Wijziging van de Subsidieregeling peuteropvang en VVE gemeente Kampen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

Gelezen het voorstel van 23 oktober 2019, kenmerk 69336-2019,

Gelet op de Algemene subsidieverordening en de Algemene wet bestuursrecht,

Besluit vast te stellen de volgende

Wijziging van de Subsidieregeling peuteropvang en VVE gemeente Kampen

 

Artikel I Wijziging van de subsidieregeling

De Subsidieregeling peuteropvang en VVE gemeente Kampen wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1 worden de volgende onderdelen gewijzigd en komen als volgt te luiden:

  • -

    ‘peuteropvang: voorschoolse voorziening met een aanbod van peuterplaatsen en VVE-peuterplaatsen;’;

  • -

    ‘peuterplaats: een plaats van minimaal 280 en maximaal 320 uur per jaar, verdeeld over 2 verschillende dagen in de week, gedurende minimaal 40 weken per jaar voor peuters vanaf 2,5 jaar tot het moment dat de peuter naar de basisschool uitstroomt;’;

  • -

    ‘VVE-peuterplaats: een aanbod peuteropvang van minimaal 640 en maximaal 660 uur per jaar, maximaal 6 uur per dag, gedurende minimaal 40 weken voor doelgroeppeuters van 2,5 jaar tot het moment dat de doelgroeppeuter naar de basisschool uitstroomt;’.

 

B

In artikel 1 wordt na de definitie van ‘kinderopvangtoeslag’ de volgende definitie toegevoegd:

‘landelijk maximum uurtarief: het landelijk maximum uurtarief voor het betreffende jaar voor de kinderopvangtoeslag voor de dagopvang;’.

 

C

In artikel 3 komt de tekst achter het eerste aandachtsstreepje als volgt te luiden:

‘subsidieaanvragen kunnen uitsluitend schriftelijk worden ingediend door houders voor locaties die als kinderdagverblijf staan vermeld in Kampen in het LRK;’.

 

D

Artikel 4, eerste lid komt als volgt te luiden:

Als uurtarief voor de subsidie wordt het landelijk maximum uurtarief voor het betreffende jaar gehanteerd.

 

E

Aan artikel 4 wordt een nieuw tweede lid toegevoegd, onder vernummering van de bestaande leden 2 tot en met 5 tot de leden 3 tot en met 6. Het nieuwe tweede lid luidt als volgt:

  • 2.

    Het college stelt het per subsidiejaar geldende VVE-jaarbedrag voor 2020 vast op € 795,-. Dit VVE-jaarbedrag wordt jaarlijks geïndexeerd met dezelfde index als het ministerie van SZW hanteert voor het landelijk maximum uurtarief.

 

F

Artikel 4, derde lid komt als volgt te luiden:

Voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag wordt voor de ouderbijdragen de adviestabel van de VNG voor het betreffende jaar gehanteerd.

 

G

Artikel 4, vijfde lid komt als volgt te luiden:

Het college subsidieert de volgende subsidiebedragen:

  • a.

    per bezette peuterplaats voor peuters van ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag: minimaal 280 en maximaal 320 uur per jaar maal het uurtarief minus de in rekening gebrachte ouderbijdrage;

  • b.

    per bezette VVE-peuterplaats voor peuters van ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag: minimaal 640 en maximaal 660 uur per jaar maal het uurtarief minus de inkomensafhankelijke ouderbijdrage over 320 uur per jaar;

  • c.

    per bezette VVE-peuterplaats voor peuters van ouders met recht op kinderopvangtoeslag: minimaal 320 en maximaal 340 uur per jaar maal het uurtarief; ouders nemen naast deze uren tenminste 320 uur per jaar af, over deze uren kunnen zijn kinderopvangtoeslag aanvragen;

  • d.

    per doelgroeppeuter: een VVE-jaarbedrag, waarbij het bedrag naar rato wordt verstrekt indien een doelgroeppeuter een gedeelte van het jaar deelneemt.

 

H

Artikel 8, aanhef en onder e komt als volgt te luiden:

‘e. houder heeft een inspanningsverplichting om doelgroeppeuters vanaf 2,5 jaar tenminste gemiddeld 640 uur per jaar gebruik te laten maken van de peuteropvang;’.

 

Artikel 8, aanhef en onder g komt als volgt te luiden:

‘g. voor het bepalen van de hoogte van het inkomen worden de Inkomensverklaringen van beide ouders of bij een eenoudergezin van de betreffende ouder gebruikt van het meest recent beschikbare belastingjaar. Bij sterke afwijking van het inkomen of wanneer ouders geen Inkomensverklaringen kunnen overleggen, kan gebruik worden gemaakt van aanvullende documenten zoals een salarisstrook, uitkeringsspecificatie, werkgeversverklaring, verklaring van schuldsanering etc. Uit de documenten dient te blijken dat de inkomenswijziging structureel is, en in ieder geval geldt voor de maand voorafgaand aan plaatsing;’.

 

I

Bij de Subsidieregeling peuteropvang en VVE gemeente Kampen wordt een toelichting gevoegd die luidt als volgt:

TOELICHTING

Artikel 1 en artikel 4, eerste lid Begrip ‘landelijk maximum uurtarief’

Het landelijk maximum uurtarief voor het betreffende jaar voor de kinderopvangtoeslag wordt jaarlijks op de website van de Rijksoverheid gepubliceerd. www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvangtoeslag

 

Artikel 4, derde lid Adviestabel

Voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag wordt voor de ouderbijdragen de bedragen uit de adviestabel van de VNG voor het betreffende jaar gehanteerd. Deze wordt jaarlijks op de website van de VNG gepubliceerd. www.vng.nl

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze wijziging treedt in werking op 1 januari 2020.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 5 november 2019.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

A. Griekspoor-Verdurmen,

secretaris

drs. mr. B. Koelewijn,

burgemeester

Naar boven