Registratie kiezers die onderdaan zijn van een andere lidstaat van de Europese Unie

 

De burgemeester van Nijmegen maakt bekend, dat niet-Nederlanders die onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie en als ingezetene zijn ingeschreven bij deze gemeente, zich kunnen laten registreren als kiezer voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

 

Niet-Nederlanders die in Nederland wonen en onderdaan zijn van een andere EU-lidstaat, hebben onder een aantal voorwaarden stemrecht voor Europees Parlementsverkiezingen:

  • u heeft op 9 april 2019, de dag van de kandidaatstelling, uw werkelijke woonplaats in Nederland;

  • u bent op de dag van de stemming, 23 mei 2019, achttien jaar of ouder; en

  • u bent niet uitgesloten van het kiesrecht, hetzij in Nederland, hetzij in de lidstaat waarvan u onderdaan bent.

 

Op nijmegen.nl/verkiezingen is kosteloos het registratieformulier (model Y 32) verkrijgbaar, of deze wordt op verzoek toegezonden. Het schriftelijk ingediende registratieformulier moet uiterlijk op dinsdag 9 april 2019 ontvangen zijn door de burgemeester van de gemeente, waarvan zij ingezetene zijn. Verzoeken die na deze datum worden ontvangen, gelden pas voor de volgende verkiezing.

 

De eenmaal als kiezer geregistreerde persoon blijft geregistreerd zolang hij/zij als ingezetene is ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Het verzoekschrift bevat tevens een verklaring dat hij/zij niet is uitgesloten van het kiesrecht en dat hij/zij uitsluitend in Nederland van het kiesrecht gebruik zal maken.

 

Geen stemrecht voor de EP-verkiezing voor personen met een Britse nationaliteit

Waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk (VK) op 29 maart 2019 uit de Europese Unie treden. Als het VK de Europese Unie verlaat, hebben personen met de Britse nationaliteit die in Nederland wonen, géén stemrecht meer voor de EP-verkiezing van 23 mei 2019. Britten die in Nederland wonen en zich in het verleden hebben laten registreren om in Nederland te kunnen stemmen voor EP-verkiezingen, krijgen dan dus géén stempas voor die verkiezing.

 

Zie voor meer informatie nijmegen.nl/verkiezingen

 

Nijmegen, 1 februari 2019

De burgemeester voornoemd,

Drs. H.M.F. Bruls

Naar boven