Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent algemene voorwaarden parkeervergunningen Sittard-Geleen

Het gebruik van een parkeerlocatie met een vergunning wordt uitsluitend toegestaan onder toepassing van de navolgende Voorwaarden, die deel uitmaken van iedere parkeervergunning verstrekt door de gemeente aan de vergunninghouder.

Artikel 1 Definities

Vergunning:

Een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en vergunninghouder volgens de voorwaarden als omschreven in artikel 3 van deze voorwaarden, inhoudende een vergunning om gedurende een overeengekomen periode en tegen de overeengekomen voorwaarden een motorvoertuig te stallen op de aangegeven parkeerlocatie.

Bewonersvergunning:

Een vergunning waarbij vergunninghouder bewoner is van een specifiek (woon)gebouw of gebied ten behoeve waarvan op de parkeerlocatie parkeerruimte beschikbaar is.

Vergunninghouder:

De houder van een vergunning.

Vergunningskosten:

Het overeengekomen bedrag dat vergunninghouder verschuldigd is voor legeskosten en gebruik van de parkeerlocatie.

Gemeente:

De gemeente Sittard-Geleen, het team Vergunningen van de afdeling Dienstverlening van de gemeente Sittard-Geleen, de ambtenaren van dit team of de door hen aangewezen vertegenwoordigers.

Motorvoertuig:

Motorvoertuig als omschreven in de Wegenverkeerswet 1994.

Parkeerlocatie:

De parkeerterreinen en parkeerplaatsen op straat welke zijn aangewezen voor het parkeren van motorvoertuigen met een vergunning.

Parkeerder:

De eigenaar, gebruiker, kentekenhouder of inzittende van een motorvoertuig die dat motorvoertuig op de parkeerlocatie brengt of heeft gebracht, dan wel hiertoe gerechtigd is op basis van een vergunning. Parkeerder kan tevens vergunninghouder zijn.

Parkeergeld:

Het bedrag dat contractant verschuldigd is voor het gebruik van de parkeerlocatie buiten de tussen vergunninghouder en de gemeente overeengekomen uren, welk bedrag wordt berekend volgens de door de gemeente vastgestelde tarieven zoals deze vermeld staan bij de parkeerautomaten.

Vignet:

Het door of namens de gemeente uitgegeven vignet, dat parkeerder recht geeft tot gebruik van de parkeerlocatie en aan de hand waarvan de gemeente de overeengekomen parkeerlocatie en uren kan vaststellen.

Voorwaarden:

De onderhavige algemene voorwaarden, behorende bij een vergunning.

Website:

De website van de gemeente waar parkeerder onder meer de mogelijkheid heeft om een vergunning aan te vragen en/of informatie beschikbaar is over de vergunningen.

Artikel 2 Toepasselijkheid voorwaarden

  • 2.1

    Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere verstrekte vergunning van de gemeente aan de vergunninghouder. Het gebruik van een parkeerlocatie met een vergunning wordt uitsluitend toegestaan onder toepassing van deze Voorwaarden.

  • 2.2

    Deze voorwaarden gelden vanaf 1 januari 2020 en vervangen alle voorafgaande algemene voorwaarden met betrekking tot parkeervergunningen.

  • 2.3

    Vergunninghouder zal parkeerder binden aan het in deze voorwaarden bepaalde en is jegens de gemeente verantwoordelijk en aansprakelijk voor de correcte naleving door parkeerder van het in deze voorwaarden bepaalde.

Artikel 3 Vergunning, duur, opzegging

  • 3.1

    Een vergunning van gemeente aan vergunninghouder wordt afgegeven en komt tot stand onder de opschortende voorwaarden als opgenomen in artikel 3.6 van deze voorwaarden. Aan vergunninghouder wordt een willekeurige (parkeer)plaats op de parkeerlocatie ter beschikking gesteld. Een vergunning geeft geen plaatsgarantie.

  • 3.2

    Vergunningen worden afgesloten per kalenderjaar en worden aangegaan voor onbepaalde tijd. De parkeervergunning wordt, zonder tegenbericht, per 1 januari van het volgende jaar automatisch verlengd. Daartoe wordt tijdig een nieuw vignet toegezonden.

  • 3.3

    De vergunning kan door elk van de partijen schriftelijk worden opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van één kalendermaand tegen het einde van een kalendermaand en op zijn vroegst tegen een datum die drie maanden na de ingangsdatum van de vergunning ligt.

  • 3.4

    Een bewonersvergunning wordt afgesloten per kalenderjaar en wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. De parkeervergunning wordt, zonder tegenbericht, per 1 januari van het volgende jaar automatisch verlengd. Daartoe wordt tijdig een nieuw vignet toegezonden.

  • 3.5

    Aanvragen voor een bewonersvergunning worden uitsluitend gehonoreerd indien blijkt dat de (beoogde) vergunninghouder bij de aanvraag woonachtig is in het gebouw of gebied ten behoeve waarvan een bewonersvergunning kan worden verleend. Tevens dient het opgegeven kenteken voor de vergunning te behoren bij een motorvoertuig dat eigendom is van de beoogde vergunninghouder. Als het om een leaseauto of bedrijfsauto gaat, moet een kopie van het leasecontract meegestuurd worden. Als het leasecontract op naam van de werkgever staat, moet ook een werkgeversverklaring meegestuurd worden.

  • 3.6

    Een vergunning komt tot stand onder de opschortende voorwaarden van beschikbaarheid van een (geschikte) parkeerplaats op de parkeerlocatie en dat er geen achterstand is in de betalingsverplichting van de vergunningskosten.

  • 3.7

    Na het tot stand komen van de vergunning verstrekt de gemeente aan vergunninghouder het vignet dat benodigd is om van de parkeerlocatie gebruik te mogen maken. Het vignet zal worden gemaakt binnen vijf werkdagen nadat aan de in artikel 3.6 genoemde opschortende voorwaarden is voldaan. Vergunninghouder ontvangt hiervan bericht, waarbij tevens wordt vermeld op welke wijze het vignet wordt verstrekt.

  • 3.8

    Bij het verlies of diefstal van het vignet kan vergunninghouder een vervangend vignet aanvragen. Voor het verstrekken van een nieuw vignet is vergunninghouder een vergoeding verschuldigd, zoals vastgesteld in de legesverordening van de gemeente.

  • 3.9

    Bij een tussentijdse opzegging moet uiterlijk 5 dagen na de einddatum het vignet bij de gemeente worden ingeleverd. Indien vergunninghouder hiermee in gebreke blijft, worden kosten in rekening gebracht. Tussentijdse opzegging leidt niet tot restitutie van kosten.

  • 3.10

    Wijzigingen ten aanzien van de vergunning, welke noodzakelijk zijn ten gevolge van besluiten van overheidswege, dan wel vanwege aanwijzingen van overheidswege waaronder mede wordt verstaan aanwijzingen vanwege de brandweer, zullen voor de vergunninghouder geen ontbindende voorwaarden vormen voor de vergunning, doch van kracht zijn als ware zij letterlijk in de overeenkomst opgenomen.

  • 3.11

    Een vergunning wordt op kenteken gesteld afgegeven. Per vergunning kunnen maximaal 3 kentekens worden geregistreerd. Er kan gelijktijdig maar door één motorvoertuig gebruik worden gemaakt van de vergunning. Voor het wijzigen of toevoegen van één of meerdere kentekens kan de vergunninghouder via e-mail contact opnemen met de gemeente en worden kosten in rekening gebracht volgens de legesverordening.

Artikel 4 Abonnementsgeld, tariefwijziging en parkeergeld

  • 4.1

    Voor de duur van de vergunning is vergunninghouder maandelijks de vergunningskosten verschuldigd. Voor de duur van een bewonersvergunning is vergunninghouder jaarlijks de vergunningskosten verschuldigd.

  • 4.2

    Alle bedragen zijn inclusief BTW, tenzij anders vermeld.

  • 4.3

    Het parkeergeld dat vergunninghouder verschuldigd is ingeval parkeerder op de parkeerlocatie heeft geparkeerd buiten de in de vergunning overeengekomen uren zal, afhankelijk van de betreffende parkeerlocatie, vooraf voldaan dienen te worden bij de parkeerautomaten volgens de door de gemeente vastgestelde tarieven.

  • 4.4

    In geval van voorgenomen tariefswijziging zal de gemeente de vergunninghouder tenminste één kalendermaand voor de ingangsdatum van de tariefswijziging informeren over de voorgenomen tariefswijziging. De gemeente is vrij tot het aanpassen van het tarief, ook als de vergunning recent is aangegaan. Mocht vergunninghouder niet wensen in te stemmen met een tariefswijziging, dan kan vergunninghouder de vergunning beëindigen binnen twee weken nadat de tariefswijziging is medegedeeld, tegen de datum waarop de aangekondigde tariefswijziging ingaat.

  • 4.5

    Bij niet tijdige betaling van de vergunningskosten, is de gemeente gerechtigd de vergunning per direct in te trekken. De vergunninghouder wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Artikel 5 Gebruik parkeervergunning

  • 5.1

    Het bij de toekenning van de parkeervergunning ontvangen vignet dient op zodanige wijze bij de voorruit van het voertuig te zijn aangebracht, dat de voorkant van buiten het voertuig duidelijk en volledig zichtbaar is. Het kenteken van de geparkeerde auto waarin het vignet is aangebracht, dient overeen te komen met het op het vignet aangebrachte kenteken.

  • 5.2

    De parkeervergunning is alleen geldig voor de parkeerlocatie en uren welke zijn aangegeven op het ontvangen vignet.

  • 5.3

    Indien de parkeerlocatie door omstandigheden, die aan de gemeente zijn gelegen (zoals onderhoud of evenementen), niet door vergunninghouders gebruikt kan worden, zal de gemeente een of meerdere alternatieve parkeerlocaties voor de vergunninghouders aanwijzen. In geen geval vindt, bij het niet gebruikt kunnen worden van de parkeerlocatie, verrekening van kosten plaats.

  • 5.4

    Indien de parkeerlocatie beschikt over de mogelijkheid tot het elektrisch laden van een motorvoertuig, kan een parkeerder die beschikt over een hiervoor geschikt motorvoertuig en bijbehorende geschikte laadpas, gebruikmaken van deze dienst, mits beschikbaar. De gemeente staat op geen enkele wijze in voor de beschikbaarheid en bruikbaarheid van een dergelijk oplaadpunt. De gemeente is nimmer aansprakelijk voor enige schade als gevolg van gebruik van het oplaadpunt. Een elektrisch motorvoertuig mag uitsluitend op een parkeerplaats met elektrisch oplaadpunt geparkeerd staan gedurende de tijd dat het motorvoertuig daadwerkelijk op het oplaadpunt aangesloten.

Artikel 6 Niet-nakoming

  • 6.1

    Indien vergunninghouder en/of parkeerder tekortschiet in de nakoming van enige verplichting welke ingevolge de wet, de plaatselijke verordeningen, reglementen en gebruiken, de vergunning of deze voorwaarden op hen rust, is de gemeente gerechtigd de vergunning per direct in te trekken. De vergunninghouder wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

  • 6.2

    Intrekking van een vergunning leidt niet tot restitutie van vergunningskosten.

  • 6.3

    Vergunninghouder en/of parkeerder is aansprakelijk voor alle schade die door hem is veroorzaakt.

Artikel 7 Privacy, persoonsgegevens

  • 7.1

    De gemeente draagt er zorg voor dat zij de persoonsgegevens van vergunninghouder verwerkt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming en aanverwante wet- en regelgeving. Op de website staat duidelijk vermeld welke persoonsgegevens zij verwerkt en welke waarborgen zij daarbij in acht neemt.

Artikel 8 Overige bepalingen

  • 8.1

    Het is vergunninghouder niet toegestaan (rechten die voortvloeien uit) de vergunning zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder aan derden en/of parkeerder over te dragen of in gebruik te geven.

  • 8.2

    Voor zover afspraken niet door een bevoegde vertegenwoordiging van de gemeente schriftelijk zijn bevestigd, zijn afspraken gemaakt door medewerkers van de gemeente niet bindend.

  • 8.3

    De gemeente is gerechtigd deze voorwaarden eenzijdig te wijzigen. Mocht vergunninghouder niet wensen in te stemmen met een wijziging, dan kan vergunninghouder de vergunning schriftelijk door opzegging beëindigen binnen twee weken nadat de wijziging bekend is gemaakt, tegen de datum waarop de wijziging ingaat.

  • 8.4

    Voor zover enig beding nietig, vernietigbaar of niet van toepassing is, dient dit beding te worden geconverteerd in een geldig beding dat zo veel mogelijk recht doet aan de strekking van het nietige, vernietigde of buiten toepassing gelaten beding.

  • 8.5

    Op de vergunning en de voorwaarden is Nederlands recht van toepassing.

  • 8.6

    Alle schriftelijke mededelingen, sommaties daaronder begrepen, voortvloeiend uit of verband houdend met de vergunning of deze voorwaarden, dienen te worden gezonden aan de gemeente, team vergunningen.

 

Naar boven