemeente bekend zijn, onmiddellijk te melden.

  • 2.

    De subsidieontvanger informeert het college zo spoedig mogelijk over de bijdragen die het vfonds beschikbaar stelt voor activiteiten, waarvoor met toepassing van deze regeling subsidie is verstrekt.

  • 3.

    de subsidieontvanger verleent alle medewerking aan evaluatie en monitoring;

  • 4.

    Ten behoeve van de herkenbaarheid van de activiteit als onderdeel van het provinciebrede programma is de subsidieontvanger verplicht bij schriftelijke uitingen over de activiteit en bij uitingen in geschreven media, internet en andere beeldmedia gebruik te maken van door Gedeputeerde Staten aangewezen instrumenten en standaarden.

     

Artikel 8: Begrotingsvoorbehoud

Subsidie wordt verleend en het subsidieplafond ex artikel 3 wordt vastgesteld onder voorbehoud van beschikbaarstelling via de gemeentelijke begroting van de bijbehorende middelen door de raad van de gemeente Arnhem.

 

Artikel 9: Betaling

  • 1.

    Indien de verleende subsidie minder dan € 5.000,- bedraagt, vindt betaling van het subsidiebedrag zo spoedig mogelijk na verzending van de beschikking plaats.

  • 2.

    Het college kan voor verleende subsidiebedragen van meer dan € 5.000,- voorafgaand aan de vaststelling van de subsidie besluiten tot het verstrekken van een voorschot van 100%. Betaling hiervan vindt zo spoedig mogelijk na besluitvorming plaats.

     

Artikel 10: Eindverantwoording en subsidievaststelling

  • 1.

    Voor de wijze van verantwoording van de subsidie zijn de artikelen 14 tot en met 16 van de Algemene subsidieverordening Arnhem 2016 (omtrent eindverantwoording en vaststelling) van toepassing.

  • 2.

    Voor subsidies onder de € 5.000,00 is de instelling verplicht na afronding van de activiteiten een fotoverslag van de activiteit te verstrekken, bestaande uit minimaal twee rechtenvrije foto's. De foto's kunnen door de gemeenten van de Airborne Regio en Regio Veluwe Remembers en provincie Gelderland gebruikt worden in het kader van evaluatie van 75 jaar herdenken.

     

Artikel 11: Afwijkingsbevoegdheid

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van een aanvrager afwijken van een of meerdere bepalingen van deze regeling.

 

Artikel 12: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan.

 

Artikel 13: Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling herdenking vrijheid Airborne regio en Veluwe Remembers

 

Het college van burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

Naar boven