Voorontwerpbestemmingsplan Centrum Echt, gemeente Echt-Susteren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren heeft een bestemmingsplan in voorbereiding voor het gebied van het Echter Centrum.  Globaal gaat het om het gebied gelegen binnen de begrenzing Zuiderpoort (inclusief gebied Jumbo), Peijerstraat (tot aan Graaf), Graaf, Diepstraat (inclusief een deel van de bebouwing aan de noordzijde), terrein voormalig De Valk, St. Janskamp, Aasterbergerweg tot aan de rotonde, Zuiderpoort. Het plangebied is nu opgenomen in het bestemmingsplan Stedelijk gebied en in het bestemmingsplan De Loop 2012, 1e herziening.

Tijdens een algemene informatieavond zijn de plannen voor Centrum Echt (inclusief het gebied De Valk) gepresenteerd.  Toen is aangegeven dat er nog een inzagetermijn zou volgen, waarbinnen eenieder reacties kan indienen. Ook krijgen de betrokken vooroverleginstanties in dezelfde periode de gelegenheid om te reageren.

Inhoud

Het bestemmingsplan Echt-Centrum heeft als doel te komen tot een versterking van het Echter centrum. Dat moet vooral bereikt worden door het toewerken naar een kleiner, compacter centrum, dat goed ontsloten is en met voldoende parkeergelegenheid. In de aanloopstraten moeten mogelijkheden komen voor herbestemming van leegstaande panden en verplaatsing van detailhandel naar het kernwinkelgebied. Voor het monumentale complex De Valk wordt een hoogwaardige herbestemming in de vorm van een supermarkt en bijbehorende foodmarkt (concept Veghel) opgenomen in het bestemmingsplan. Voor het gebied aan de Zuiderpoort, waar de Jumbo nu is gevestigd, wordt een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar Wonen. Daarnaast is in het plan voorzien van een nieuwe ontsluiting van het centrum via een doortrekking van de Diepstraat op de Sint Janskamp. Hiermee wordt het nieuw te ontwikkelen gebied De Valk goed ontsloten. De Aasterbergerweg kan na aanleg van de nieuwe weg verkeersluw worden ingericht. Tenslotte is een nieuwe toegangsweg (via een rotonde) vanaf de Zuiderpoort naar de parkeerplaats op het Ursulinenplein in het plan opgenomen en wordt het Ursulinenplein met het gebied De Valk verbonden door een langzaamverkeersroute.

Inspraakprocedure

Het voorontwerpbestemmingsplan Centrum Echt ligt ter inzage vanaf 20 december 2019 voor de duur van vier weken (t/m 16 januari 2020) in het gemeentehuis van Echt. Ook is het plan  in deze periode in te zien op de website van de gemeente Echt-Susteren (www.echt-susteren.nl). Tijdens deze termijn kunnen inspraakreacties worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 450, 6100AL Echt.

Echt-Susteren,  19 december 2019

 

Naar boven