Gemeenteblad van West Maas en Waal
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
West Maas en Waal | Gemeenteblad 2019, 307864 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
West Maas en Waal | Gemeenteblad 2019, 307864 | Verordeningen |
Reglement van Orde voor de Rondetafelgesprekken van de raad 2020
Vastgesteld bij raadsbesluit van 12 december 2019, kenmerk Z.032556
De raad van de gemeente West Maas en Waal,
gezien het initiatiefvoorstel van de raadsleden Vissers, van Coolwijk – van Sonsbeek en van Echteld,
gelet op artikel 147 a lid 4 van de Gemeentewet
“ Reglement van Orde voor de Rondetafelgesprekken van de raad 2020 ”
Hoofdstuk 2. Instellingen, doel, taken en samenstelling Rondetafelgesprekken
Artikel 3. Taken Rondetafelgesprekken
het voeren van overleg met het college of met de burgemeester over in ieder geval door het college verstrekte inlichtingen en het gevoerde bestuur ten aanzien van de in artikel 2 tweede of derde lid genoemde onderwerpen. De leden kunnen bepalen dat naar aanleiding van dit overleg een onderwerp op de agenda van de raad komt en dan als hamer- of debatstuk behandeld moet worden.
Het RTG als bedoeld in artikel 2 lid 1 onder c. heeft als taak het voeren van overleg met het college of de burgemeester over in ieder geval door het college verstrekte inlichtingen en het gevoerde bestuur ten aanzien van de jaarstukken, perspectiefnota, bestuursrapportages en de programmabegroting.
Voor elke fractievolger stelt de raad een commissie bestaande uit drie leden van de raad in, die voorafgaande aan de deelname van de fractievolger aan het RTG, in openbaarheid onderzoekt of de fractievolger voldoet aan hetgeen in de artikelen 10, 11, 12 en 13 van de wet is bepaald. De commissie brengt na haar onderzoek verslag uit aan de raad en doet daarbij een voorstel voor een besluit, te nemen door de raad, over de toelating van de fractievolger tot het RTG. In het verslag wordt ook melding gemaakt van een minderheidsstandpunt.
Paragraaf 1. Tijdstip van vergaderen en voorbereiding
De RTG-en als bedoeld in artikel 2 vinden plaats volgens een vooraf, door het presidium opgesteld schema of indien het presidium dit nodig acht.
Artikel 12. Ter inzage leggen van stukken
Stukken die ter toelichting van de onderwerpen of voorstellen op een agenda dienen te komen, worden gelijktijdig met het verzenden van de oproep op het gemeentehuis ter inzage gelegd. Als na het verzenden van de oproep stukken ter inzage worden gelegd, wordt hiervan mededeling gedaan aan de leden en zo mogelijk door middel van openbare kennisgeving
Artikel 13. Openbare kennisgeving
1. RTG-en worden aangekondigd in het huis aan huis-blad en door plaatsing op de gemeentelijke website.
2. In spoedeisende gevallen kan de openbare kennisgeving uitsluitend langs elektronische weg plaatsvinden.
Artikel 14. Technische/politiek bestuurlijke vragen
Technisch/politiek bestuurlijke vragen die minder dan 48 uur voor of tijdens een RTG zijn ingediend of gesteld, worden mondeling tijdens het RTG door het college of de burgemeester beantwoord. Indien het college of de burgemeester tijdens de RTG-en geen (volledig) antwoord kan geven, worden de vragen na het RTG en uiterlijk 48 uur vóór de besluitvormende raadsvergadering schriftelijk beantwoord.
Indien raadsleden of fractievolgers na het rondetafelgesprek nog technische/politiek bestuurlijke vragen hebben, kunnen zij deze via het format uiterlijk vier dagen voor de besluitvormende raadsvergadering via de griffie stellen aan het college of de burgemeester. Het college of de burgemeester beantwoordt de gestelde vragen uiterlijk 48 uur voor de raadsvergadering.
Technische vragen over de jaarstukken, bestuursrapportages, perspectiefnota en programmabegroting kunnen op daartoe opgestelde formats volgens een voorstel van het presidium voorafgaand aan de voorbereidingsronde via de griffie gesteld worden aan het college of de burgemeester. De vragen en antwoorden worden in een verzamelstaat verspreid door de griffie onder alle raadsleden en fractievolgers.
Paragraaf 2. Orde der vergadering
Bij binnenkomst in de vergaderzaal tekent ieder lid dat deelneemt aan het RTG de presentielijst. Aan het einde van elke vergadering wordt die lijst door de voorzitter en de griffier door ondertekening vastgesteld.
Artikel 16. Opening vergadering en quorum
Op een vergadering als bedoeld in het tweede lid is het eerste lid niet van toepassing. Het RTG kan echter over andere aangelegenheden dan die waarvoor de ingevolge het eerste lid niet geopende vergadering was belegd alleen beraadslagen of besluiten, als volgens de presentielijst meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden aanwezig is.
Artikel 19. Deelname aan de beraadslaging door anderen
Het RTG kan besluiten dat anderen mogen deelnemen aan de beraadslaging.
Artikel 20. Spreekrecht burgers
Per agendapunt krijgt elke spreker maximaal vijf minuten het woord, ongeacht of men inspreekt namens meerdere personen. De voorzitter verdeelt de spreektijd evenredig over de sprekers als er meer dan zes sprekers zijn. De voorzitter kan in bijzondere gevallen afwijken van de maximale lengte van de spreektijd.
Artikel 22. Handhaving orde en schorsing
De voorzitter kan het RTG voorstellen aan een lid, dat door zijn gedragingen de geregelde gang van zaken belemmert, het verdere verblijf in de vergadering te ontzeggen. Over het voorstel wordt niet beraadslaagd. Na aanneming daarvan verlaat het lid de vergadering onmiddellijk. Zo nodig laat de voorzitter hem verwijderen. Bij herhaling van zijn gedrag kan de raad, op voorstel van de voorzitter van de raad en op advies van het presidium, besluiten hem bovendien voor ten hoogste drie maanden de toegang tot de vergadering ontzeggen.
De voorzitter roept sprekers tot de orde als deze zich in beledigende of onbetamelijke uitdrukkingen uitlaten, afwijken van het in behandeling zijnde onderwerp, andere sprekers herhaaldelijk interrumperen, dan wel anderszins de orde verstoren. Sprekers die hieraan geen gevolg geven kunnen door hem het woord ontnomen worden over het aanhangige onderwerp.
De leden van de raad, fractievolgers, de voorzitter, het college, de burgemeester en de griffier hebben het recht een voorstel tot verandering aan de raad te doen indien de lijst van toezeggingen en conclusies onjuistheden weergeeft. Een voorstel tot verandering dient 24 uur vóór de aanvang van de eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering bij de griffier te worden ingediend.
Hoofdstuk 5. Besloten Rondetafelgesprek
Op een besloten RTG zijn de bepalingen van deze verordening van overeenkomstige toepassing voor zover deze bepalingen niet strijdig zijn met het besloten karakter van het RTG.
Van een vergadering met gesloten deuren wordt een afzonderlijk audioverslag opgenomen dat niet openbaar wordt gemaakt, tenzij de raad anders besluit conform het tweede lid. Het audioverslag is door de leden van de raad, fractievolgers, voorzitter, het college, de burgemeester, aanwezige ambtenaren en griffier, op verzoek na te luisteren bij de griffier.
De lijst van toezeggingen en conclusies wordt in de eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering ter vaststelling aangeboden. Tijdens deze vergadering neemt de raad een besluit over het al dan niet openbaar maken van het audioverslag en de overige stukken van het besloten RTG. De lijst van toezeggingen en conclusies wordt door de voorzitter en de griffier ondertekend.
Voor de afloop van het besloten RTG beslist het RTG overeenkomstig artikel 86 eerste lid van de wet of omtrent de inhoud van de stukken en het verhandelde geheimhouding zal gelden. De raad kan besluiten de geheimhouding op te heffen.
Artikel 27. Opheffing geheimhouding
Als de raad op grond van artikel 25, derde en vierde lid, van de wet, voornemens is de geheimhouding op te heffen, wordt daarover, als het RTG die geheimhouding heeft opgelegd daarom verzoekt, in een besloten vergadering met het RTG overleg gevoerd.
Artikel 29. Geluid- en beeldregistraties
Degenen die in de vergaderzaal tijdens een openbare vergadering geluid- dan wel beeldregistraties willen maken doen hiervan mededeling aan de voorzitter en gedragen zich naar zijn aanwijzingen. Deze aanwijzingen kunnen niet zover gaan dat zij de vrijheid van pers aantasten.
Artikel 30 Verbod gebruik mobiele communicatiemiddelen
In de vergaderzaal, met inbegrip van de publieke tribune, is tijdens een openbare vergadering het gebruik van alle mobiele communicatiemiddelen, die inbreuk maken op de orde van de vergadering, zonder toestemming van de voorzitter, niet toegestaan.
Artikel 31 Aanvulling verordening
In de gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, of bij twijfel over de toepassing van dit reglement, beslist het RTG op voorstel van de voorzitter.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-307864.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.