Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Tilburg

De raad van de gemeente Tilburg;

 

- gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

- gelet op artikel 149 Gemeentewet;

 

Besluit

Artikel 12 van de APV te laten vervallen en een nieuw artikel 84a, 115 en 115a aan de APV toe te voegen en voor zover noodzakelijk de Toelichting aan te passen, een en ander zoals opgenomen in de bijgevoegde Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Tilburg.

 

 

Artikel I

Artikel 12 komt te vervallen.

 

Artikel II

Artikel 84a en de daarbij behorende toelichting komen als volgt te luiden:

 

Artikel 84a.

Beperking aanbieden gedrukte of geschreven stukken e.d.

1. Het is verboden gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen aan te bieden, aan te bevelen of bekend te maken, leden of donateurs te werven, producten of monsters daarvan uit te delen dan wel personen staande te houden ten behoeve van het uitvoeren van een enquête of een onderzoek op of aan door het college aangewezen wegen of gedeelten daarvan.

2. Het college kan de werking van het verbod beperken tot bepaalde dagen en uren.

3. Het verbod geldt niet voor het huis aan huis verspreiden of het aan huis bezorgen van gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen.

4. Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

 

Toelichting

Dit artikel opent de mogelijkheid de aanbieding van drukwerk, maar ook een aantal andere activiteiten op de openbare weg, zoals het werven van leden of het uitdelen van producten voor een bepaald gebied en/of gedurende een bepaalde tijd te verbieden. Dergelijke activiteiten kunnen een grote invloed hebben op het verblijfsklimaat in bepaalde gebieden. Deze activiteiten kunnen overlast veroorzaken voor bezoekers en ondernemers in de stad. Om het artikel “operationeel” te maken, dient het college op grond van het tweede lid een aanwijzingsbesluit te nemen. Het college moet daarbij wel rekening houden met het uitvoeren van deze activiteiten door organisaties met een ideële grondslag waarbij de nadruk ligt op het uitoefenen van het grondrecht uit artikel 7 Grondwet, de vrijheid van meningsuiting.

De mogelijkheid om door middel van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen gedachten en gevoelens te openbaren mag worden ingeperkt maar er moet wel 'gebruik van enige betekenis' overblijven. Het is daarom voorstelbaar dat het college deze laatste activiteit minder beperkt dan activiteiten in de zin van dit artikel met bijvoorbeeld een commercieel oogmerk.

 

Artikel III

Artikel 115 en de daarbij behorende toelichting komen als volgt te luiden:

 

Artikel 115.

Verbod oplaten en uitdelen ballonnen

1. Het is verboden ballonnen, van welk materiaal dan ook,

a. door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen;

b. voor commerciële doeleinden uit te delen op de weg.

2. Onder ballon wordt verstaan: feest-, geluks-, papier-, wens-, sfeer-, herdenkings-, reclameballon of – lampion en dergelijke.

3. Het verbod is niet van toepassing op luchtvaartuigen als bedoeld in de Wet luchtvaart.

 

Toelichting

Dit artikel is met name bedoeld om milieuvervuiling door zwerfafval tegen te gaan en dierenleed te voorkomen.

De ballonnen of restanten daarvan dwarrelen na verloop van tijd als zwerfafval op niet te voorziene plaatsen weer op de aarde. Dit zwerfafval vervuilt het milieu en veroorzaakt dierenleed als dieren het opeten of erin verstrikt raken. Het verbod is niet van toepassing op ballonnen die met uitgeblazen adem zijn gevuld of die zijn opgeblazen met lucht (bijvoorbeeld met een handpompje). Er is geen sprake van een totaalverbod op ballonnen. Zo valt het vasthouden van bijvoorbeeld een met helium gevulde ballon met een touwtje, lintje, stokje of iets dergelijks niet onder het verbod. Uiteraard is het verbod ook niet van toepassing als de ballon aan een balkon of reling of iets dergelijks is vastgemaakt zodat deze niet verder kan ‘opstijgen en wegvliegen’.

De ballonnen waar het in dit artikel om gaat zijn feestballonnen, gelukslampionnen, papierballonnen, wensballonnen, herdenkingsballonnen en dergelijke. Daarbij kan het ook gaan om (deels) biologisch afbreekbare of zelfgemaakte exemplaren. Alhoewel de opsomming in het tweede lid niet limitatief is, zal het in de praktijk vaak gaan om ballonnen of lampionnen die bij feestelijkheden, herdenkingen, evenementen, bijzondere of gedenkwaardige gelegenheden en dergelijke, al dan niet in grote getale, worden opgelaten. Ook ballonnen die door bedrijven worden opgelaten of uitgedeeld vanaf de weg vallen onder het verbod. Een ballon die bijvoorbeeld door het KNMI is volgehangen met weerkundige apparatuur valt hier niet onder. Het verbod geldt ook niet voor bemande ballonnen zoals deze bijvoorbeeld gebruikt worden bij ballonvaarten of kabelballonnen vallen niet onder het verbod.

 

Het uitdelen van ballonnen voor commerciële doeleinden vanaf de weg valt ook onder het verbod.

Veelal worden deze door winkels of bedrijven uitgedeeld (ballon op een stokje). Een deel van deze ballonnen en bijbehorende touwtjes en stokjes wordt teruggevonden in de openbare ruimte.

 

Artikel IV

Artikel 115a en de daarbij behorende toelichting komen als volgt te luiden:

 

Artikel 115a.

Verbod gebruik plastic confetti en serpentines

1. Het is verboden confetti en serpentine, van een ander materiaal dan afbreekbaar papier, op de weg te gebruiken.

 

Toelichting

Dit artikel is met name bedoeld om milieuvervuiling door zwerfafval tegen te gaan en dierenleed te voorkomen. Niet papieren confetti en serpentines blijven als zwerfafval achter op de weg, in het openbaar groen en in het water. De wind verspreidt het vaak over een groot gebied. Dit zwerfafval vervuilt het milieu. Het vergaat namelijk niet en valt nauwelijks op te rapen of op te ruimen, waardoor het heel lang aanwezig blijft. Daarnaast veroorzaakt het dierenleed als dieren het opeten.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 25 november 2019

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven