5de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Sluis

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SLUIS

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 8 oktober 2019;

 

gelet op de artikelen 147, 149, en 151c van de Gemeentewet;

 

gezien het positieve advies van de Commissie Ruimte/AB d.d. 19 november 2019;

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de 5de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Sluis;

Artikel I

De Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Sluis wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1:1 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

bevoegd gezag: bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

bevoegd gezag: bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van een besluit ten aanzien van een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

bewaakt zwemgebied: bewaakte zwemgebieden betreffen de zones die met oranje boeien gemarkeerd zijn en afgebakend zijn middels masten met vlagsignalisatie. In deze zones is strandbewaking aanwezig in de volgende periode: Pinksterweekend en vervolgens de weekenden tot 1 juli, de maanden juli en augustus dagelijks en de eerste twee weekenden van september. In de bewaakte zwemgebieden is een strandpost met EHBO faciliteit aanwezig.

fun - en beachsport : het in – veelal georganiseerd – groepsverband uitoefenen van sport- en spelactiviteiten op het strand en in de branding. Deze zijn van een dergelijke aard en omvang dat deze grote hinder kunnen veroorzaken voor de aanwezige strandbezoekers. Om die reden wijst het college specifieke gebieden aan waar deze activiteiten zijn toegestaan.

 

B

Artikel 2:11, vierde lid wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Het verbod geldt voorts niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de provinciale wegenverordening, de Waterschapskeur, de Telecommunicatiewet of de daarop gebaseerde Telecommunicatieverordening.

Het verbod geldt voorts niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht, de Wegenwet, de Wet beheer rijkswaterstaatswerken, de provinciale wegenverordening, de Waterschapskeur, de Telecommunicatiewet of de daarop gebaseerde Telecommunicatieverordening.

 

C

Artikel 2:27, eerste lid, onder a, sub 1 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis;

een hotel, restaurant, pension, café, waterpijpcafé, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis;

 

D

Artikel 5:12a, opschrift en eerste lid worden gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 5:12a Parkeren anders dan op de rijbaan

Het is verboden een voertuig te parkeren op een door het college aangewezen, niet tot de rijbaan behorend weggedeelte.

Artikel 5:12a Parken of laten stilstaanvan voertuigen anders dan op de rijbaan

Het is verboden een voertuig te parkeren of te laten stilstaan op een door het college aangewezen, niet tot de rijbaan behorend weggedeelte.

 

E

Artikel 5:13, derde lid, onder b wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

door een instelling die is ingedeeld in het door het CBF voor het betreffende kalenderjaar vastgestelde landelijke collecte- en wervingsrooster, mits de inzameling of werving overeenkomstig dat collecte- en wervingsrooster en met inachtneming van de gegeven voorwaarden plaatsvindt;

door een instelling die is ingedeeld in het door het CBF vastgestelde landelijke collecte- en wervingsrooster, mits de inzameling of werving overeenkomstig dat collecte- en wervingsrooster en met inachtneming van de gegeven voorschriften plaatsvindt;

 

F

Artikel 5:32, derde lid wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Het verbod in het eerste lid geldt niet voorzover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet milieubeheer of het Besluit geluidproductie sportmotoren .

Het verbod in het eerste lid geldt niet voorzover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, het Besluit omgevingsrecht, de Zondagswet of het Besluit geluidproduc sportmotoren.

 

G

Artikel 2:66 wordt toegevoegd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

 

Artikel 2:66 Bedelarij

Het is verboden in door het college aangewezen gebieden op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw te bedelen om geld of andere zaken.

 

H

Artikel 4:5c, tweede lid wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

een knalapparaat niet in werking is vóór 07.00 uur en ná 21.00 uur, doch niet eerder dan een half uur voor zonsopkomst en niet later dan een half uur na zonsondergang;

een knalapparaat niet in werking is vóór 07.00 uur en ná 21.00 uur;

 

I

Artikel 4:14, eerste lid onder b wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Vaste mest: dierlijke mest als bedoeld in artikel 1 van het Besluit landbouw milieubeheer;

Vaste mest: dierlijke mest als bedoeld in artikel 1 van het Activiteitenbesluit milieubeheer;

 

J

Hoofdstuk 5 Afdeling 10 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Afdeling 10 Veiligheid baders, zwemmers en strandbezoekers

Artikel 5:38 Gevaarlijk varen nabij het strand

Het is verboden in het onmiddellijk langs het strand gelegen zeegedeelte op zodanige wijze te varen of zich door een vaartuig te laten voorttrekken dat daardoor gevaar voor baders of zwemmers kan ontstaan.

Artikel 5:39 Vaartuigen in zwemgebieden

1. Het is verboden zich met een vaartuig, uitgezonderd een luchtbed, rubberband, kano of rubberboot te begeven binnen een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gedeelte van de zee.

2. Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

3. De in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor vaartuigen ten dienste van politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening dan wel reddingsdiensten.

4. Op de ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 Awb (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Artikel 5:40 Zwemverbod

1. Het is verboden zich, binnen een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gedeelte van de zee, in zee te begeven of te bevinden, wanneer door middel van vlaggen, korven of borden voor dat gedeelte van de zee een zwemverbod is aangegeven.

2. Het college kan (gedeelten van) openbare wateren aanwijzen waar het verboden is te zwemmen of te baden.

Artikel 5:41 Luchtbedden, rubberboten e.d.

Het is verboden zich, binnen een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gedeelte van de zee, met een luchtbed, rubberband, kano, rubberboot of een ander klein drijfmiddel in zee te begeven of te bevinden, wanneer door middel van vlaggen, korven of borden het gebruik van drijfmiddelen voor dat gedeelte van de zee is verboden.

Artikel 5:42 Waterscooters, e.d.

1. Het is verboden zich met een waterscooter of een ander soortgelijk gemotoriseerd vaartuig in de zee te begeven vanaf het grondgebied van de gemeente Sluis, behoudens door het college aangewezen plaatsen.

2. Het is verboden zich met een catamaran of een andere zeilboot te begeven binnen een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gedeelte van de zee.

3. Het is verboden zich met een waterscooter of een ander soortgelijk gemotoriseerd vaartuig te bevinden binnen een afstand van 100 meter van de laagwaterlijn van enig strandgedeelte in de gemeente Sluis.

4. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor vaartuigen van openbare lichamen en hulp- en reddingsdiensten.

Artikel 5:43 Surfplanken

1. Het is verboden zich met een surfplank in zee te begeven buiten een door het college als zodanig aangewezen surflocatie.

2. Het is verboden zich met een surfplank te bevinden binnen een afstand van 100 meter van de laagwaterlijn van een niet als surflocatie aangewezen strandgedeelte.

Artikel 5:44 Varen op openbaar water

1. Het is verboden zich met een vaartuig, al dan niet voorzien van een motor, te bevinden op openbare wateren.

2. Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor vaartuigen van openbare lichamen en hulp- en reddingsdiensten.

4. Op de ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 Awb (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Artikel 5:45 Dieren op het strand

1. Het is een eigenaar of houder van een hond verboden die hond los te laten lopen op het strand van 1 mei tot 1 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur.

2. In de periode van 1 september tot 1 mei is het onbeperkt toegestaan op het strand een paard te berijden of te begeleiden direct langs de vloedlijn. In de periode van 1 mei tot 1 september is dit alleen toegestaan tot 10:00 uur en vanaf 18:00 uur".

3. Artikel 2:58 is onverminderd van toepassing.

Artikel 5:46 Vliegeren, kitesurfen en voortbewegen met vliegers, hanggliders en dergelijke

1. Het is in de periode van 1 mei tot 1 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur op het strand ter hoogte van een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gebied, verboden te vliegeren met een vlieger die door twee of meer lijnen wordt bestuurd.

2. Van het bepaalde in het eerste lid kan door het college ontheffing worden verleend ten behoeve van vliegerevenementen.

3. Het is verboden zich op het strand en binnen een afstand van 100 meter van de laagwaterlijn van enig strandgedeelte in de gemeente Sluis in een wagentje of op een plank en dergelijke te laten voorttrekken door een vlieger, zeil of soortgelijke voorwerpen.

4. Het college kan gebieden aanwijzen en tijden vaststellen, waarbinnen het in het derde lid van dit artikel gestelde verbod niet geldt

Artikel 5:47 Fuiken en werphengels

1. Het is verboden om binnen een afstand van 100 meter van de laagwaterlijn van een niet als vislocatie aangewezen strandgedeelte fuiken te plaatsen dan wel geplaatst te hebben, in de periode van 1 mei tot 1 oktober.

2. Fuiken dienen te zijn gemarkeerd en voorzien te zijn van een registratie.

3. Het is in de periode van juni, juli en augustus tussen 10.00 en 18.00 uur verboden werphengels te gebruiken binnen een voor baders en zwemmers bestemd gedeelte van de zee.

4. Van het bepaalde in het derde lid kan het college ontheffing verlenen ten behoeve van het vissen in wedstrijdverband, georganiseerd door hengelsportverenigingen.

Artikel 5:48 Motorvoertuigen op het strand

1. Het is verboden het strand te berijden met een motorvoertuig.

2. Het college kan ontheffing verlenen van het in het eerste lid gestelde verbod.

3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor motorvoertuigen van openbare lichamen en hulp- en reddingsdiensten.

4. Op de ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 Awb (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

Afdeling 10 Naaktrecreatie

Artikel 5:49 Aanwijzen gebied naaktrecreatie

1. Het met borden aangegeven gedeelte tussen de paalhoofden 20 en 23, van het strand nabij de Walendijk (Groede) wordt als geschikt, in de zin van artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, voor naaktrecreatie aangemerkt.

2. Artikel 2:53 is van overeenkomstige toepassing.

Afdeling 10 Nadere regels het strand en de zee betreffende

Artikel 5:38 Activiteiten en voorwerpen op het strand

1. In aanvulling op het in deze verordening ten aanzien van het publiek terrein gestelde, is het verboden:

a. op het strand tenten, tafels, banken, kisten, palen, vlaggen(masten), speeltoestellen, sporttoestellen of andere objecten of voorwerpen te plaatsen, te laten liggen of te laten staan;

b. op het strand fun - en beachsporten te beoefenen waarbij grote hinder wordt veroorzaakt voor de strandbezoekers;

c. op het strand met motorvoertuigen en (brom-)fietsen te rijden;

d. zich in een wagentje of dergelijke te laten voorttrekken door een vlieger, zeil of soortgelijk voorwerp;

f. op het strand een surfplank te hebben ten behoeve van golf- en/of windsurfen of daarmee zee te kiezen;

g. op het strand een kitesurfboard te hebben of daarmee zee te kiezen of een voor kitesurfing te gebruiken kite op te laten;

2. Het college kan van de in het eerste lid gestelde verboden ontheffing verlenen. Het college kan eveneens gebieden aanwijzen waar (enkele van) die verboden niet van toepassing zijn en hieraan nadere regels verbinden.

3. Het in het eerste lid onder a. gestelde verbod geldt niet voor het plaatsen van niet-commerciële vlaggen, zoals bijvoorbeeld de Blauwe Vlaggen en de vlagsignalisatie in het kader van een gebiedsafbakening (bv. aanduiding bewaakte zwemgebieden, kitesurfgebieden,..)

4. H e t in het eerste lid onder c gestelde verbod geldt niet voor voertuigen ten dienste van politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en reddingsdiensten.

Artikel 5:39 Zwemverbod

1. Het is verboden zich, binnen een voor baders en zwemmers bestemd en daartoe afgebakend gedeelte van de zee, in zee te begeven of te bevinden, wanneer door middel van vlaggen, korven of borden voor dat gedeelte van de zee een zwemverbod is aangegeven.

2. Het college kan (gedeelten) aanwijzen waar het te allen tijde verboden is te zwemmen of te baden.

3. Het college kan van het bepaalde in lid 2 ontheffing verlenen ten behoeve van evenementen.

Artikel 5:40 Vliegeren, voortbewegen met vliegers, hanggliders e.d.

Het is in de periode van 1 mei tot 1 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur op het strand ter hoogte van de bewaakte zwemgebieden verboden te vliegeren met een vlieger die door twee of meer lijnen wordt bestuurd. Het college kan ontheffing verlenen ten behoeve van vliegerevenementen.

Artikel 5:41 Verlichten van het strand en de zee

1.Het is verboden om het strand en de zee te verlichten.

2. Het college kan van het in het eerste lid gestelde verbod ontheffing verlenen indien het functionele verlichting betreft in het kader van de fysieke en sociale veiligheid voor de toegang tot een strandpaviljoen en kan hieraan nadere ( kwaliteits ) eisen verbinden.

Artikel 5 :42 Vaartuigen in zee

1. Het is verboden zich met een waterscooter of een ander soortgelijk gemotoriseerd vaartuig in de zee te begeven vanaf het grondgebied van de gemeente Sluis, behoudens op door het college aangewezen plaatsen.

2. Het is verboden zich met een catamaran of een andere zeilboot in zee te begeven, behoudens op door het college aangewezen plaatsen.

3. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor vaartuigen van openbare lichamen en hulp- en reddingsdiensten.

Artikel 5:43 Vrijhouden van het strand voor redding en hulpverlening

1. Het is verboden op enigerlei wijze de vrije doorgang te beperken op de strand op- en afritten.

2. Het is verboden de bereikbaarheid van de strandposten van de strandbewaking onnodig te beperken.

3. Het is verboden op enigerlei wijze de uitrukmogelijkheden en uitruksnelheid van de reddingsbrigade, politie en hulpdiensten onnodig nadelig te beïnvloeden.

Artikel 5:44 Dieren op het strand

1. Het is een eigenaar of houder van een hond verboden die hond los te laten lopen op het strand in de periode van 1 mei tot 1 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur.

2. In de periode van 1 mei tot 1 september van 10.00 uur tot 18.00 uur is het verboden op het strand een paard te berijden of te begeleiden direct langs de vloedlijn. Buiten deze periode is het alleen toegestaan om een paard te berijden of te begeleiden op het strand langs de vloedlijn.

3. Artikel 2:58 is onverminderd van toepassing.

Artikel 5:45 Fuiken , ander vistuig en werphengels

1. Het is verboden om binnen een afstand van 100 meter van de laagwaterlijn fuiken / en ander vistuig / te plaatsen dan wel geplaatst te hebben, in de periode van 1 mei tot 1 oktober.

2. Fuiken of ander vistuig dienen te zijn gemarkeerd met een goed zichtbare boei en voorzien te zijn van een registratie.

3. Het is verboden (werp)hengels te gebruiken in de bewaakte zwemgebieden en de aangewezen kitesurfgebieden .

4. Van het bepaalde in het eerste lid kan het college ontheffing verlenen ten behoeve van het vissen in wedstrijdverband, georganiseerd door hengelsportverenigingen.

Artikel 5:46 Naaktrecreatie

1. Het met borden aangegeven gedeelte tussen de paalhoofden 20 en 23, van het strand nabij de Walendijk (Groede) wordt als geschikt, in de zin van artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht, voor naaktrecreatie aangemerkt.

2. Artikel 2:53 is van overeenkomstige toepassing.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 28 november 2019.

Sluis,

DE RAAD VOORNOEMD,

De griffier, De voorzitter,

mr. P.T.G. Claeijs mr. M.M.D. Vermue

Naar boven