Aanwijzingsbesluit secretaris en loco secretarissen

De rechtspositie van gemeenteambtenaren wijzigt per 1 januari 2020 vanwege de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). Deze wet zorgt voor een systeemwijziging en andere terminologie. In de huidige situatie is de (loco) secretaris benoemd door de gemeente. Vanwege de Wnra is een aanwijzingsbesluit noodzakelijk zodat de secretaris en loco secretarissen, ongewijzigd, hun bevoegdheden kunnen blijven uitoefenen. Het ministerie van BZK en de VNG adviseren gemeenten dit aanwijzingsbesluit te nemen.

 

BESLUIT college van 20 december 2019 (719533)

1. Mevrouw H.W. de Vos aan te wijzen als secretaris van de gemeente Heemstede met ingang van 1 januari 2020;

2. De heer A.W.M. Schumacher aan te wijzen als 1e loco secretaris van de gemeente Heemstede met ingang van 1 januari 2020;

3. De heer R.H. Lubberts aan te wijzen als 2e loco secretaris van de gemeente Heemstede met ingang van 1 januari 2020;

4. De heer L.A. Kadiks aan te wijzen als 3e loco secretaris van de gemeente Heemstede met ingang van 1 januari 2020.

 

MOTIVERING

1. De arbeidsovereenkomst heeft betrekking op de arbeidsrelatie, het aanwijzingsbesluit geeft de secretaris de bevoegdheden die behoren tot de functie.

Gemeenteambtenaren zijn na inwerkingtreding van de Wnra werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst in plaats van een aanstellingsbesluit. De arbeidsovereenkomst kan, anders dan het aanstellingsbesluit, niet tevens als grondslag dienen voor de uitoefening van bevoegdheden. Het is namelijk een tweezijdige overeenkomst die alleen tussen partijen kan werken. Publiekrechtelijke bevoegdheden hebben een externe werking, die ingrijpen in het leven van derden die niet bij de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst zijn betrokken. Daarom is het noodzakelijk om naast de arbeidsovereenkomst een aanwijzingsbesluit te nemen. Op grond van artikel 102 van de Gemeentewet is het college bevoegd de secretaris aan te wijzen.

 

2. Het ministerie van BZK en de VNG adviseren gemeenten een aanwijzingsbesluit te nemen vanwege de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).

Een aanwijzingsbesluit is noodzakelijk voor een beperkt aantal functies: de (loco) secretaris, (loco) griffier, gemeentearchivaris, buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA’s) en de buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand (BABS).

 

Vastgesteld door het college op 20 december 2019.

Naar boven