Gemeente Sittard-Geleen Voornemen Verkeersbesluit inrichten twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto’s Schuttersplein Geleen

 

Registratienummer 2019/2486054

 

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:

1. Besluiten:

Voor het inrichten van twee parkeervakken voor het laden van elektrische auto’s op het Schuttersplein in Geleen de onderstaande voorgenomen verkeersmaatregelen bekend te maken zodat belanghebbenden zienswijzen in kunnen dienen:

  • 1.

    Plaatsen van het bord ‘Parkeergelegenheid’ (bord E4) met de onderborden ‘opladen elektrische voertuigen’ en ‘pijlen (schuin links/rechts wijzend)’ (bord OB504).

  • 2.

    Aanbrengen van witte belijning ter aanduiding van de vakken.

Zoals aangegeven op de bij het besluit behorende foto’s in de aparte bijlage.

2. Overwegingen

In Nederland zijn de elektrische voertuigen in opkomst waardoor meer vraag ontstaat naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De gemeente wil het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren waarbij het faciliteren van voldoende oplaadpunten een belangrijke voorwaarde is. De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners, maar ook bezoekers van Sittard-Geleen, de gelegenheid hebben elektrische voertuigen op te laden.

Particulieren die een elektrische personenauto hebben kunnen een openbaar toegankelijk laadpunt aanvragen. Wanneer zij voldoen aan een aantal voorwaarden kan een laadpunt gerealiseerd worden. Deze eigenaren hebben niet altijd de fysieke en/of financiële mogelijkheid om op eigen terrein een oplaadpunt te realiseren waardoor zij aangewezen zijn op de openbare ruimte. De gemeente vindt het belangrijk om de pioniers die besluiten om een elektrische personenauto aan te schaffen zoveel mogelijk te faciliteren.

De oplaadpalen worden zo dicht mogelijk bij de aanvrager gerealiseerd, binnen een loopafstand van 300 meter, en als er in een straal van 300 meter geen andere oplaadpaal beschikbaar is.

Een of meerdere bewoner(s) met elektrische auto in de buurt van het Schuttersplein hebben verzocht om een publieke laadpaal te plaatsen.

De gemeente wil de parkeerplaatsen ten behoeve van de oplaadpalen uitsluitend reserveren voor elektrische auto’s die aan het opladen zijn. De elektrische auto die oplaadt is duidelijk herkenbaar voor handhavende instanties en andere weggebruikers door de oplaadkabel die bevestigd is aan de oplaadpaal en de elektrische auto.

De in te richten parkeervakken gaan ten koste van twee algemene parkeerplaatsen. Het is echter gezien de geringe parkeerdruk op het Schuttersplein en gezien de wenselijkheid van het stimuleren en bevorderen van elektrisch rijden niet onredelijk om de parkeerplaatsen in te richten. Andere automobilisten kunnen gebruik maken van de algemene parkeerplaatsen in de buurt.

 

3. Wettelijke grondslag

Verkeersbesluiten worden genomen op basis van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 15, lid 1 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer lid 12.

Uit het oogpunt van de verkeersveiligheid, de bescherming van weggebruikers en passagiers, en het zo veel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer wordt het noodzakelijk geacht de verkeersmaatregelen te nemen. Van toepassing is hier artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Het Schuttersplein is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

 

4. Advies

De Ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 05-11-2019 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregel.

 

5. Ondertekening

Sittard-Geleen, 20-11-2019

 

Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Teammanager Beheer en Ontwerp

 

 

Plv. Ing. J.T.A.M. Malik

6. Inzage en zienswijzen

Na besluitvorming wordt dit Voornemen Verkeersbesluit gepubliceerd als digitaal Gemeenteblad. Er wordt een mail verzonden aan de abonnees van overheid.nl met bericht van publicatie en koppeling naar het digitale Gemeenblad.

Het voornemenverkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Van donderdag28-11-2019 tot en met woensdag 11-12-2019. Over dit voornemenverkeersbesluit kunnen belanghebbenden gedurende deze periode ook een zienswijze geven. Deze kan naar: College van B&W, Postbus 18, 6130 AA SITTARD.

Naar boven