Wijzigingsbesluit Besluit uitgifte parkeervergunningen gemeente Ede 2019

Het college van de gemeente Ede;

gelet op artikel D van de Parkeerverordening 2018;

besluit:

Artikel I

Het Besluit uitgifte parkeervergunningen gemeente Ede 2019 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    De artikelen 10 tot en met 15 (oud) worden vernummerd naar de artikelen 15 tot en met 20.

  • 2.

    Onder vernummering van de bestaande paragrafen 4, 5 en 6 (oud) naar 6, 7 en 8 worden na artikel 9 (oud) twee nieuwe paragrafen ingevoegd luidende:

Paragraaf 4 Uitgiftecriteria voor bewonersparkeervergunningen en bezoekerskaarten Sector 11

 

Artikel 10. Definitie gebied sector 11

 

Voor de toepassing van dit besluit wordt onder sector 11 verstaan het gebied dat is aangeduid in het Aanwijzingsbesluit gebieden parkeren voor vergunninghouders en betaald parkeren Ede.

 

Artikel 11. Uitgiftecriteria bewonersparkeervergunningen Sector 11 ( Gasperisingel , Dubcecksingel en Monnetsingel )

  • 1.

    In afwijking van artikel 2 verlenen burgemeester en wethouders een bewonersparkeervergunning voor sector 11 indien:

    • a.

      deze wordt aangevraagd door de eigenaar of rechthebbende van een motorvoertuig;

    • b.

      de eigenaar of rechthebbende staat ingeschreven als bewoner van een zelfstandige woning, uitgezonderd appartementencomplex AtriumStede, in sector 11 in de basisregistratie personen.

  • 2.

    Het maximale aantal uit te geven tweede, derde, en volgende bewonersparkeervergunningen in Sector 11 is 125% van het totale aantal beschikbare parkeerplaatsen in deze sector minus de te verlenen eerste bewonersvergunningen.

  • 3.

    Per woonadres in Sector 11 worden bewonersparkeervergunningen in de volgende volgorde toegekend:

    • a.

      Elke eigenaar of rechthebbende van een zelfstandige woning, uitgezonderd appartementencomplex AtriumStede, heeft recht een op één parkeervergunning (eerste bewonersparkeervergunning);

    • b.

      Bewoners van adressen op de Dubcecksingel en Gasperisingel waar geen sprake is van parkeren op eigen terrein komen als eerste in aanmerking voor een tweede bewonersparkeervergunning;

    • c.

      Bewoners van adressen op de Dubcecksingel, Gasperisingel die beschikken over parkeren op eigen terrein en adressen op de Monnetsingel komen als tweede in aanmerking voor een tweede bewonersparkeervergunning;

    • d.

      Bewoners komen in aanmerking vervolgens in aanmerking voor een derde en eventueel daarna vierde bewonersparkeervergunning.

    • e.

      Binnen de onderverdeling als bedoeld onder b,c en d van dit artikel vindt zo nodig verdere verdeling plaats op volgorde van datum van binnenkomst van de volledige aanvraag.

Artikel 12. Uitgiftecriteria appartementencomplex het AtriumStede Sector 11 ( Gasperisingel , Dubcecksingel en Monnetsingel )

Burgemeester en wethouders verlenen maximaal 25 ontheffingen op de blauwe zone aan de bewoners van appartementencomplex het AtriumStede. Per adres wordt maximaal één ontheffing verleend. De ontheffingen worden verdeeld op volgorde van binnenkomst. Aanvragen die niet direct voor toekenning in aanmerking komen worden geplaatst op een wachtlijst.

 

Artikel 13. Bezoekersregeling Sector 11 ( Gasperisingel , Dubcecksingel en Monnetsingel )

  • 1.

    Een bewoner die in de basisregistratie op een adres in Sector 11 staat ingeschreven dat een zelfstandige woning betreft kan bezoekerskaarten aanvragen.

  • 2.

    In afwijking van artikel 4 worden in sector 11 (Stadspoort) per adres maximaal twee bezoekerskaarten uitgeven.

  • 3.

    De bezoekerskaart wordt afgegeven op naam en adres.

Paragraaf 5 Uitgiftecriteria zakelijke parkeervergunningen - Sector 11

 

Artikel 14. Uitgiftecriteria zakelijke parkeervergunningen Sector 11 ( Gasperisingel , Dubcecksingel en Monnetsingel )

  • 1.

    In sector 11 (Stadspoort) worden maximaal 45 zakelijke parkeervergunningen beschikbaar gesteld.

  • 2.

    Voor een zakelijke parkeervergunningen komen in aanmerking:

    • a.

      de ondernemers van winkelcentrum Stadspoort die de ingang aan de Gasperisingel hebben;

    • b.

      de apotheek Rietkampen, huisartsenpost, fysiotherapeuten en overige zorginstellingen die zijn gevestigd in de wijk Stadspoort.

  • 3.

    De verdeling van zakelijke parkeervergunningen vindt overigens plaats conform artikel 6 en 7 van dit besluit.

Artikel II.

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

Vastgesteld in het college van burgemeester en wethouders d.d. 12 november 2019, zaaknummer 113159.

Het college voornoemd,

drs. P.C.M van Elteren

de secretaris,

mr. L.J. Verhulst

de burgemeester.

Toelichting

Burgemeester en wethouders hebben besloten om vergunning parkeren in te voeren in sector 11. De reden hiervoor is de hoge parkeerdruk in de sector die vooral veroorzaakt lijkt te worden door bezoekers van bioscoop Pathé en het ziekenhuis De Gelderse Vallei. Sector 11 ligt op geruime afstand van Ede-Centrum. Hierdoor is het mogelijk om voor het parkeren door bewoners en hun bezoekers meer bewonersparkeervergunningen en bezoekerskaarten te verstrekken.

Artikel 11

Elke bewoner van een zelfstandige woning in sector 11 heeft recht op één eerste bewonersparkeervergunning. Voor eerste bewonersparkeervergunningen binnen sector 11 geldt geen maximum qua aantal uit te geven vergunningen. Ook wordt hier geen rekening gehouden met het al dan niet beschikbaar zijn van parkeergelegenheid op eigen terrein.

Voor tweede, derde en volgende bewonersparkeervergunningen in sector 11 geldt wel een maximum. Dit maximum is gesteld op 125% van het aantal beschikbare parkeerplaatsen in de sector - het aantal uit te geven eerste bewonersparkeervergunningen. Dit plafond kan dus van jaar tot jaar verschillend zijn. Uiteraard worden alleen de parkeerplaatsen in de openbare ruimte meegeteld bij het bepalen van het maximum aantal vergunningen, niet de parkeerplaatsen die zijn gelegen op eigen terrein. Voor de norm van 125% is gekozen omdat ervaring leert dat parkeerplaatsen nooit allemaal gelijktijdig gebruikt worden.

Bij de verdeling wordt een aantal hoofdcategorieën onderscheiden in sub a tot en met d. Als binnen één van deze categorieën het plafond wordt overschreden, dan vindt vervolgens verdeling plaats op volgorde van binnenkomst. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er in een bepaald jaar voldoende capaciteit is om alle tweede bewonersparkeervergunningen toe te kennen, maar niet alle derde bewonersparkeer-vergunningen. De derde bewonersparkeervergunningen worden in die situatie toegekend tot de maximale capaciteit voor dat jaar is bereikt op volgorde van binnenkomst van de volledige aanvraag.

Naar boven