Zevende wijziging Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2019; raadsvoorstel 19bb023490; raadsstuk 19bb023490;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

overwegende, dat het wenselijk is de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009 te wijzigen;

besluit vast te stellen:

 

Zevende wijziging van de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009

Artikel I

De Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Na artikel 22 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 22a Ongeadresseerd reclamedrukwerk

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    • a.

      ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of samples die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

      • 1°.

        een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden en activiteiten in de buurt die voor de bewoners of gebruikers van een woning, bedrijf, woonschip of bedrijfsschip in die buurt van belang zijn om te weten;

      • 2°.

        drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties;

    • b.

      huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, daarbij de indeling van de 14 gebieden volgend en waarvan tenminste 30% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame.

  • 2.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag uitsluitend bezorgd worden of laten worden bij een woning, bedrijf, woonschip of bedrijfsschip als de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt geen bezwaar te hebben tegen het ontvangen ervan.

  • 3.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een woning, bedrijf, woonschip of bedrijfsschip, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt bezwaar te hebben tegen het ontvangen ervan.

B

Artikel 21, tweede en derde lid, vervallen, onder vernummering van het vierde lid tot het tweede lid.

 

C

In de tabel van artikel 23 wordt in de numerieke rangschikking ingevoegd:

‘artikel 22a ongeadresseerd reclamedrukwerk’.

 

D

In artikel 25 wordt ‘aangewezen ambtenaren alsmede de door het college aangewezen ambtenaren van de dienst Stadstoezicht’ vervangen door ‘door burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren en personen.’

Artikel II

De toelichting op de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009 wordt gewijzigd als volgt:

Na de toelichting op artikel 22 wordt een toelichting ingevoegd, luidende:

Artikel 22a Ongeadresseerd reclamedrukwerk

Artikel 22a heeft als doel om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen. Afval voorkomen en afval verminderen is onmiskenbaar in het belang van de bescherming van het milieu.

Rotterdammers hebben de volgende mogelijkheden om hun voorkeur ten aanzien van de ontvangst van commercieel reclamedrukwerk en/of de huis-aan-huisbladen kenbaar te maken:

 

Tabel Overzicht wanneer bezorging gewenst is en dus mag plaatsvinden

Overzicht stickers

Ongeadresseerd reclamedrukwerk gewenst

Huis-aan-huisbladen gewenst

JA/JA of Ja-sticker

Ja

Ja

Geen sticker of NEE/JA-sticker

Nee

Ja

NEE/NEE-sticker

Nee

Nee

In het eerste lid zijn de definities opgenomen met het onderscheid tussen ongeadresseerd reclamedrukwerk voor commerciële doeleinden en drukwerk van vrijwilligers- en overige niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen en huis-aan-huisbladen.

 

Met ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt in deze verordening bedoeld al het reclamedrukwerk dat zonder adres wordt aangeboden. Onder deze definitie vallen alle aanduidingen zonder toevoeging van een feitelijk adres, zoals bijvoorbeeld “aan de bewoners van dit pand of gebouw”.

 

Drukwerk van vrijwilligers- en niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen, valt niet onder de definitie ‘ongeadresseerd drukwerk’. De gemeente kiest voor dit onderscheid omdat de huis-aan-huisbladen en pamfletten een belangrijke functie voor onder meer de nieuwsverspreiding op lokaal niveau en de sociale cohesie in de buurt hebben. Daarbij hebben deze bladen een lage frequentie.

In de definitie van de ‘huis-aan-huisblad’ is een norm gehanteerd van tenminste 30% aan inhoudelijk buurtgericht nieuws. Hiermee wordt afgeweken van de 10% norm aan inhoudelijke content die landelijk door de Stichting Reclamecode gehanteerd wordt. Met het verhogen van de inhoudelijke content wordt een duidelijker onderscheid gemaakt tussen een redactioneel huis-aan-huisblad en een advertentieblad dat voornamelijk bestaat uit reclamemateriaal.

 

In het tweede lid is bepaald dat de gemeente bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk uitsluitend toestaat als de ontvanger onmiskenbaar met een JA/JA-sticker duidelijk heeft gemaakt hij het ongeadresseerde reclamedrukwerk wil ontvangen. Daarbij gaat het niet alleen om de bezorging maar ook om het laten bezorgen. De adverteerders dienen zich ook aan het opt–in systeem te houden.

In het derde lid is bepaald dat huis-aan-huisbladen bezorgd mogen worden, tenzij de ontvanger onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt deze bladen niet te willen ontvangen.

Artikel III

Dit besluit wordt aangehaald als: Zevende wijziging van de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009.

Artikel IV

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020, met uitzonderdering van artikel I, onderdelen A en C en artikel II, die in werking treden met ingang van 1 april 2020.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 12 december 2019.

De griffier,

M.J.E.M. van Dam

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad 2019, nummer 220, is uitgegeven op 20 december 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven