Verordening tot wijziging van de Beheersverordening Essenhof (tweede wijziging)

De RAAD van de gemeente DORDRECHT;

 

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van dinsdag 5 november 2019 inzake Actualisatie plan Essenhof;

 

gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 28, lid 1 Wet op de lijkbezorging;

 

B E S L U I T :

 

vast te stellen de volgende Verordening Beheersverordening Essenhof, tweede wijziging

 

Artikel I Wijziging verordening

De verordening wordt als volgt gewijzigd.

A. Artikel 1, onder f respectievelijk onder r komen te luiden:

f. crematorium: het crematorium gelegen op het terrein aan de Nassauweg of andere crematoria waarmee de Essenhof afspraken heeft gemaakt;

r. onderhoudsrecht: een verplichte bijdrage in het algemeen onderhoud van de begraafplaats voor rechthebbenden en gebruikers;

 

B. In artikel 2, lid 2, artikel 3 leden 1, 2, 3, 4 en 8, artikel 4 lid 3, artikel 6, lid 15, artikel 7, lid 3, artikel 8, lid 6, artikel 11, leden 1, 2 en 4, artikel 12 leden 1, 2 en 3, artikel 13, artikel 15, leden 3 en 4 en artikel 16 lid 2 wordt 'directeur' vervangen door 'beheerder'.

 

C. In artikel 3, lid 1 wordt 18.00 gewijzigd in 19.00.

 

D. Artikel 5, lid 5 komt te luiden:

5.Plaatsen in algemene graven worden uitgegeven voor een termijn van tien of vijftien jaar. Plaatsen in algemene kindergraven worden uitgegeven voor een termijn van vijftien jaar.

 

E. Artikel 6, lid 2 respectievelijk 7 komen te luiden:

2.Particuliere graven worden uitgegeven voor een termijn van tien, vijftien, twintig, vijfentwintig of dertig jaar.

7.Particuliere kindergraven worden uitgegeven voor een termijn van tien, vijftien, twintig, vijfentwintig of dertig jaar.

 

F. Artikel 8, lid 2 komt te luiden:

2.Urnenplaatsen worden uitgegeven voor een termijn van vijf, tien, vijftien of twintig jaar.

 

Artikel II Toelichting op de Beheersverordening Essenhof 2015

Artikel 1, onderdelen b en i komen te luiden:

Onderdeel b

Algemene graven worden slechts uitgegeven voor directe teraardebestelling. Een algemeen graf kenmerkt zich daarnaast doordat de gebruiker geen zeggenschap heeft over wie er verder in het graf wordt begraven. In of op een algemeen graf kunnen geen asbussen worden bijgezet en geen verstrooiingen plaatsvinden.

Algemene graven worden op de Essenhof voor tien of vijftien jaar uitgegeven. Algemene kindergraven worden voor vijftien jaar uitgegeven. De termijnen kunnen niet worden verlengd. Wel bestaat de mogelijkheid om na het verstrijken van de termijn de overledene te laten opgraven en herbegraven in een particulier graf of alsnog te cremeren.

Onderdeel i

Een particulier graf kenmerkt zich doordat de rechthebbende (de houder van het grafrecht) het uitsluitend recht heeft om te bepalen wie er in het graf begraven wordt, op welk moment dat gebeurt en voor hoe lang deze overledene(n) begraven worden gehouden.

Particuliere graven kunnen ook ‘bij voorbaat’ worden uitgegeven, dat wil zeggen zonder dat er direct in het graf begraven wordt. Hierbij kan gedacht worden aan mensen die een graf willen reserveren naast het graf van hun ouders. Of aan personen zonder nabestaanden die de regie van hun uitvaart in eigen hand nemen.

Particuliere graven worden op de Essenhof voor tien, vijftien, twintig, vijfentwintig of dertig jaar uitgegeven. Elke rechthebbende heeft het wettelijk recht deze uitgiftetermijn te verlengen met telkens vijf, tien, vijftien of twintig jaar.

 

Artikel III Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking 1 januari 2020.

 

Artikel IV Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Beheersverordening Essenhof, tweede wijziging.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 26 november 2019.

de griffier de voorzitter

A.E.T. Wepster A.W. Kolff

Naar boven