Gemeente Heerlen - Aanwijzingsbesluit van de burgemeester van Heerlen houdende bepalingen met betrekking vergunningplicht autoverhuur Heerlen (Aanwijzingsbesluit 'Vergunningplicht Autoverhuur Heerlen 2019')

Artikel 1  

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • Autoverhuur: activiteit die bestaat uit het bedrijfsmatig, of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig is, anders dan om niet, beschikbaar stellen van motorrijtuigen.

  • Auto: verzamelbegrip voor alle motorrijtuigen waarvoor een kentekenplicht geldt. Hieronder worden in ieder geval verstaan personenauto’s, bestelbussen en motoren.

 

Artikel 2  

De autoverhuur in de gemeente Heerlen wordt aangewezen als vergunningplichtige bedrijfsmatige activiteit als bedoeld in artikel 3:48 van de Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen 2012.

 

Artikel 3  

Onverminderd het bepaalde in artikel 3:47 lid 1 sub a van de Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen 2012 alsmede artikel 3:48 lid 4 APV wordt, waar van toepassing, in de vergunning de rechtspersoon vermeld voor wiens rekening en risico de bedrijfsmatige activiteiten plaatsvinden.

 

Artikel 4  

Dit besluit wordt aangehaald als “Aanwijzingsbesluit Vergunningplicht Autoverhuur Heerlen 2019”

 

Artikel 5  

  • 1.

    het besluit treedt in werking op de dag na de dag van publicatie.

  • 2.

    de vergunningplicht wordt, tot op de aanvraag is beslist, opgeschort voor vergunningplichtigen die voor het in werking treden van het besluit reeds autoverhuur uitoefenden.

  • 3.

    de opschorting ingevolge het vorige lid vervalt als een aanvraag niet ontvankelijk wordt verklaard, wordt afgewezen of als de vergunning-plichtige niet binnen 4 weken na het van kracht worden van de verordening een aanvraag heeft ingediend. Het maken van bezwaar of het instellen van beroep heeft geen schorsende werking.

 

 

Aldus besloten door de burgemeester van de gemeente Heerlen op 25 februari 2019,

De wnd. burgemeester van Heerlen,

E.G.M. Roemer

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift bij ons indienen. Dit kunt u op twee manieren doen: digitaal of schriftelijk.

 

Een bezwaarschrift moet u indienen binnen 6 weken na de datum van het besluit. Let op : doe dit op tijd, anders wordt uw bezwaar niet inhoudelijk afgehandeld. Dit geldt ook als u nog in overleg bent met de behandelend ambtenaar. Stuur desnoods een voorlopig bezwaarschrift. Hierin kunt u aangeven dat u uw bezwaar op een later moment nog verder zal toelichten.

 

Digitaal indienen

U kunt niet via e-mail een bezwaarschrift bij ons indienen. U kunt met het formulier voor bezwaarschriften tegen een besluit van de gemeente Heerlen uw bezwaar digitaal indienen. Door het digitale formulier te gebruiken, doorloopt u op eenvoudige wijze de verschillende stappen bij het indienen van een bezwaarschrift. In het formulier vragen wij u of u er mee kunt instemmen dat de verdere correspondentie met u via e-mail plaatsvindt. De gemeente Heerlen kan u dan eenvoudig en efficiënt op de hoogte houden van het verloop van de verdere procedure. U ontvangt dan geen papieren post meer.

 

Schriftelijk indienen

Wilt u of kunt u geen gebruik maken van het digitale formulier? Dan kunt u uw bezwaarschrift ook per post sturen naar: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen, Postbus 1, 6400 AA, Heerlen.

 

Zet in uw bezwaarschrift ten minste :

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt;

  • de datum en het kenmerk van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • uw naam, adres en woonplaats;

  • waarom u bezwaar maakt;

  • uw handtekening;

  • als u voor iemand anders bezwaar maakt, bijvoorbeeld namens een bedrijf, stuur dan een machtiging mee.

 

TOELICHTING

 

Algemeen

Uit literatuur en (politie)rapporten blijkt dat de autoverhuurbranche een ernstig gevaar in zich heeft voor (ondermijnende) criminaliteit. Zo biedt de branche criminelen de mogelijkheid zichzelf en/of strafbare goederen anoniem te verplaatsen en zodoende buiten het zicht van de overheid te blijven.

 

Criminelen kunnen door autoverhuurbedrijven al dan niet bewust worden gefaciliteerd. Faciliteren kan door het accepteren van grote contante bedragen maar ook door het niet stellen van kritische controlevragen. Daarnaast is het ernstige vermoeden dat er autoverhuurbedrijven voor en door criminelen worden opgericht om hiermee doelbewust (ondermijnende) criminaliteit te faciliteren. Criminaliteit binnen de autoverhuurbranche heeft tot gevolg dat de openbare orde, veiligheid en economische ontwikkeling in ernstig mate wordt verstoord.

De politie, eenheid Limburg, Team Ondermijning en Team Nodale Oriëntatie, heeft de vertrouwelijke politierapportage ‘Bestuurlijke rapportage tbv autoverhuur, d.d. 05 november 2018, voor de gemeente Heerlen’ opgesteld. Het rapport maakt inzichtelijk dat criminelen veelvuldig gebruik, of proberen te, maken van de autoverhuurbranche om (zware) criminaliteit te faciliteren. Het laat zien dat de autoverhuurbranche enorm kwetsbaar is voor criminele invloeden en derhalve een belangrijke schakel vormt in de georganiseerde criminaliteit.

 

In de rapportage wordt eveneens ingegaan op het risico van facilitering van (ondermijnende) criminaliteit binnen de gemeentegrenzen van Heerlen. Deze blijkt aanwezig, mede uit een groot aantal voorbeelden van geconstateerde strafbare feiten in relatie met huurauto’s van autoverhuurbedrijven gevestigd in Heerlen. Hierbij moet gedacht worden aan vervoer van harddrugs, hennepoogsten en goederen bedoeld voor de opbouw van een hennepplantage. Maar ook het vervoer van het levensgevaarlijk drugsafval. Tevens worden huurauto’s veelvuldige gebruikt door gekende (beroeps)criminelen, drugsrunners en inbrekers.

 

De politie adviseert over te gaan op een vergunningplicht ten aanzien van de autoverhuurbranche in Heerlen. Dit om mogelijke verdere inbedding van criminaliteit te weren en integere c.q. betrouwbare ondernemers te steunen in hun bedrijfsvoering. De invoering van een vergunningstelsel voor autoverhuurders past in de aanpak van ondermijnende criminaliteit waarbij barrières worden opgeworpen.

 

De invoering van het vergunningstelsel biedt een krachtig bestuurlijke interventie bij de bestrijding van ondermijnende (georganiseerde) criminaliteit alsmede de mogelijkheid onderscheid te kunnen maken tussen bonafide en malafide (autoverhuur)bedrijven.

 

Vergunninghouder (artikel 3)

De vergunning wordt verleend aan één of meerdere natuurlijke personen. Indien de bedrijfsactiviteit voor rekening en risico van een rechtspersoon plaatsvindt wordt deze rechtspersoon eveneens op de vergunning vermeld. In de praktijk betreffen dit voornamelijk besloten vennootschappen. Van deze B.V.’s worden ten minste de bestuurders en directeur-grootaandeelhouders aangemerkt als de op vergunning te vermelden natuurlijke personen.

 

Er kan sprake zijn van een gelaagde bedrijfsstructuur. In de vergunning-aanvraag dient helder en volledig weergegeven te worden hoe deze structuur is opgebouwd. De uiteindelijke vergunningverlening kan worden aangepast op lokaal niveau in die zin dat de vergunning wordt vergund aan een nevenvestiging, en diens bedrijfsleider c.q. directeuren, van een regionaal of landelijk opererende onderneming.

 

Overgangsbepaling (artikel 5)

Voor reeds bestaande autoverhuurbedrijven is er een overgangsbepaling vastgesteld om de exploitatie voort te kunnen zetten en een redelijk termijn te bieden om een volledige vergunningaanvraag in te dienen.

 

Binnen vier weken na het in werking treden van dit besluit dient door de gemeente een volledige vergunningaanvraag te zijn ontvangen. Er in dat geval ambtshalve een tijdelijke vergunning, inclusief voorschriften, verleend. Deze tijdelijke vergunning is rechtsgeldig tot het moment waarop ten aanzien van de aanvraag een besluit is genomen.

Het toepassen van een tijdelijke vergunning maakt de voorzetting van de bedrijfsvoering gedurende de behandeling van de vergunningaanvraag mogelijk. Een tijdelijke vergunning wordt niet verleend als zwaarwegende feiten en/of omstandigheden aanwezig zijn die zich hiertegen verzetten.

 

Indien er geen, of een onvolledige, vergunningaanvraag is ingediend wordt het bedrijf geacht te exploiteren zonder vergunning. Hiertegen wordt conform het Handhavingsbeleid Vergunningplicht Autoverhuur Heerlen 2019 opgetreden.

 

Binnen een redelijke termijn wordt een besluit genomen op de vergunning-aanvraag. Deze periode is mede afhankelijk van de (aanvullende) onderzoeken waarlangs de aanvraag wordt beoordeeld. Toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is een mogelijkheid.

 

Van een volledige vergunningaanvraag is sprake als het door het bevoegd gezag vastgesteld formulier volledig en juist is ingevuld en ondertekend door een daartoe bevoegd persoon alsmede het bijvoegen van alle vereiste bijlagen. Bijgevoegd dienen te zijn:

  • verklaring beheerder;

  • arbeidsovereenkomst of een gelijksoortig bewijsstuk waaruit de arbeids-verhouding tussen exploitant(en) en beheerder blijkt;

  • duidelijk leesbare kleurenkopie van de exploitant(en) en beheerder(s);

  • een preventieplan waaruit blijkt op welke wijze klanten getoetst worden alvorens een overeenkomst aan te gaan;

  • het ondernemingsplan.

Naar boven