Verordening tot eerste wijziging van de Verordening Jeugdhulp gemeente Loppersum 2018

De raad van de gemeente Loppersum;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 november 2019;

 

besluit :

 

• De verordening tot eerste wijziging van de Verordening Jeugdhulp gemeente Loppersum 2018 vast te stellen.

 

 

Artikel 1 Wijziging artikel 14

 

a. De titel van "Artikel 14 Hoogte en opbouw van het PGB" wordt gewijzigd naar "Artikel 14 Hoogte en opbouw van het PGB bij jeugdhulpvoorziening, tegemoetkoming en onkostenvergoeding".

 

b. Artikel 14 wordt aangevuld met de volgende leden:

4. De tegemoetkoming voor hulp uit het sociaal netwerk als bedoeld in artikel 8ab van de Regeling Jeugdwet kan worden toegekend voor informele hulp in de vorm van logeervoorziening / kortdurend verblijf.

5. Naast de tegemoetkoming kan voor informele hulp in de vorm van logeervoorziening / kortdurend verblijf een onkostenvergoeding per etmaal worden toegekend voor levensmiddelen en vervoer.

6. De hoogte van de tegemoetkoming en de onkostenvergoeding wordt bepaald aan de hand van een door het college vast te stellen bedrag per etmaal.

 

Artikel 2 Wijziging toelichting

 

De toelichting op artikel 14 wordt aangevuld met de volgende tekst:

 

Lid 4 Op 1 mei 2019 is de landelijke regeling in artikel 8ab van de Regeling jeugdwet in werking getreden. Deze regeling zorgt ervoor dat de Sociale verzekeringsbank (Svb) een symbolisch bedrag per kalendermaand kan uitbetalen aan personen die hulp vanuit het sociaal netwerk verlenen aan een houder van een persoonsgebonden budget (pgb). De gemeenteraad kiest ervoor om net als voor de inwerkingtreding van deze landelijke regeling, deze tegemoetkoming alleen voor informele hulp in de vorm van logeervoorziening / kortdurend verblijf toe te staan.

 

Lid 5 In de landelijke regeling is ook opgenomen dat onkosten vergoed mogen worden. De gemeenteraad kiest ervoor om onkostenvergoeding voor levensmiddelen en vervoer toe te kennen bij informele hulp in de vorm van logeervoorziening / kortdurend verblijf.

 

Lid 6. In de landelijke regeling is een maximaal bedrag per maand vastgesteld voor de tegemoetkoming. Bij inwerkingtreding van de regeling is dat € 141,- per maand. Het is wenselijk om net als voorheen een tegemoetkoming toe te kennen die gerelateerd is aan de hoeveelheid zorg. Wanneer een jeugdige één etmaal per maand logeert, is het redelijk dat deze jeugdige een lagere tegemoetkoming toe mag kennen dan een jeugdige die meerdere etmalen per maand logeert. Het college stelt een bedrag per etmaal vast waarbij gekeken kan worden naar de gemiddelde afname per etmalen per maand waarbij het bedrag van € 141,- naar rato verdeeld wordt.

 

Wanneer er sprake is van afname van veel etmalen per maand, kan er toch niet meer dan maximaal € 141,- per maand worden toegekend. Wanneer er echter een zorgbehoefte bestaat die zo groot is, dan acht de raad het wenselijk dat gekeken wordt of in plaats van een tegemoetkoming niet (ook) een jeugdhulpvoorziening moet worden toegekend.

 

De onkostenvergoeding voor levensmiddelen en vervoer kan wel ongelimiteerd per etmaal per maand worden toegekend.

 

Zowel de tegemoetkoming als de onkostenvergoeding wordt bij beschikking toegekend en mag voor een langere periode maandelijks worden toegekend.

 

Artikel 3 Inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2020.

Artikel 4 Citeertitel

 

Deze verordening wordt aangehaald als 'Verordening tot eerste wijziging van de Verordening Jeugdhulp gemeente Loppersum 2018'.

 

 

Vastgesteld in de openbare vergadering

van de raad van de gemeente Loppersum

gehouden op 25 november 2019 .

De raad voornoemd,

mr. J.W.M. Engels, voorzitter.

S van Hemmen, griffier.

Naar boven