Wijzigingen deelsubsidieverordening Sport, gemeente Heerhugowaard

Deze bekendmaking is alleen van toepassing op beslispunt 2

 

Het college besluit:

  • 1.

    [De horizonbepaling van de deelsubsidieverordeningen Jeugd voor de activiteit ‘sociaal culturele jeugdactiviteiten’ (art.15a), Kunst & Cultuur (art. 14 lid 2), Participatie & Sociale Samenhang (art. 15 lid 1) en Wonen, Welzijn & Zorg (art. 15 lid 1) te verlengen met 1 jaar tot 1 januari 2021;]

  • 2.

    De deelsubsidieverordening Sport ingaande 1 januari 2019 te wijzigen conform bijlage Bij18-789.

  • 3.

    [De deelsubsidieverordening Participatie & Sociale Samenhang met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 te wijzigen conform Bij18-790;]

  • 4.

    [De subsidieplafonds 2019 van de deelsubsidieverordeningen Sport; Kunst & Cultuur; Participatie en Sociale Samenhang; Jeugd; Wonen, Welzijn en Zorg; de subsidieregeling Peuteropvang en Voor- n Vroegschoolse educatie; en van de uitvoeringsregeling Leefbaarheidsfonds Heerhugowaard 2019, vast te stellen conform bijlage Bij18-791;]

  • 5.

    [De Raad bij de Burap 2019 voor te stellen om incidenteel € 10.000 vanuit het raadsprogramma Sport, Cultuur & Recreatie over te laten boeken naar het raadsprogramma Sociaal domein.]

 

Wijzigingen deelsubsidieverordening Sport

Een drietal wijzigingen worden voorgestaan.

  • 1.

    Nadere definiering activiteiten

    In de deelsubsidieverordening (DSV) Sport is opgenomen dat subsidie kan worden verleend voor activiteiten die bijdragen aan ontmoeting, participatie en perspectief. Het gaat om activiteiten die zich richten op de inwoners van Heerhugowaard op het gebied van sport. Het begrip activiteiten is niet gedefinieerd. Dit betekent dat een subsidie voor bijvoorbeeld de aanleg van een sportaccommodatie juridisch niet kan worden afgewezen. Ons inziens was dat niet de bedoeling van de wetgever. Bovendien is het budget voor sport vanuit de DSV Sport ontoereikend voor het doen van investeringen. De DSV Sport is bedoeld voor verenigingen, aangesloten bij NOC*NSF, die activiteiten ontplooien op de bestaande sportaccommodaties en voorzieningen. Zij maken het mogelijk dat zoveel mogelijk inwoners in verenigingsverband kunnen sporten. De gemeente zorgt voor het beheer, onderhoud en de toegankelijkheid van de accommodaties en voorzieningen.

    In 2017 bij de evaluatie van de sportnota is geconstateerd dat de bestaande accommodaties in goede staat zijn. Nieuwe sportaccommodaties zouden moeten worden getoetst aan het gemeentelijk sportbeleid en niet aan de DSV Sport. Om subsidieverstrekking op basis van de DSV Sport gerichtere te besteden conform het gemeentelijk (sport)beleid, stellen we daarom voor om per 1 januari 2019 in de deelsubsidieverordening Sport het volgende artikel toe te voegen:

 

Wordt:

Onder algemene bepalingen (artikel 2)

2.7 a. Deze verordening is niet van toepassing op investeringen in aanleg van nieuwe sportaccommodaties.

2.7 b. Alleen goedgekeurde huisvestingslasten zijn subsidiabele kosten. Uitgangspunt hierbij is de huurprijs van de gemeentelijke sportaccommodaties.

  

  • 2.

    Koppelen aan het gemeentelijk beleid

    Het sportbeleid van de gemeente Heerhugowaard is geschreven om doelen te stellen over wat wij willen bereiken op sportgebied in onze gemeente. De huidige deelsubsidieverordening verwijst niet naar dit document, waardoor er aanvragen kunnen komen van verenigingen die activiteiten aanbieden die niet aansluiten op het sportbeleid. Om subsidieverlening aan sportverenigingen beter aan te laten sluiten op het sportbeleid, stellen we voor om per 1 januari 2019 in de deelsubsidieverordening Sport het volgende artikel toe te voegen:

 

Wordt:

Onder weigeringsgronden (artikel 5):

Artikel 5 f. De activiteit in strijd is met gemeentelijk (sport)beleid.

  

  • 3.

    Formalisatie status breedtesportverenigingen overeenkomstig NOC/NSF.

    De deelsubsidieverordening sport geeft niet aan dat subsidie alleen verstrekt kan worden aan verenigingen die aangesloten zijn bij een overkoepelende landelijke sportbond, die lid is van het NOC*NSF. Ten onrechte is dit niet opgenomen in deze verordening. Om te voorkomen dat niet-aangesloten sportverenigingen aanvraag kunnen indienen stellen we voor om per 1 januari 2019 in de deelsubsidieverordening Sport het volgende artikel aan te passen:

 

Wordt:

Onder doelgroep (artikel 6):

Artikel 6.1 Subsidie op grond van deze regeling wordt uitsluitend verstrekt aan rechtspersonen (stichtingen en verenigingen) met notarieel vastgelegde statuten, aangesloten bij een overkoepelende landelijke sportbond, die lid is van het NOC*NSF.

Naar boven