Eerste wijziging Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017

De concerndirecteur van het cluster Werk & Inkomen,

 

gelezen het voorstel van afdeling C&O, d.d. 8 november 2019 en de daarop uitgebrachte adviezen;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 58, eerste, tweede en vijfde lid, van de Participatiewet, artikel 25, vijfde lid, van de IOAW/IOAZ, artikelen 12, tweede lid, onder, c, en 43, tweede lid, van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, artikel 1.3, tweede lid, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2016 en artikel 3 van het Besluit ondermandaat, ondervolmacht en ondermachtiging van de Algemeen Directeur 2016;

besluit:

Artikel I

De Beleidsregels opschorting, intrekking en terug- en invordering Participatiewet, IOAW en IOAZ Rotterdam 2017 worden als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • -

    Bbz 2004: Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

  • -

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam;

  • -

    fraudevordering: vordering in verband met ten onrechte of tot een te hoog bedrag verleende uitkering als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van de inlichtingenplicht;

  • -

    inlichtingenplicht: verplichting als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Participatiewet, artikel 38, tweede lid, van het Bbz 2004, artikel 13, eerste lid van de IOAW, artikel 13, eerste lid, van de IOAZ en artikel 30c, tweede en derde lid van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

  • -

    schuldregeling: schulddienstverlening als bedoeld in artikel 1, onder k, van de Beleidsregels schulddienstverlening Rotterdam 2016;

  • -

    uitkering: de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet en de uitkering in het kader van de IOAW en IOAZ.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Het vierde lid komt te luiden:

    • 4.

      De in het tweede lid genoemde beperking tot zes maanden geldt niet, indien:

      • a.

        de belanghebbende in dit kader de inlichtingenplicht geschonden heeft;

      • b.

        de verleende bijstand wordt teruggevorderd op grond van artikel 12, tweede lid, onder c, Bbz 2004.

  • 2.

    Na het vierde lid worden de volgende leden toegevoegd:

    • 5.

      Indien één van de situaties uit artikel 41, vierde lid, Bbz 2004 zich voordoet, worden de lening en de eventuele achterstallige rente teruggevorderd.

    • 6.

      Indien de omstandigheden uit artikel 41, vijfde lid Bbz 2004 zich voordoen, dan worden de vanaf de vervaldatum achterstallige rente- en aflossingsbedragen teruggevorderd.

C

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8 Terugvordering loonbelasting en premies

  • 1.

    Over de uitkering reeds afgedragen loonbelasting en premies volksverzekeringen worden teruggevorderd, voor zover:

    • a.

      deze niet verrekend kunnen worden met de door het college nog af te dragen loonbelasting en premies volksverzekeringen,

    • b.

      de vordering is ontstaan als gevolg van schending van de inlichtingenplicht, bedoeld in artikel 1; en

    • c.

      de oorspronkelijke vordering € 750,- of meer bedraagt.

  • 2.

    Indien sprake is van dringende redenen vindt deze terugvordering niet plaats.

D

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 11 Overgangsrecht

Artikel 8, zoals dat luidde voor inwerkingtreding van dit besluit, blijft van toepassing op terugvorderingsbesluiten genomen voor 1 januari 2020.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2020.

 

Aldus vastgesteld op 19 november 2019.

Namens het college van burgemeester en wethouders,

De concerndirecteur cluster Werk & Inkomen,

J.H. Meijer

Toelichting

Algemeen

Bij Besluit van 18 september 2019 is onder meer het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (verder: Bbz 2004) gewijzigd in verband met verdere uniformering van dit Besluit met de Participatiewet. Daarbij zijn enige terugvorderingsverplichtingen uit het Bbz 2004 omgezet in bevoegdheden.

 

Daarnaast is het beleid aangepast rondom de terugvordering van afgedragen loonbelasting en premies volksverzekeringen van de werkzoekende (brutering).

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Door aanpassing van de tekst van artikel 8 is de definitie van bruteren niet meer nodig. Deze is daarom verwijderd.

Daarnaast is bij de inlichtingenplicht artikel 38, tweede lid, Bbz 2004 toegevoegd.

B

  • a.

    De in het tweede lid van artikel 3 genoemde beperking van de terugvordering tot zes maanden na ontvangst van een signaal is niet van toepassing op terugvordering van een uitkering in het kader van de Bbz 2004 bij de definitieve vaststelling van het netto-inkomen over het boekjaar.

  • b.

    Er worden twee leden toegevoegd om invulling te geven aan de nu in artikel 41, vierde en vijfde lid Bbz 2004 gegeven bevoegdheid. Er is voor gekozen om van deze bevoegdheid gebruik te maken zonder nadere voorwaarden.

Het vijfde en zesde lid betreffen de lening inzake bedrijfskapitaal.

C

In dit artikel wordt invulling gegeven aan de in het vijfde lid van artikel 58 van de Participatiewet, respectievelijk artikel 25, vijfde lid, IOAW en IOAZ, toegekende bevoegdheid om bij terugvordering van de uitkering, ook de daarover verschuldigde loonbelasting en premies terug te vorderen (brutering).

Besloten is om artikel 8 aan te passen omdat brutering schulden verhoogt. Voorkomen moet worden dat de burger die tijdig en volledig aan zijn inlichtingenplicht heeft voldaan, wordt geconfronteerd met brutering.

Ook voor kleinere vorderingen als gevolg van een schending van de inlichtingenplicht, wordt een uitzondering gemaakt. Dit staat overigens los van beoordeling van de mate van verwijtbaarheid van die schending in het kader van de eventuele boete-beoordeling.

In het eerste lid is uitgewerkt in welke gevallen deze worden teruggevorderd. Het betreft hier een cumulatieve eis.

 

Er wordt dus alleen teruggevorderd wanneer aan alle eisen genoemd in onderdeel a) tot en met c) is voldaan.

In onderdeel a) is aangegeven dat deze niet worden teruggevorderd indien en voor zover belasting en premies kunnen worden verrekend met de door het college af te dragen belasting en premies. Dit is het geval wanneer de vordering wordt terugbetaald binnen het kalenderjaar waarin de periode ligt waarover wordt teruggevorderd.

Onderdeel b) geeft aan dat deze alleen worden teruggevorderd als de vordering het gevolg is van een schending van de inlichtingenplicht.

Onderdeel c) geeft aan dat alleen vorderingen van € 750,- of meer worden gebruteerd. Het gaat hier om de hoogte van de oorspronkelijke vordering. Ook bij de IOAW/IOAZ betreft dit dus de netto vordering.

 

Doorslaggevend voor de vraag of er moet worden gebruteerd, is het oorspronkelijke bedrag van de netto vordering voorafgaand aan gedeeltelijke aflossing of terugbetaling in de loop van het kalenderjaar. Het restant van de vordering aan het einde van het kalenderjaar is daarvoor dus niet bepalend.

 

Het tweede lid geeft aan dat als er sprake is van dringende redenen geen terugvordering van loonbelasting en premies volksverzekeringen plaatsvindt.

In de toelichting op artikel 2 wordt beschreven wanneer er van dringende redenen sprake kan zijn.

D

Datum van het terugvorderingsbesluit is bepalend of nog de oude bepalingen rondom terugvordering van loonbelasting en premies volksverzekeringen uit artikel 8 dan wel de nieuwe bepalingen gelden. Als de datum voor 1 januari 2020 ligt, geldt nog artikel 8 zoals deze luidde op 31 december 2019.

Artikel II

Datum van inwerkingtreding is afgestemd op de datum inwerkingtreding van de wijziging van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004.

Ook de wijziging van artikel 8 loopt hierin mee.

Dit gemeenteblad 2019, nummer 173, is uitgegeven op 5 december 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)

Naar boven