Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2018, tweede wijziging

 

Kenmerk: 1011972

 

De raad van de gemeente Oldebroek;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 november 2019;

 

B E S L U I T:

Vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Oldebroek 2018, tweede wijziging, conform navolgende tekst:

 

Artikel I

 

De Verordening maatschappelijke ondersteuning Oldebroek 2018 wordt gewijzigd als volgt.

A Artikel 12 komt te luiden:

 

Artikel 12 Regels voor pgb, tiende lid, komt te luiden:

10 . Het pgb-tarief voor begeleiding door hulpverleners uit het eigen sociale netwerk en overige hulpverleners wordt bepaald op het gangbare tarief dat gehanteerd wordt bij de uitvoering van de Wet langdurige zorg voor informele hulpverleners.

 

Artikel 12 Regels voor pgb, elfde lid, wordt toegevoegd en komt te luiden:

11. Het pgb-tarief voor hulp bij het huishouden voor hulpverleners vanuit het sociaal netwerk en overige hulpverleners wordt bepaald op maximaal 50% van het tarief voor zorg in natura, waarbij het wettelijk minimumloon de ondergrens is.

 

Artikel 12 Regels voor pgb, twaalfde lid, wordt toegevoegd en komt te luiden:

Met in achtneming van het in lid 1 tot en met 11 bepaalde, legt het college in het Besluit de hoogte van het pgb per soort maatwerkvoorziening, respectievelijk categorie vast.

 

Artikel 14. Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en pgb’s, eerste lid, komt te luiden:

1 Een cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor een maatwerkvoorziening dan wel pgb, zolang de cliënt van de maatwerkvoorziening gebruik maakt of gedurende de periode waarvoor het pgb wordt verstrekt.

 

Artikel 14. Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en pgb’s, derde lid, komt te luiden:

3 Voor de bepaling van de hoogte van de eigen bijdragen wordt aangesloten bij hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015.

 

Artikel 14. Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en pgb’s, vijfde lid, komt te luiden:

5 In de gevallen, bedoeld in artikel 2.1.4b, tweede lid, van de wet, worden de bijdragen voor een maatwerkvoorziening of pgb door het Centraal administratie kantoor (CAK) vastgesteld en geïnd.

 

Artikel II

 

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2020

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Oldebroek op 12 december 2019.

 

, voorzitter T.H. Haseloop-Amsing

 

, griffier J. Tabak.

 

 

Toelichting artikel 11, tweede lid.

Artikelen 13 en 14. Bijdrage in de kosten van algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen en pgb’s

De wet maakt een onderscheid tussen de bijdragen in de kosten van maatwerkvoorzieningen en pgb’s, bij verordening aangewezen algemene voorzieningen waarbij sprake is van een duurzame hulpverleningsrelatie tussen degenen aan wie een voorziening wordt verstrekt en de hulpverlener (hierna: bij verordening aangewezen algemene voorzieningen) enerzijds en algemene voorzieningen waarbij geen sprake is van een dergelijke duurzame hulpverleningsrelatie anderzijds.

 

Wanneer de gemeente ervoor kiest om een eigen bijdrage te heffen, geldt voor maatwerkvoorzieningen

en pgb’s en voor bij verordening aangewezen voorzieningen het abonnementstarief van in totaal maximaal € 19,00 per maand. Het CAK stelt de eigen bijdrage vast en int deze. Welke voorzieningen bij verordening worden aangewezen voor deze bijdrage zijn opgenomen in de verordening.

 

Het collectief vervoer valt niet onder het abonnementstarief. De wet maakt een uitzondering voor het collectief vervoer, zowel in de vorm van een maatwerkvoorziening als in de vorm van algemene voorziening.

 

Naar boven