Dienstverleningsvisie gemeente Beekdaelen

Op 28 maart 2017 hebben de gemeenteraden van Onderbanken, Schinnen en Nuth het herindelingsadvies voor gemeente Beekdaelen vastgesteld. In dit advies en in een aantal hierop volgende strategische documenten, waaronder de zogenaamde “White Paper” wordt richting gegeven aan de nieuwe gemeente.

 

De werkgroep Dienstverlening heeft deze documenten in combinatie met trends en ontwikkelingen en recente wettelijke kaders op het terrein van dienstverlening als vertrekpunt genomen voor de ontwikkeling van de dienstverleningsvisie voor de gemeente Beekdaelen.

In de gemeente Beekdaelen staat de burger als mens centraal en dat vertaalt zich nadrukkelijk in de dienstverleningsvisie. We maken de omslag van “van regels en moeten” naar “regelen en ontmoeten”.

 

De visie op dienstverlening beschrijft niet alleen de uitgangspunten om deze omslag te kunnen realiseren. Zij geeft ook richting aan de manier waarop de dienstverlening en het werk georganiseerd wordt. De kapstok hierbij is het woord ‘samen’. Dit woord geeft op een juiste manier aan, hoe wij in Beekdaelen onze relatie met burgers zien. Maar ook hoe we de relatie met elkaar zien, om te komen tot die warme toegankelijke dienstverlener. Als acroniem beschrijft het woord ‘samen’ de uitgangspunten voor de dienstverleningsvisie: Situatie – Aandacht – Maatwerk – Eenvoud – Nieuw

 

In hoofdstuk 1 van deze dienstverleningsvisie worden korte beschrijvingen gegeven van de trends en ontwikkelingen op het gebied van dienstverlening, de wettelijke kaders en de vertaling daarvan naar onze (publieke) dienstverlening. In hoofdstuk 2 wordt ingegaan op de visie op dienstverlening van de gemeente Beekdaelen op de korte termijn, waarna in hoofdstuk 3 de uitgangspunten en ‘SAMEN’ worden toegelicht. In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de ambtelijke organisatie als spil in de uitvoering van de dienstverleningsvisie. In hoofdstuk 5 komen kort en schematisch de ambities voor de langere termijn aan bod komen. Tenslotte wordt in hoofdstuk 6 een beeld geschetst van de manier van werken op de korte en lange termijn.

 

Vastgesteld door de raad van de gemeente Beekdaelen in de openbare vergadering van 2 januari 2019

De griffier,

de voorzitter,

Naar boven