Wijzigingsverordening Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere 2018 (tweede wijziging)

De raad van de gemeente Almere;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

 

BESLUIT:

Vast te stellen de navolgende verordening tot wijziging (tweede wijziging) van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere 2018.

 

Artikel I

Artikel 1 Begripsbepalingen wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 1 wordt ‘- bijdrage: bijdrage als bedoeld in artikelen 2.1.4, eerste lid, van de wet;’ vervangen door ‘- bijdrage: bijdrage als bedoeld in de artikelen 2.1.4 en 2.1.4a van de wet;’.

 

Artikel II

Artikel 12a. Bijdrage in de kosten van algemene voorzieningen, wordt als volgt gewijzigd in:

Artikel 12. Het eerste, tweede en derde lid komen te luiden:

  • 1.

    Voor de periode waarin een algemene voorziening, niet zijnde cliëntenondersteuning, in gebruik is, kan de cliënt een bijdrage in de kosten verschuldigd zijn

  • 2.

    De kostprijs van een algemene voorziening wordt bepaald door een aanbesteding, na consultatie in de markt of na overleg met de aanbieder.

  • 3.

    Zodra het college een maatwerkvoorziening in een algemene voorziening wil omzetten zal het college daartoe aan de raad een voorstel ter besluitvorming voorleggen. Dit raadsvoorstel zal voorzien zijn van het volgende:

  • a.

    wat voor deze voorziening de hoogte van de bijdrage is;

  • b.

    voor welke groep personen een korting geldt op de bijdrage voor deze voorziening, en

  • c.

    hoe hoog de korting voor de vastgestelde groep personen is op de bijdrage voor deze voorziening.

 

Artikel III

Artikel 12b. Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen en pgb’s., wordt als volgt gewijzigd in: Artikel 12a. Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen of pgb’s.

  • 1.

    Een cliënt is een bijdrage in de kosten verschuldigd voor een maatwerkvoorziening dan wel pgb, zolang de cliënt van de maatwerkvoorziening gebruik maakt of gedurende de periode waarvoor het pgb wordt verstrekt.

  • 2.

    De bijdragen voor maatwerkvoorzieningen of pgb, zijn gelijk aan de kostprijs, tot aan ten hoogste € 19,00 per maand voor de ongehuwde cliënt of de gehuwde cliënten tezamen, tenzij overeenkomstig artikel 2.1.4a, vijfde lid, van de wet, hoofdstuk 3 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 of het volgende lid geen of een lagere bijdrage is verschuldigd. Bij ministeriële regeling kan het bedrag per bijdrageperiode jaarlijks worden geïndexeerd aan de hand van de consumentenprijsindex.

  • 3.

    Een cliënt is een bijdrage verschuldigd in de kosten voor het gebruik van collectief vervoer, ter hoogte van het regulier OV-tarief zoals laatstelijk op 11 december 2018 vastgesteld door het college van B&W. Wijzigingen in deze reizigerstarieven concessie busvervoer Almere worden vastgesteld en kenbaar gemaakt door het college.

  • 4.

    Vervalt.

  • 5.

    Vervalt.

  • 6.

    De kostprijs van een:

  • a.

    maatwerkvoorziening wordt bepaald door een aanbesteding, na consultatie in de markt of na overleg met de aanbieder, dan wel gebaseerd op de laagst mogelijk aannemelijke inzet per profiel en pakket;

  • b.

    maatwerkvoorziening in de vorm van een hulpmiddel of woningaanpassing wordt tevens bepaald door de wijze van beschikbaarstelling van de voorziening, bruikleen of huur of lease of eigendom;

  • c.

    pgb is gelijk aan de hoogte van het pgb.

  • 7.

    Bij het verblijf in beschermd wonen is de maximale eigen bijdrage verschuldigd. De hoogte hiervan wordt vastgesteld op grond van het inkomen volgens de landelijke normen die hiervoor gelden. De eigen bijdrage wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Bij verblijf in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en in begeleid wonen (niet zelfstandig) is een maximale eigen bijdrage verschuldigd indien een persoon van 18 jaar of ouder langer dan één etmaal gebruik maakt van deze 24-uurs verblijfsvoorzieningen. Vaststelling en inning van deze eigen bijdrage is opgedragen aan de opvanginstellingen. De hoogte van de eigen bijdrage zal nooit de werkelijke kostprijs of feitelijke woonlasten te boven mogen gaan. Bij verblijf in de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en in begeleid wonen (niet zelfstandig) dient een persoon minimaal zak en kleedgeld over te houden plus de nominale premie ziektekosten minus de zorgtoeslag en waar nodig geld voor voeding (Nibud norm).

  • 8.

    De bijdrage voor een maatwerkvoorziening of pgb ten behoeve van een woningaanpassing voor een minderjarige cliënt is verschuldigd door de onderhoudsplichtige ouders, daaronder begrepen degene tegen wie een op artikel 394 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek gegrond verzoek is toegewezen, en degene die anders dan als ouder samen met de ouder het gezag uitoefent over een cliënt.

  • 9.

    Er wordt een eigen bijdrage gevraagd voor alle voorzieningen, behalve:

  • rolstoelen

  • voorzieningen voor kinderen onder 18 jaar, met uitzondering van woningaanpassingen.

 

Artikel IV

Inwerkingtreding en overgangsregeling:

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Aanvragen die zijn ingediend vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld mede met inachtneming van deze wijzigingsverordening.

  • 3.

    Op bezwaarschriften tegen een besluit op grond van de Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere 2018, die zijn ingediend vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening maar waarop ten tijde van deze wijzigingsverordening nog niet is besloten, wordt beslist met inachtneming van de verordening zoals die luidt vóór de inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 19 december 2019

De griffier, De voorzitter,

J.D. Pruim F.M. Weerwind

Naar boven