Verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening Haarlem 2019

De raad der gemeente Haarlem,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 oktober 2019;

gelet op de artikelen 10.23 en 10.25 van de Wet milieubeheer;

rekening houdend met het gemeentelijk grondstoffenbeleid;

BESLUIT:

 

vast te stellen de ‘Verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening Haarlem 2019’

ARTIKEL I

De Afvalstoffenverordening Haarlem 2019 wordt gewijzigd als volgt:

 

A

Na artikel 19 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 19a. Ongeadresseerd reclamedrukwerk

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

  •  

    huis-aan-huisblad: ongeadresseerd blad dat met een vaste frequentie gratis huis aan huis wordt verspreid in een geografisch beperkt gebied, waarvan tenminste 10% van de inhoud bestaat uit informatie over en nieuws uit het eigen verspreidingsgebied, niet zijnde reclame;

  •  

    ongeadresseerd reclamedrukwerk: reclamedrukwerk of proefmonsters van producten (samples) die gratis huis aan huis worden verspreid zonder vermelding van naam, adres of postbus en woonplaats van de ontvanger, niet zijnde:

    • a.

      een huis-aan-huisblad of andere informatie over werkzaamheden of activiteiten in de buurt die voor de bewoners/gebruikers van een woning, bedrijf of woonschip in die buurt van belang zijn om te weten;

    • b.

      drukwerk van vrijwilligers of niet-commerciële organisaties.

  • 2.

    Een huis-aan-huisblad mag worden bezorgd bij een perceel, tenzij de bewoner of gebruiker expliciet kenbaar heeft gemaakt geen prijs te stellen op het ontvangen ervan.

  • 3.

    Ongeadresseerd reclamedrukwerk mag uitsluitend (in opdracht) bezorgd worden bij een perceel als de bewoner of gebruiker kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan.

B

In artikel 20 wordt “artikel 19” vervangen door “artikel 19a”.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt, na bekendmaking, in werking op 1 januari 2020.

ARTIKEL III

Deze verordening wordt aangehaald als: ‘Verordening tot wijziging van de Afvalstoffenverordening Haarlem 2019’.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 21 november 2019.

De griffier,

De voorzitter,

TOELICHTING

Artikel 19a. Ongeadresseerd reclamedrukwerk

Artikel 19a heeft als doel om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de aangenomen motie van de Raad d.d. 15-2-2018. Deze regeling maakt daarmee onderdeel uit van de doelstelling om in 2022 maximaal 130 kg restafval per inwoner te hebben.

Haarlemmers hebben met de komst van de nieuwe ja-ja sticker de volgende mogelijkheden om hun voorkeur ten aanzien van de ontvangst van commercieel reclamedrukwerk en/of de huis-aan-huisbladen kenbaar te maken:

Tabel 1: Overzicht wanneer bezorging gewenst is en dus mag geschieden

 

Overzicht stickers

Ongeadresseerd reclamedrukwerk gewenst

Ongeadresseerde Huis-aan-huisbladen gewenst

ja-ja sticker

Ja

Ja

geen sticker

Nee

Ja

of nee-ja sticker

nee-nee sticker

Nee

Nee

 

In het eerste lid zijn de definities opgenomen met het onderscheid tussen ongeadresseerd reclamedrukwerk voor commerciële doeleinden en drukwerk van vrijwilligers- en overige niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen en huis-aan-huisbladen.

Met ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt in deze verordening bedoeld al het reclamedrukwerk dat zonder adres wordt aangeboden. Onder deze definitie vallen alle aanduidingen zonder toevoeging van een feitelijk adres, zoals bijvoorbeeld “aan de bewoners van dit pand of gebouw”.

Drukwerk van vrijwilligers- en niet commerciële organisaties, waaronder ook politieke partijen, valt niet onder de definitie ‘ongeadresseerd drukwerk’. De gemeente kiest voor dit onderscheid omdat de huis-aan-huisbladen en pamfletten een belangrijke functie voor onder meer de nieuwsverspreiding op lokaalniveau en de sociale cohesie in de buurt hebben. Daarbij hebben deze bladen een lage frequentie.

In de definitie van de ‘huis-aan-huisblad’ is een norm gehanteerd van 10% aan inhoudelijk buurtgericht nieuws. Hiermee sluit de Afvalstoffenverordening aan op de norm die landelijk door de Stichting Reclamecode gehanteerd wordt.

In het tweede lid is bepaald dat huis-aan-huisbladen bezorgd mogen worden, tenzij de ontvanger onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt deze bladen niet te willen ontvangen.

In het derde lid is bepaald dat de gemeente bezorging van ongeadresseerd reclamedrukwerk uitsluitend toestaat als de ontvangende bewoner of gebruiker van een perceel (een woning, bedrijf of woonschip) onmiskenbaar - met een ja-ja sticker - duidelijk heeft gemaakt dat hij het ongeadresseerde reclamedrukwerk wil ontvangen. Daarbij gaat het niet alleen om de bezorging maar ook om het laten bezorgen; de adverteerders dienen zich ook aan het opt–in systeem te houden.

Naar boven