Gemeenteblad van Moerdijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2019, 301211 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Moerdijk | Gemeenteblad 2019, 301211 | Verordeningen |
Verordening Moerdijks Restauratie Fonds Gemeente Moerdijk
De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 november 2019
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 oktober 2019
• Het Moerdijks Restauratie Fonds eigenaren tegemoet komt bij de instandhouding van monumenten;
• Het in het algemeen belang is om gemeentelijke monumenten in goede staat te krijgen en te houden;
• Een “revolving fund” een duurzame wijze van financieren is;
• Dat de gemeente op 24 mei 2017 door middel van een intentieverklaring heeft verklaard dat de gemeente de Verordening Moerdijks Restauratiefonds Gemeente Moerdijk zal aanpassen in overleg met het Nationaal Restauratiefonds in die zin dat in de verordening expliciet zal worden vastgelegd dat het Nationaal Restauratiefonds aanbieder van de leningen is;
• Dat hiermee de verordening in overeenstemming wordt gebracht met de tussen de gemeente Moerdijk en het Nationaal Restauratiefonds gesloten samenwerkingsovereenkomst en de vanaf het begin van de samenwerking bestaande feitelijke situatie.
gelet op artikelen 108 lid 1, 147 lid 1 en 149 van de Gemeentewet
Artikel 1. Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
Woonhuismonument: object dat op de gemeentelijke lijst van monumenten is geplaatst en in oorsprong is vervaardigd voor bewoning of thans voor bewoning in gebruik is, met dien verstande dat niet als woonhuizen worden aangemerkt: gebouwen die deel uitmaken van een geregistreerd museum, kerkgebouwen, kloosters, gemeentehuizen, schoolgebouwen, het hoofdhuis van buitenplaatsen, landhuizen, gebouwen van liefdadigheid, molens, gemalen, agrarische gebouwen en watertorens;
Bijzonder object: object dat op de gemeentelijke lijst van monumenten is geplaatst en in oorsprong is vervaardigd voor andere doeleinden dan bewoning. Bijvoorbeeld gebouwen die deel uitmaken van een geregistreerd museum, kerkgebouwen, kloosters, gemeentehuizen, schoolgebouwen, het hoofdhuis van buitenplaatsen, landhuizen, gebouwen van liefdadigheid, molens, gemalen, agrarische gebouwen en watertorens;
Het doel van de lening op basis van deze verordening is eigenaren van een gemeentelijk monument, zoals bedoeld in deze verordening, een lening te verstrekken voor de kosten die gemoeid zijn met voorzieningen in het kader van de instandhouding van gemeentelijke monumenten. Het pand waarvoor de lening wordt verstrekt, wordt hypothecair belast tot de hoogte van de lening.
Op de lening uit het Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk ten behoeve van de instandhouding van gemeentelijke monumenten kan een beroep gedaan worden door:
natuurlijke personen, stichtingen of andere privaatrechtelijke rechtspersonen zonder winstoogmerk, die eigenaar zijn van een gemeentelijk monument en zich het behoud van (het) gemeentelijke monument(en) ten doel stellen.
Artikel 4 Vaststelling en reservering van het budget
Uit de gemeenterekening “Moerdijks Restauratie Fonds” gemeente Moerdijk kunnen slechts leningen worden verstrekt tot maximaal het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget ten behoeve van de financiering in het kader van de instandhouding van gemeentelijke monumenten.
Artikel 5 Grondslag van de lening
De lening wordt verstrekt voor een instandhoudingproject op grond van door het college vastgestelde kosten.
De hoogte van de lening wordt vastgesteld op basis van een gespecificeerde kostenbegroting van de uit te voeren werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het treffen van voorzieningen voor de instandhouding van het gemeentelijk monument. De begroting dient tenminste gespecificeerd te zijn in hoeveelheden, materialen, arbeidsuren, kosten van onderaannemers en bijkomende kosten zoals architectenkosten, overige adviseurs, leges- en verzekeringskosten. De aanvrager is verplicht om het college wijzigingen te melden die relevant zijn voor het toekennen van leningen.
Artikel 7. Hoogte van de lening
De lening uit het Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk bedraagt maximaal 100% van de goedgekeurde kosten van voorzieningen met een maximum, zoals aangegeven in artikel 8 lid 6 en 7.
Artikel 8. Grondslag en werkingsfeer
Op grond van deze verordening kan het college een toekenningsbeschikking afgeven voor het aanvragen van een lening bij het Nationaal Restauratiefonds uit het Moerdijks Restauratie Fonds voor de kosten van het treffen van voorzieningen aan het casco en exterieur ten behoeve van de instandhouding van een gemeentelijk monument.
De lening wordt verstrekt tegen een rente die 5 procentpunt ligt onder de door de Nationaal Restauratiefonds (Restauratiefonds) gehanteerde marktrente, met een minimum van 1,5%. Het pand waarvoor de lening wordt verstrekt, wordt hypothecair belast tot de hoogte van de lening. De aflossingstermijn is maximaal 30 jaar.
Artikel 9. Bepaling voor restaurerende instellingen
In afwijking van artikel 8 lid 8 kan op verzoek van een restaurerende instelling een lening worden verstrekt waarbij de (hypothecaire) zekerstelling niet op het te restaureren pand berust, maar op de waarde van het totale eigen bezit.
Artikel 10. Tussentijdse vervreemding
Indien de eigenaar van het monument binnen de looptijd van de lening uit het Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk besluit het pand te vervreemden, wordt de lening beëindigd en dient de eigenaar het restant van schuld uiterlijk bij de overdracht aan de koper terug te storten in het Moerdijks Restauratie Fonds gemeente Moerdijk.
Artikel 11. Aanvraag en beschikking
Op een ontvankelijke aanvraag wordt door het college spoedig, doch uiterlijk binnen 8 weken na ontvangst van een positieve beoordeling van de leningaanvraag door het Nationaal Restauratiefonds beslist in de vorm van een toekenningsbeschikking.
Artikel 14. Onderhoudsvoorwaarden
Bij het beëindigen van de lening, ook bij tussentijdse vervreemding, kan het college een bouwkundig inspectierapport eisen in verband met de voorwaarde genoemd in het eerste lid. Het rapport wordt opgesteld door een naar het oordeel van het college deskundige organisatie. De eigenaar kan worden verplicht om de in het rapport geconstateerde bouwkundige gebreken te herstellen. Het college kan een termijn stellen waarbinnen deze gebreken dienen te zijn hersteld.
Artikel 16. Intrekking van de lening
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-301211.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.