UITVOERINGSOVEREENKOMST Bedrijveninvesteringszone gebruikers Promenade Almere Haven 2020

Als bedoeld in artikel 7, lid 3 van de Wet op de Bedrijveninvesteringszones

 

De ondergetekenden:

  • 1.

    De Stichting Bedrijveninvesteringszone Promenade Almere Haven, te dezer zake rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het bestuur, Corine Severijns, alsmede door de penningmeester Mohamed Laghbili van het bestuur, Stichting BIZ Promenade Almere Haven, hierna aan te duiden als "de Stichting”;

 

en

 

  • 2.

    de publiekrechtelijke rechtspersoon gemeente Almere, te dezer zake krachtens het bepaalde in artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar burgemeester, op zijn beurt vertegenwoordigd door de heer Geert-Jan Put, afdelingsmanager Economische Ontwikkeling & Grondzaken, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders d.d. 17 september 2019, hierna aan te duiden als de "gemeente";

 

overwegende dat:

 

  • de Stichting is opgericht om op te kunnen treden als de in de verordening overeenkomstig de Wet op de Bedrijveninvesteringszones aan te wijzen Stichting;

  • de Stichting kenbaar heeft gemaakt te willen komen tot de instelling van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) zoals bedoeld in de Wet op de Bedrijveninvesteringszones en de gemeente heeft verzocht hieraan medewerking te verlenen;

  • De Stichting uitsluitend en zonder winstoogmerk de overeengekomen BIZ-activiteiten uit zal voeren.

  • de Stichting ter zake van haar plannen in het kader van de Wet op de Bedrijveninvesteringszones een BIZ-plan heeft opgesteld;

  • de Wet op de bedrijveninvesteringszones de mogelijkheid opent dat de gemeenteraad bij verordening onder de naam BIZ-bijdrage een heffing instelt ter zake van binnen een bepaald gebied (BI-zone) gelegen onroerende zaken die niet in hoofdzaak tot woning dienen, welke heffing strekt ter bestrijding van de kosten die verbonden zijn aan activiteiten in de openbare ruimte en op het internet, die zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de bedrijveninvesteringszone of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de bedrijveninvesteringszone.

  • de gemeenteraad van Almere op 10 oktober 2019 een verordening vaststelt, waarin zij het in de verordening aangegeven gebied als BI-zone aanwijst.

 

Komen het volgende overeen:

 

Artikel 1

In deze overeenkomst wordt verstaan onder:

  • Wet: Wet op de Bedrijveninvesteringszones

  • BI-zone: het bij de Verordening vast te stellen gebied

  • BIZ-bijdrage: het bedrag waarvoor een aanslag wordt ontvangen door de bijdrageplichtigen

  • BIZ-subsidie: de op basis van de Verordening en de Wet te verlenen subsidie

  • BIZ-plan: het plan zoals ingediend door het stichtingsbestuur bij aanvang van de BIZ-periode

  • Verordening: de gemeentelijke verordening waarbij de BIZ-bijdrage voor de BI-zone wordt vastgesteld

  • Statuten: de neergelegde statuten van de Stichting

 

Artikel 2

De Stichting staat ervoor in dat zij voldoet en zal blijven voldoen aan de eisen van de Wet en de Verordening, met name aan de vereisten, neergelegd in de artikelen 7 en 8 van de Wet, en dat zij geen andere activiteiten zal ontplooien dan in artikel 4 van deze overeenkomst vermeld.

 

Artikel 3

De Stichting bericht de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken onverwijld over voorgenomen wijzigingen in haar Statuten en reglementen en in het BIZ-plan. Dergelijke wijzigingen behoeven de voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente.

 

Artikel 4

  • 1.

    De Stichting staat ervoor in dat de BIZ-subsidie uitsluitend wordt aangewend voor activiteiten die blijken uit het BIZ-plan en het bijbehorende jaarplan. De activiteiten en de daaraan verbonden uitgaven dienen in overeenstemming te zijn met de Wet, de Verordening, de Beschikking en de Statuten.

  • 2.

    Indien de Stichting een jaarplan indient met een begroting waarin de verdeling van het budget over de activiteiten voor meer dan 10% afwijkt van de begroting in het BIZ-plan, dan is de Stichting verplicht om alle bijdrageplichtigen ten minstens één maand voor het indienen van het jaarplan schriftelijk te informeren over de hoogte en de aard van de afwijkingen. De bijdrageplichtigen dienen ten minste twee weken de gelegenheid te hebben om schriftelijk op de afwijkingen te reageren. De correspondentie aan de bijdrageplichtigen en de ontvangen reacties dienen als bijlage bij het jaarplan gevoegd te worden.

  • 3.

    De Stichting is verplicht de activiteiten daadwerkelijk uit te voeren, overeenkomstig artikel 7, lid 3 van de Wet.

 

Artikel 5

Indien de Stichting niet aan haar verplichtingen voldoet kan de Verordening worden ingetrokken, onverminderd de overige voor de gemeente uit deze overeenkomst voortvloeiende rechten.

 

Artikel 6

  • 1.

    Overeenkomstig artikel 7, lid 5 van de Wet verplicht de gemeente zich ten behoeve van de afbakening van de taken van partijen in de openbare ruimte van de BI-Zone om tijdens de duur van deze overeenkomst de kwaliteit van het schoonhouden en heel houden te handhaven op het niveau zoals met behulp van normstellende foto’s is weergegeven. De tijdelijke afwijking van het niveau mag niet verder gaan dan één niveau. Deze verplichting geldt uitsluitend voor de periodes waarover en de gebieden waarvoor BIZ-subsidie wordt verleend.

  • 2.

    Voor de hierna genoemde onderdelen zal de gemeente zorg dragen voor de volgende minimale niveaus Crow methodiek: Schoon A , Heel B, Groen B.

    Het streven daarbij is om in de beeldkwaliteit die gerealiseerd dient te worden zo weinig mogelijk af te laten wijken van de bestaande beschreven niveaus die voor deze locatie gehandhaafd dienen te worden.

  • Schoon

    Niveau A, Crow methodiek.

    Het schoonniveau is het gemiddelde van de producten: zwerfvuil, afvalbakken, onkruid op verharding, klad- en plakvandalisme en uitwerpselen.

  • Heel

    Niveau B, Crow methodiek. Het heel niveau is het gemiddelde van de producten:bestrating, openbaar groen en straatmeubilair.

  • Veilig.

    Almere Actie Plan Veiligheid, 2019-2022. Belangrijk is het op orde hebben en houden van de basisveiligheid. De score voor veiligheid heeft betrekking op: veiligheidsbeleving, diefstal, geweld, inbraak, vandalisme en  overlast.

    Handhaving: Nota Integraal Handhavingsbeleid 2016 – 2019.

  • 3.

    Bij deze verplichting m.b.t. Schoon, Heel en Veilig wordt het uitdrukkelijke voorbehoud gemaakt, dat er gewichtige redenen kunnen zijn, zoals budgetneutrale systeemwijzigingen of door de gemeenteraad gesanctioneerde bezuinigingen of door de gemeenteraad vastgestelde wijzigingen in de te behalen minimale niveaus voor schoon en heel, waardoor de gemeente gedurende deze overeenkomst het genoemde niveau niet kan handhaven. In zo’n geval is de gemeente verplicht dat vooraf aan de Stichting te melden.

  • 4.

    Zijn er binnen een vastgestelde BI-zone reeds nadere afspraken gemaakt met de gemeente over het niveau van schoon, heel en veilig dan prevaleren deze afspraken boven de hierboven genoemde normen.

 

Artikel 7

  • 1.

    De gemeente zal in het najaar van 2019 een draagvlakmeting uitvoeren zoals bedoeld in artikel 4, lid 1, van de Wet om te onderzoeken of er voldoende steun bestaat voor de heffing van de BIZ-bijdrage onder de bijdrageplichtigen.

  • 2.

    De stichting zal zich inspannen om voldoende draagvlak voor de BIZ te creëren en de gemeente terzijde staan bij deze meting.

  • 3.

    De gemeente houdt zich tijdens de draagvlakmeting aan het Reglement draagvlakmeting BIZ 2020 BIZ Promenade Almere Haven.

 

Artikel 8

  • 1.

    De Stichting stelt onmiddellijk na het besluit van het college van burgemeester en wethouders tot inwerkingtreding van de Verordening op basis van de begroting, zoals opgenomen in het BIZ-plan, een jaarplan vast en herhaalt dat telkens vóór 1 november voorafgaand aan het volgend jaar, waarvoor naar verwachting BIZ-subsidie zal worden verleend. Dit jaarplan maakt duidelijk welke activiteiten de Stichting het komend jaar zal verrichten en welke kosten daarvoor begroot worden. Het jaarplan behoeft goedkeuring van de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere. Zij toetst het jaarplan aan het BIZ-plan van de Stichting, aan de Wet, aan het gemeentelijk beleid en aan deze overeenkomst.

  • 2.

    De Stichting legt jaarlijks uiterlijk op 1 april verantwoording af aan de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere door het overleggen van een jaarrekening, alsmede van een verslag van de uitgevoerde activiteiten. De Stichting geeft de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere desgevraagd alle inlichtingen die voor de beoordeling van de uitvoering van deze overeenkomst van belang kunnen zijn, en stelt de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere uit eigen beweging onverwijld op de hoogte van bijzondere ontwikkelingen en onvoorziene knelpunten, die relevant zijn voor de uitvoering van deze overeenkomst. De Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere toetst de verantwoording aan het BIZ-plan van de Stichting, aan het jaarplan, aan de Wet, aan het gemeentelijk beleid en aan deze overeenkomst. De Stichting draagt ervoor zorg dat alle bijdrageplichtigen kosteloos kennis kunnen nemen van de begroting, de jaarrekening en de verantwoording.

  • 3.

    De Stichting informeert stemgerechtigden in de desbetreffende BI-Zone over de uitslag van de formele draagvlakmeting, alsmede over het eventuele vervolg daarop zoals de te verwachten aanslaglegging en de te verwachten hoogte daarvan. Ook wanneer nieuwe bijdrageplichtigen zich gedurende de BIZ-looptijd vestigen in de BI-Zone, zal de stichting hen informeren.

  • 4.

    De gemeente publiceert de BIZ-plannen, de uitslag van de formele draagvlakmeting, het proces-verbaal dat opgemaakt wordt naar aanleiding van de formele draagvlakmeting, alsmede de inwerking getreden Verordening online.

 

Artikel 9

Indien aan het eind van een subsidieperiode een deel van de op die periode betrekking hebbende BIZ-subsidie niet is besteed, kan de Afdeling Economische Ontwikkeling & Grondzaken van de gemeente Almere toestemming geven dat deel te verschuiven naar de volgende periode. Indien op enig moment geen BIZ-subsidie meer wordt verstrekt, zal de Stichting het aan het eind van de laatste subsidieperiode niet bestede bedrag, na aftrek van alle door de gemeente goedgekeurde kosten, naar rato terugbetalen aan de bijdrageplichtigen die voor de laatste subsidieperiode de BIZ-bijdrage hebben betaald.

 

Artikel 10

Deze overeenkomst is rechtens afdwingbaar, en wordt – behoudens verplichtingen die naar hun aard eerder aanvangen - aangegaan onder de opschortende voorwaarden dat de gemeenteraad de Verordening heeft vastgesteld en deze in werking treedt na daarvoor gebleken voldoende steun in de zin van de Wet.

 

Artikel 11

Deze overeenkomst eindigt, behoudens schriftelijke verlenging, na afwikkeling van alle rechten en verplichtingen van partijen na afloop van de laatste subsidieperiode.

 

Artikel 12

Als, ongeacht om welke reden, de verordening op grond waarvan de BIZ bijdrage wordt geheven, (gedeeltelijk) onverbindend wordt verklaard, wordt ingetrokken of anderszins zijn wering verliest, wordt deze overeenkomst beëindigd. De gemeente zal niet gehouden zijn voor de resterende van de lopende BIZ-periode het subsidiebedrag uit te keren.

 

Artikel 13

  • 1.

    De Stichting kan de gemeente, indien zij voldoet aan de voorwaarden die worden genoemd in artikel 6 van de Wet, verzoeken de BIZ in te trekken.

  • 2.

    Indien de gemeenteraad daartoe besluit:

  • a.

    stopt de subsidieverstrekking met ingang van de datum van het intrekken van de verordening;

  • b.

    zal de eindafrekening plaatsvinden naar deze datum met dien verstande, dat indien een batig saldo overblijft, dit door de stichting conform haar statuten zal worden besteed, indien een tekort overblijft, dit voor rekening van de stichting blijft;

  • c.

    wordt deze overeenkomst na de eindafrekening ontbonden.

 

Artikel 14

Deze overeenkomst laat onverlet het omtrent subsidies bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht. De gemeente erkent dat door het ontwikkelen van de BIZ-activiteiten, de Stichting in het betreffende gebied geen afstand doet van mogelijke subsidies waarop zonder BIZ-heffing ook aanspraak mogelijk zou zijn.

 

Artikel 15

Partijen staan vrij eventuele geschillen die voortvloeien uit deze overeenkomst – nadat partijen in redelijkheid hebben getracht een minnelijke oplossing te bereiken – voor te leggen aan de daartoe bevoegde rechter .

 

Artikel 16

Indien en voor zover in deze overeenkomst daarvan niet is afgeweken, is de Algemene Subsidieverordening Almere 2011 van toepassing.

 

 

 

Almere 27-11-2019

Corine Severijns

Voorzitter

Stichting

Almere 27-11-2019

Mohamed Laghbili

Penningmeester

Stichting

Almere 27-11-2019

Maaike Veeningen

Wethouder EZ

Gemeente Almere

Naar boven