Gemeenteblad van Noordwijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noordwijk | Gemeenteblad 2019, 290378 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Noordwijk | Gemeenteblad 2019, 290378 | Verordeningen |
Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Noordwijk houdende regels omtrent de erfgoedcommissie (Verordening Erfgoedcommissie Noordwijk 2019)
De raad van de gemeente Noordwijk,
gelezen het voorstel van het college van 2 april 2019,
gelet op artikel 149 va de Gemeentewet, gelet op artikel 9.1 van de Erfgoedwet, de
artikelen 2.1 en 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo),
besluit vast te stellen de Verordening Erfgoedcommissie Noordwijk 2019.
Artikel 1. Commissie van advies ex artikel 84 van de Gemeentewet.
De Erfgoedcommissie is een commissie van advies aan burgemeester en wethouders ex artikel 84 van de Gemeentewet, hierna te noemen "de commissie".
Voor begrippen in deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verwezen naar de Erfgoedverordening Noordwijk 2011, de Erfgoedverordening Noordwijkerhout 2010, de nog vast te stellen Erfgoedverordening Noordwijk 2019 en de Erfgoedwet resp. Monumentenwet 1988.
De commissie heeft tot taak burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd te adviseren over de toepassing van de Erfgoedwet, de Monumentenwet 1988, de Wet op de archeologische monumentenzorg, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de verordeningen van de voormalige gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout te weten de
Erfgoedverordening Noordwijk 2011, de Erfgoedverordening Noordwijkerhout 2010,
de Subsidieverordening gemeentelijke monumenten Noordwijk 2017, de Subsidieverordening onroerend cultureel erfgoed Noordwijkerhout en het gemeentelijk beleid op het gebied van het cultureel erfgoed, waaronder in ieder geval begrepen:
De commissie kan één of meer van haar leden mandateren om namens de commissie een advies uit te brengen over de onder a tot en met i genoemde onderwerpen. De commissie kan een van haar leden mandateren voor de behandeling van reguliere vergunningsaanvragen op basis van de vastgestelde welstandsnota.
De samenstelling van de commissie is conform de Handreiking Gemeentelijke Monumentencommissies van VNG en Federatie Welstand. De commissie telt ten minste vijf leden waaronder minimaal twee burgerleden die deskundig zijn op het gebied van het gemeentelijke erfgoed.
Bij de benoeming houden burgemeester en wethouders rekening met de binding van de kandidaten met het terrein van het cultureel erfgoed en de monumentenzorg, zoals actieve particuliere instellingen in de gemeente en met hun deskundigheid, waarbij in ieder geval wordt gestreefd naar een vertegenwoordiging van:
Adviseurs met kennis van de volgende terreinen kunnen worden benoemd om op ad hoc basis als stemrechthebbend adviseur deel te nemen aan de vergaderingen van de commissie:
Een architect van de door de gemeente aangewezen welstandscommissie neemt deel aan de beraadslagingen als 'welstandsgemandateerde", zonder stemrecht.
Artikel 5. Raadplegen deskundigen
De commissie kan ambtenaren van de gemeente verzoeken om vergaderingen bij te wonen, om informatie te verstrekken.
Artikel 9. Sprekers tijdens een vergadering
Bij elk daarvoor in aanmerking komend agendapunt wordt, voordat de beraadslagingen daarover worden geopend, aan de bezoekers die zich daartoe overeenkomstig het eerste lid hebben aangemeld, de gelegenheid gegeven het woord te voeren. De voorzitter bepaalt hiervoor de tijdsduur, waarvan hij vooraf mededeling doet aan de spreker.
De voorzitter kan een spreker die de hem toegemeten tijd overschrijdt, dan wel in zijn betoog zonder enig redelijk doel zaken aan de orde stelt, die de belangen van derden ernstig kunnen schaden, dan wel handelt in strijd met enige wettelijke bepaling, een en ander ter beoordeling van de voorzitter, na een voorafgaande waarschuwing het woord ontnemen.
Op voorstel van de voorzitter kan de besluitvorming over zaken plaatsvinden door toezending van een voorstel aan de leden, die daarover schriftelijk hun mening kunnen kenbaar maken. Deze communicatie kan ook per email verlopen waardoor besluitvorming plaats kan vinden op voorspraak van de voorzitter.
Artikel 12. Verantwoording en verslaglegging
Het verslag wordt, indien dit redelijkerwijs mogelijk is, in de vergadering van de commissie, die volgt op de vergadering waarop het verslag betrekking heeft, aan de orde gesteld. Eventuele op- of aanmerkingen van de leden over de tekst van het verslag, die de commissie als gegrond erkent, worden genoemd in het verslag van de vergadering, waarin dit verslag is behandeld.
Artikel 13. De besluitvorming door burgemeester en wethouders naar aanleiding van een advies van de commissie.
Het onder 2 vermelde is van overeenkomstige toepassing op andere besluiten van burgemeester en wethouders, waarbij van een advies van de commissie wordt afgeweken. Indien geen sprake is van een besluit, dat in de vorm van een beschikking wordt uitgewerkt, dan doen burgemeester en wethouders hiervan schriftelijk mededeling aan de commissie.
Artikel 14. De verhouding tot richtlijnen inzake welstand en de rol van de commissie bij andere plannen.
Bij het verrichten van haar taak neemt de commissie door burgemeester en wethouders dan wel de gemeenteraad vastgestelde richtlijnen inzake de welstand en/of monumentenzorg in acht.
Burgemeester en wethouders stellen een regeling op voor vergoeding van de deskundige leden en de burgerleden van de commissie en houden daarbij rekening met de Handreiking Gemeentelijke Monumentencommissies van VNG en Federatie Welstand.
Artikel 17. Bijzondere gevallen
In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, alsmede bij gerezen geschillen, beslissen burgemeester en wethouders, de commissie gehoord.
Artikel 18. Intrekken oude verordeningen
De Verordening op de Commissie voor Monumenten in de gemeente Noordwijkerhout en de Verordening op de Commissie Erfgoed Noordwijk 2011 worden ingetrokken op de dag van inwerkingtreding van deze verordening.
Aldus vastgesteld door de gemeenteraad van Noordwijk in zijn openbare
vergadering van 18 juni 2019.
J.H.M. Hermans-Vloeldbeld
,Voorzitter
M.R. Fabbricotti
,griffier
Deze toelichting is hoofdzakelijk gericht op de elementen die de harmonisatie betreffen van beide verordeningen.
Nieuw voor Noordwijk is de taak te adviseren over reclame-uitingen op of aan rijks- of gemeentelijke monumenten, aan beschermde cultuurhistorisch waardevolle zaken of binnen een door het rijk of de gemeente beschermd dorpsgezicht. Noordwijkerhout kende dat al.
De dag, plaats, uur en agenda van de vergadering worden op de in de gemeente gebruikelijke wijze ter openbare kennis gebracht. Hierbij hoort ook de ter inzage legging van de agenda en bijbehorende stukken in het klant contactcentrum.
Artikel 11. Beraadslaging en stemming
Voor de regels ter voorkoming van belangenverstrengeling is de ruimere formulering van Noordwijkerhout gekozen. Die van Noordwijk werd te beperkt bevonden.
Artikel 12. Verantwoording en verslaglegging
Behandeling van het verslag van de commissie:
De Erfgoedcommissie werkt met twee commissies, namelijk de kleine commissie en de grote commissie. Alle plannen worden door de kleine commissie ontvangen (loketfunctie) en vervolgens wordt beoordeeld of afhandeling door haar kan plaatsvinden, of dat behandeling in de grote commissie aan de orde is. Omvangrijke en importante plannen worden door de grote commissie behandeld. De kleine commissie bestaat uit de voorzitter of een commissielid als plaatsvervanger, eventueel een ambtelijke secretaris, en vergadert gezamenlijk met de gemandateerde van de welstandscommissie.
De Handreiking Gemeentelijke Monumentencommissies van VNG en Federatie Welstand, (2009) stelt:
Een financiële onderwaardering van de leden staat een professioneel functionerende commissie in de weg. Voor een kwalitatief goed monumentenbeleid hanteert de gemeente tarieven die marktconform zijn voor de desbetreffende beroepsgroepen. De honorering behoort gelijk te worden getrokken met die van de leden van de welstandscommissie. Voor het opstellen of aanpassen van reglementen voor commissies kunnen gemeenten naast deze handreiking gebruik maken van het model Gemeentelijke Erfgoedverordening van de VNG en het Model Kwaliteitssysteem Welstandsadvisering van de Federatie Welstand.
Voor de fusiegemeente wordt er wel voor gekozen om burgerleden, die veelal een andere inbreng hebben, anders te kunnen honoreren dan leden met specialistische vakkennis.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2019-290378.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.