Wijziging verordening ‘Kansen voor alle kinderen 2018’, Sittard-Geleen

De Raad van de gemeente Sittard-Geleen,

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 - 11 - 2019 , met registratienummer 2474759,

b e s l u i t :

De verordening ‘Kansen voor alle kinderen 2018’ als volgt te wijzigen:

 

 

De titel van de verordening vervangen door:

“Kansen voor alle kinderen 2018-I’’

Artikel 3 vervangen door:  

Om deze verordening uit te voeren werkt de Gemeente Sittard-Geleen samen met Jeugdfondsen Sport & Cultuur Limburg en Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek.

Artikel 6 vervangen door:  

  • a.

    Ouders en intermediairs kunnen respectievelijk een aanvraag of een aanmelding doen via het daarvoor bedoelde digitale systeem of door telefonisch contact op te nemen met een van de uitvoerende partijen.

  • b.

    De aanvraag voor tegemoetkoming voor kosten in verband met educatieve activiteiten kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders vóór 31 januari volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

  • c.

    Aan gezinnen met een bijstandsuitkering wordt de tegemoetkoming voor kosten van educatie ambtshalve toegekend.

Naam Artikel 7 vervangen door:  

Verplichtingen behorende bij de aanvraag artikel 6b.

Artikel 8 vervangen door:  

Burgemeester en wethouders beslissen binnen acht weken na de ontvangst van de aanvraag bedoeld in artikel 6b.

Artikel 9 vervangen door  

  • a.

    De richtlijn voor de vergoeding van kosten in verband met deelname aan sportieve activiteiten is bepaald op € 225,00 en wordt vergoed via het Jeugdfonds Sport Limburg, volgens de samenwerkingsafspraken tussen het Fonds en de Gemeente.

  • b.

    De richtlijn voor de vergoeding van kosten in verband met deelname aan culturele activiteiten is bepaald op € 400,00 en wordt via het Jeugdfonds Cultuur Limburg vergoed, volgens de samenwerkingsafspraken tussen het Fonds en de Gemeente.

  • c.

    De kosten in verband met het zwemdiploma A+B worden volledig vergoed via Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek volgens de samenwerkingsafspraken tussen Stichting Leergeld WM en de gemeente.

  • d.

    De kosten in verband met educatie worden vergoed door de gemeente Sittard-Geleen. De maximale tegemoetkoming bedraagt € 100,00 voor een kind tussen 0 en 12 jaar en € 125,00 voor een kind tussen 12 en 18 jaar. Is een kind per 1 augustus van een jaar 12 jaar dan bestaat er voor dat betreffende jaar recht op de hogere tegemoetkoming van € 125,00.

  • e.

    Afhankelijk van de situatie van het kind en de ouders kan aanvullend maatwerk nodig zijn. Dit wordt aan de hand van de individuele situatie integraal beoordeeld. Afhankelijk van de vraag wordt deze door Stichting Leergeld WM en/of door de gemeente Sittard-Geleen afgehandeld volgens de samenwerkingsafspraken tussen Stichting Leergeld WM en de gemeente.

Artikel 10 vervangen door  

  • a.

    De Jeugdfondsen Sport & Cultuur Limburg en Stichting Leergeld WM verstrekken de tegemoetkomingen rechtstreeks aan de betreffende verenigingen en via tegoedbonnen voor materialen of kleding.

  • b.

    Burgemeester en wethouders verstrekken de algemene tegemoetkoming in verband met educatie.

    • De tegemoetkoming wordt, indien mogelijk, rechtstreeks betaald aan school of vereniging. Als dat niet mogelijk is wordt de tegemoetkoming aan de aanvrager betaald;

    • de tegemoetkoming wordt binnen 5 werkdagen na toekenning verstrekt.

    • Wanneer sprake is van maatwerk wordt een passende oplossing aangeboden.

Artikel 14 vervangen door  

De verordening treedt in werking op 1 januari 2020.

Algemene toelichting vervangen door  

Sinds 2006 bevordert de gemeente de maatschappelijke participatie van kinderen. Zij verstrekt een tegemoetkoming in de kosten die gemaakt worden voor maatschappelijke activiteiten of schoolkosten. Vanaf 2009 werd deze regeling de Voor Kids-regeling genoemd.

In juli 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen besloten om vanuit een samenhangende aanpak ‘kansen voor alle kinderen’ te realiseren. Kinderen in staat stellen om te participeren op alle vlakken in de maatschappij maakt daarvan onderdeel uit.

In deze verordening is de daarbij horende regeling vastgelegd. Deze regeling wordt uitgevoerd in samenwerking met de Jeugdfondsen Sport & Cultuur Limburg en Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek. De twee fondsen zijn in deze uitvoering verstrekkers van tegemoetkomingen. Zij werken met intermediairs die kinderen bij hen aanmelden. Stichting Leergeld WM heeft een belangrijke rol als intermediair én als verstrekker.

 

Aldus besloten door de raad der gemeente Sittard-Geleen in zijn vergadering van 17-12-2019

De griffier

drs. J. Vis

De voorzitter

drs. G.J.M. Cox

Naar boven