Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit de volgende beleidsregel vast te stellen:

Derde wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016.

Artikel I

De Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016 worden gewijzigd als volgt:

A.

Artikel 4.3.1 wordt vervangen door:

Artikel 4.3.1: Categoriale bijstand Collectieve ziektekostenverzekering

  • 1.

    De zorgverzekeraar biedt inwoners met de mogelijkheid om deel te nemen aan de collectieve ziektekostenverzekering van CZ.

  • 2.

    De collectieve ziektekostenverzekering van CZ bestaat uit de basisverzekering, een aanvullende verzekering en een wettelijk eigen risico voor inwoners met een laag inkomen.

 

B.

Artikel 4.3.2 wordt vervangen door:

Artikel 4.3.2 Bijdrage College categoriale bijstand Collectieve ziektekostenverzekering

  • 1.

    Indien men gebruik maakt van de collectieve zorgverzekering en een inkomen geniet tot 120% van de bijstandsnorm levert de gemeente op basis van artikel 35 derde lid van de wet een bijdrage in de kosten voor de aanvullende verzekering.

  • 2.

    De bijdrage per volwassen verzekerde is:

    • a.

      voor het pakket Extra € 30,- per maand, of

    • b.

      voor het pakket Uitgebreid € 13,- per maand.

  • 3.

    Indien men gebruik maakt van de collectieve zorgverzekering en een inkomen geniet tot 120% van de bijstandsnorm vergoedt de gemeente op basis van artikel 35 derde lid van de wet per volwassen verzekerde voor het pakket Uitgebreid het eigen risico tot maximaal € 385,-.

C.

In het opschrift van Hoofdstuk 4, Paragraaf 4 wordt 'Individuele Minima Toeslag' vervangen door 'Individuele Inkomenstoeslag".

D.

Artikel 4.4.1 wordt vervangen door:

Artikel 4.4.1 Recht op individuele inkomenstoeslag

Het college verleent op verzoek een Individuele inkomenstoeslag indien belanghebbende voldoet aan de voorwaarden als opgenomen in de Verordening sociaal domein gemeente Nissewaard en artikel 36 van de wet.

E.

Artikel 4.4.2 wordt vervangen door:

Artikel 4.4.2 Kindtoeslag

De toeslag voor een ten laste komend kind kan alleen worden verleend aan de ouder die op de peildatum kinderbijslag ontvangt voor dat kind. Als binnen 12 maanden na de peildatum een andere ouder kinderbijslag voor dat kind ontvangt, dan wordt aan die ouder in deze periode geen kindtoeslag verleend.

F.

Artikel 4.5.1 wordt vervangen door:

Artikel 4.5.1 Kosten energie ouderen

  • 1.

    Het college verstrekt eenmaal per 12 maanden een bijdrage in de stookkosten aan de alleenstaande die of het gezin dat:

    • a.

      op de aanvraagdatum de pensioengerechtigde leeftijd heeft of ouder is dan de pensioengerechtigde leeftijd, en

    • b.

      aangewezen is op een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de op belanghebbende van toepassing zijnde bijstandsnorm, en

    • c.

      geen in aanmerking te nemen vermogen heeft als bedoeld in artikel 34 van de wet;

  • 2.

    Belanghebbende dient te voldoen aan de voorwaarden als bedoeld in het eerste lid onder b en c, gedurende een periode van 24 aaneengesloten maanden voorafgaand aan de aanvraagdatum.

  • 3.

    Ingeval sprake is van gehuwden of een gezamenlijke huishouding als bedoeld in artikel 3 van de wet dient, om in aanmerking te komen voor de bijdrage in de stookkosten, één van beide partners de pensioengerechtigde leeftijd te hebben of ouder te zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd.

  • 4.

    Een bijdrage in de stookkosten kan niet eerder worden verleend dan 12 maanden na de verlening van de Individuele inkomenstoeslag.

  • 5.

    De bijdrage in de stookkosten bedraagt voor een alleenstaande of gezin € 250,- per 12 maanden.

G.

Artikel 5.5 wordt vervangen door:

Artikel 5.5 Tegemoetkoming reiskosten voor het volgen van een taalcursus

  • 1.

    Aan de belanghebbende die volgens de Participatiewet een verplichting heeft tot het volgen van een taalcursus wordt een tegemoetkoming verleend, indien:

    • a.

      de belanghebbende een inkomen heeft dat niet hoger is dan 110% van de voor belanghebbende geldende bijstandsnorm;

    • b.

      de belanghebbende geen in aanmerking te nemen vermogen heeft.

  • 2.

    De tegemoetkoming wordt op aanvraag verleend en kan met terugwerkende kracht tot drie maanden voorafgaande aan de aanvraag worden ingediend.

  • 3.

    De tegemoetkoming wordt voor de duur van 1 jaar verstrekt. Deze kan ten hoogste twee keer worden verlengd.

  • 4.

    Onder reiskosten wordt verstaan: de kosten die voortkomen uit het noodzakelijke verkeer van de belanghebbende van het adres waarop de belanghebbende in de Basisregistratie Personen staat ingeschreven, naar het adres waar belanghebbende in het kader van taaleis noodzakelijkerwijs wordt geacht te zijn, en vice versa.

  • 5.

    De reiskosten worden vergoed indien de afstand tussen het adres waar de belanghebbende in de Basisregistratie Personen staat ingeschreven en het adres waar de belanghebbende de taalcursus volgt minimaal 10 kilometer en maximaal 40 kilometer is.

  • 6.

    De reiskosten worden alleen vergoed voor het volgen van een taalcursus bij een aanbieder die binnen de gemeente Nissewaard of de gemeente Brielle is gevestigd, tenzij de gemeente stelt dat het volgen van een taalcursus bij een aanbieder buiten de gemeenten Nissewaard en Brielle een voorwaarde is voor het beheersen van het vereiste taalniveau en/of het vinden van een baan.

  • 7.

    De regeling betreft een tegemoetkoming in de gemaakte reiskosten. Dit bedraagt € 75,--.

H.

Aan de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016 wordt een hoofdstuk toegevoegd, luidende:

Hoofdstuk 6 Zelfstandigen

Artikel 6.1 Uitvoeren onderzoek beginnende zelfstandigen

  • 1.

    Het college onderzoekt of het bedrijf of zelfstandig beroep nog levensvatbaar is, zo lang als sprake is van bijstandsverlening:

    • a.

      binnen zes maanden na aanvang van de bijstandsverlening dan wel na datum van de toekenningsbeschikking van bijstandsverlening;

    • b.

      na een periode van respectievelijk 6 en 12 maanden na het laatste onderzoek.

  • 2.

    Tevens onderzoekt het college op de in het eerste lid genoemde momenten de rechtmatigheid van de verstrekte algemene bijstand.

Artikel 6.2 Beëindiging bedrijf of zelfstandig beroep

Als bij beëindiging van het bedrijf of zelfstandig beroep een deel van een lening resteert en deze niet met toepassing van artikel 43, eerste lid, Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 onder hypothecair verband is verleend, maakt het college bij niet verwijtbaarheid van de beëindiging het resterende deel van de lening renteloos vanaf de beëindiging van het bedrijf of zelfstandig beroep.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 17 december 2019.

De gemeentesecretaris,

mr. M.L.M. Weerts

De burgemeester,

mr. F. van Oosten

Naar boven