Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 46 - 2019

 

Kempisch sport- en beweegakkoord biedt kansen

De gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden willen samen met partners een Kempisch sport- en beweegakkoord realiseren. In een sport- en beweegakkoord maken sport- en beweegaanbieders, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang, overige maatschappelijke partners, het bedrijfsleven en de gemeenten afspraken over hoe zij met elkaar de ambities voor en/of met sport en bewegen in De Kempen kunnen realiseren. Daarbij is sport niet alleen een doel, maar wordt ook gekeken hoe sport als middel ingezet kan worden om een bijdrage te leveren aan sociaal maatschappelijke uitdagingen.

De realisatie van een Kempisch sport- en beweegakkoord volgt op het Nationaal Sportakkoord ‘Sport verenigt Nederland’ dat in 2018 werd gesloten. Daarin staan zes ambities centraal:

  • 1.

    inclusief sporten en bewegen;

  • 2.

    duurzame sportinfrastructuur;

  • 3.

    vitale sport- en beweegaanbieders;

  • 4.

    positieve sportcultuur;

  • 5.

    van jongs af aan vaardig bewegen;

  • 6.

    topsport die inspireert.

Het doel is om dit landelijke akkoord overal in Nederland te vertalen naar lokale of regionale sportakkoorden, zodat de ambities lokaal ingevuld kunnen worden. Dat geldt nu dus ook voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

Startbijeenkomst op 9 december van 18.30 tot 20.30 uur: meld u aan!

Een belangrijke factor voor de realisatie van een succesvol sport- en beweegakkoord is actieve deelname van een grote groep partners uit diverse sectoren. Daarom worden sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, de gemeenten en alle inwoners die graag meedenken over sport en bewegen in De Kempen, van harte uitgenodigd voor een startbijeenkomst.

De bijeenkomst wordt gehouden bij X-Sport aan de Lange Trekken 32 in Bladel op maandag 9 december 2019 van 17.45 tot 20.30 uur (van 17.45 tot 18.30 uur is de inloop met soep en broodjes, aansluitend start het programma). Tijdens de bijeenkomst worden de aanwezigen verder geïnformeerd over het Kempisch sport- en beweegakkoord, de kansen die het biedt en wat de inbreng van partners kan zijn.

De avond is interessant voor sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, gemeenten en iedereen die zich betrokken voelt (dus nadrukkelijk óók inwoners). Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 6 december 2019 via www.ssnb.nl/sportakkoord-dekempen.

 

Strategische Kempenagenda legt focus op vijf thema’s

Eind 2018 kwamen de gemeenteraden van Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden tot de conclusie dat ze als zelfstandige gemeenten doorgaan. Daarbij stelden ze ook vast dat de gemeenten opgaven en uitdagingen hebben die de gemeentegrens overschrijden. Daarom werd de colleges gevraagd een gezamenlijke strategische agenda voor de Kempen op te stellen, om de samenwerking tussen de gemeenten te intensiveren en te versterken. Die Strategische Kempenagenda ligt er nu en wordt op korte termijn aan de gemeenteraden voorgelegd.

De Kempengemeenten doen al veel samen. Formeel in de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten (GRSK) voor uitvoering en ondersteuning. Informeel, ambtelijk en bestuurlijk op bijna elk ander onderwerp.

Van de Kempen, voor de Kempen

Om te komen tot de Strategische Kempenagenda werd uitgebreid bureau-onderzoek gedaan. Bovendien werden alle colleges, gemeenteraden, ambtelijke organisaties en externe partijen betrokken. Het resultaat is een gedragen Strategische Kempenagenda waarin voor de regionale uitdagingen de strategische samenwerking op vijf thema’s wordt verdiept. Enerzijds omdat inwoners daar direct en indirect van profiteren en anderzijds om de Kempenbelangen in de grotere regio sterker naar voren te brengen. Het gaat om:

Transitie van het landelijk gebied

De Kempengemeenten liggen in landelijk gebied dat onder grote druk staat. Dat komt door de behoefte aan woningbouw, bedrijventerreinen, goede infrastructuur en vrijetijdseconomie. Dat vraagt allemaal om aandacht. Bovendien moeten er in kort tijdsbestek veranderingen worden gerealiseerd in zowel de landbouw- als de energiesector; veranderingen die beeldbepalend kunnen zijn voor de Kempen.

Energietransitie

Samenwerking in de Kempen is essentieel om aan regionale, landelijke, Europese en zelfs wereldwijd gemaakte afspraken te kunnen voldoen ten aanzien van klimaatdoelstellingen en CO²-reductie. De energietransitie moet bijdragen aan het afremmen van klimaatverandering. Samen optrekken zorgt voor een betere uitvoering, maar ook voor een zwaardere stem naar bovenliggende partijen.

Mobiliteit

In de bereikbaarheid van economisch belangrijke plaatsen en ook in de leefbaarheid en bereikbaarheid van de Kempische dorpen liggen mobiliteitsuitdagingen. De Kempengemeenten willen de krachten bundelen voor een sterkere regionale, provinciale en landelijke lobby voor verbeteringen op het gebied van mobiliteit.

Wonen

De woningbouw moet op een zorgvuldige manier versneld worden. Betaalbaar wonen moet behouden blijven, de zorg voor elkaar moet beter gefaciliteerd worden en binnen het woningprogramma moet rekening worden gehouden met energietransitie en klimaatadaptie. Tot slot is er ook meer aandacht nodig voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Economie

De Kempengemeenten geven prioriteit aan vier economische onderwerpen: bedrijventerreinen, detailhandel, vrijetijdseconomie en talentontwikkeling in een breed gedragen samenwerking.

Voor bedrijventerreinen gaat het erom ze zowel kwalitatief als kwantitatief aan te laten sluiten bij de slimme maakindustrie, groothandel, transport- en bouwbedrijven. Wat detailhandel betreft is de gewenste concentratie van winkels in de kernwinkelgebieden belangrijk. Voor de vrijetijdseconomie zijn er kansen in het samen aantrekken van toeristen naar de Kempen als totaalgebied. Door de prominente aanwezigheid van slimme maakindustrie in de Kempen ligt er een gezamenlijke uitdaging in het zorgen voor voldoende aanbod van gekwalificeerd personeel.

De komende jaren trekken de Kempengemeenten in deze strategische thema’s samen op. Het is niet uitgesloten dat de Strategische Kempenagenda in de toekomst wordt uitgebreid met aanvullende thema’s. De agenda gaat vooral in op welke thema’s strategisch samengewerkt gaat worden. Hoe dat ingevuld wordt, zal later worden vastgesteld.

Na het besluit van alle colleges, buigen de gemeenteraden van de Kempengemeenten zich over de Strategische Kempenagenda. Zij besluiten op korte termijn of ze akkoord gaan met de geadviseerde invulling van de agenda. Aan de gemeenteraad van Oirschot wordt het voorstel gedaan om deel te nemen aan twee van de vijf thema’s: transitie landelijk gebied en energietransitie. De overige thema’s pakt Oirschot binnen andere regionale samenwerkingsverbanden op.

 

80 ZAPpers van De Kempengemeenten in het zonnetje

De Kempengemeenten zijn erg blij met de ZAPpers (ZwerfAfvalPakkers) die zich belangeloos inzetten om zijn of haar eigen omgeving en gemeente schoon te houden. Door dit werk worden de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden steeds schoner. Tijdens de Kempenexcursie werden de ZAPpers in het zonnetje gezet.

Een gezellige en interessante dag

De ZAPpers werden in het gemeentehuis in Eersel hartelijk welkom geheten en vertrokken daarna gezamenlijk naar Boxtel. Ze werden ontvangen met koffie of thee en een stukje gebak. Aansluitend werden zij bedankt door de wethouders. Daarna gingen de vrijwilligers in vier groepen op pad om alle facetten van Holland recycling te bekijken. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel en een presentatie van onsburo.

Het nut van ZAPpers

ZAPpers zijn onmisbaar in een maatschappij die in toenemende mate afhankelijk is van vrijwilligers, zeker op het gebied van het rapen van zwerfafval. Het werk is belangrijk, het geeft voldoening, en het kan een invulling zijn voor talenten die anders niet aan bod komen. Het kan uw blik verruimen en sociale contacten verstevigen.

Momenteel zijn er meer dan 170 ZAPpers actief, maar er zijn nog steeds veel gebieden zonder ZAPpers. Wilt u ook bijdragen aan een schone omgeving binnen de Kempengemeenten? Of heeft u tips of ideeën om zwerfafval aan te pakken? Laat het weten via: teamschoon@onsburo.eu. De gemeente zorgt ervoor dat u van alle materialen wordt voorzien en dat de volle zakken zwerfafval afgevoerd worden.

 

Leerlingen van Lambertusschool ontbijten samen met burgemeester Bosma

In het kader van het Nationaal Schoolontbijt brachten donderdagochtend 25 kinderen van de Lambertusschool uit Netersel een ontbijtje mee voor burgemeester Bosma. Net als zo’n 250 andere burgemeesters in het land, onderstreept burgemeester Bosma hiermee het belang van een gezond ontbijt.

Donatie aan Het Vergeten Kind

Aan het eind van het ontbijt betaalde burgemeester Bosma symbolisch voor zijn ontbijtje met een donatie aan Het Vergeten Kind; dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt.Het Vergeten Kind zet zich in voor kinderen die opgroeien in een onveilige of instabiele thuissituatie, zodat ook zij zich kind kunnen voelen en volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij.

De leerlingen van de Lambertusschool namen de cheque met een bedrag van € 100,00 in ontvangst. Burgemeester Bosma vond de bijzondere ontbijtontmoeting erg leuk. Ook was hij onder de indruk van een vijfde klasser met 12,5 boterham achter de kiezen. Het smaakte dus goed.

Het Nationaal Schoolontbijt

Het Burgemeestersontbijt in zo’n 250 gemeenten is onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het 17e jaar op rij een week lang met gezonde ontbijtjes en vernieuwd lesmateriaal aandacht schenkt aan een goede start van de dag. Die aandacht is nodig, omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Het Voedingscentrum is betrokken bij de samenstelling van het ontbijtpakket en de inhoud van het lesmateriaal. Daarnaast heeft het educatieve ontbijtevenement de steun van Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Coeliakie Vereniging en Gezonde School.

 

Inburgeraars Bladel ondertekenen participatieverklaring

Op dinsdagmiddag 29 oktober hebben 15 inburgeraars hun certificaat voor deelname aan het participatieverklaringstraject in ontvangst mogen nemen. De certificaten werden door burgemeester Bosma uitgereikt. Door ondertekening van dit certificaat verklaren zij kennis te hebben genomen van de belangrijkste Nederlandse kernwaarden. Voorafgaand hebben de inburgeraars deelgenomen aan een uitgebreide workshopmiddag waar naast de verplichte onderdelen ook is gediscussieerd over onderwijs, gezondheidszorg, man-vrouw verhoudingen en relaties. De middagen werden georganiseerd en begeleid door de gemeente Bladel en Vluchtelingenwerk Bladel. Zij feliciteren alle inburgeraars met de afronding van het participatieverklaringstraject.

 

Zet uw licht aan!

Niet alleen in het donker moet u uw autoverlichting gebruiken, maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld bij mist. Wat zijn nu precies de regels? Hier vindt u ene overzicht voor het juiste gebruik van uw autoverlichting.

Dimlicht

Overdag mag u altijd dimlicht gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat u goed zichtbaar bent, zéker bij slecht weer. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten (voor én achter) branden. In het donker is dimlicht verplicht.

Groot licht

Groot licht mag u in het donker gebruiken als u geen tegenligger tegenkomt, dat geldt ook voor fietsers. Doe het grote licht uit om uw tegenligger niet te verblinden. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden.

Dagrijlicht

Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten. Die maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken bij goed zicht.

Mistlicht

Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; níet bij zware regen. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlicht

De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht.

Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan uw auto worden afgekeurd bij de apk. Ook kunt u voor het verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen. Tip: controleer uw autoverlichting regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand.

 

Compliment voor “stille” vrijwilliger!

Zoals eerder vermeld wordt er door de gemeente Bladel voorafgaande aan het vrijwilligersfeest, dat staat gepland op 15 november aanstaande, een aantal ‘stille ‘vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Deze “stille“ vrijwilligers zijn aangemeld door mensen die, vaak van dichtbij, meemaken dat deze personen zich met hart en ziel inzetten voor de bewoners van de gemeente Bladel. Zij doen hun vrijwilligerswerk vaak al jarenlang in alle bescheidenheid en worden daardoor niet altijd gezien. Dit zijn wederom drie “stille” vrijwilligers die werden vereerd met een bezoek namens de gemeente Bladel.

Marij van Houts uit Hoogeloon maakt al jarenlang elke maandagmiddag kaarten met de gasten van het Steunpunt in Hoogeloon. Ze bedenkt, verzorgt en levert alles helemaal zelf aan. Ze koopt het materiaal en bereidt alles voor, zoals vooraf gaatjes prikken in de kaarten om te borduren of andere zaken die voor sommige gasten te moeilijk of te zwaar zijn. Marij zorgt ook nog voor haar zus en rijdt drie tot vier keer per week op en neer om haar te bezoeken. In verband met haar gezondheid wordt het voor haar lastiger om hele dagen van huis te zijn en daarom gaat ze niet meer mee met de vrijwilligersdag.

Marij verdient het om een compliment van waardering te ontvangen. Zij werd daarom onverwacht in het zonnetje gezet door de gemeente Bladel met een bloemetje.

Piet Fiers uit Bladel is al 11 jaar als vrijwilliger iedere dinsdagochtend paraat bij de dagbesteding op Donksbergen. Piet is namelijk voerman op de sjees voor de cliënten van Lunetzorg. Hij zorgt ervoor dat de cliënten van de dagbesteding een ritje over het terrein kunnen maken met paard en wagen. De cliënten genieten erg van dit uitje. Piets inzet en zijn zorgzame en respectvolle benadering wordt erg gewaardeerd. Men kan altijd op hem rekenen. Hij sjort en duwt met de rolstoelen, zet ze vast en ondersteunt de lopende cliënt waar nodig. Men ziet hoe hij onderweg iedere andere cliënt van Donksbergen op het pad vriendelijk groet. Het is een man die heel veel doet voor een groep mensen die niet zelf kan laten weten hoe fijn ze het vinden. Piet is een geweldige man waar men veel respect voor heeft, aldus het personeel van de dagbesteding. Daarom hebben zij dit verzoek ingediend. Ze hopen natuurlijk dat ze nog lange tijd mogen genieten van Piets inzet. Een ding is zeker, een bloemetje is hem van harte gegund. Hiermee willen ze laten zien dat ze heel erg blij met hem zijn. Een vrijwilliger met een goud hart en gouden handen.

John Snackers uit Bladel is vele jaren actief geweest als vrijwilliger in zijn vorige woonplaats Boxtel bij de kringloopwinkel Vincentius. Ondanks dat hij verhuisde van Boxtel naar Bladel is hij daar nog jaren als vrijwilliger actief gebleven. Nu ondersteunt hij al enige tijd de voedselbank in Bladel, wat hij met volle inzet en veel plezier doet. John is voor de Rotary altijd bereid de handen uit de mouwen te steken en te ondersteunen. Daarnaast houdt hij contact met een oudere alleenstaande buurman van 93 jaar en helpt hem waar nodig. Hij is ook de steun en toeverlaat van zijn alleenstaande zus Marije; deze heeft hij na het overlijden van haar partner, toen wonend in Limburg, naar Bladel gehaald, om haar bij te kunnen staan. Tevens heeft hij zijn vriend Eric en zijn vrouw Sieny ondersteund, ook tijdens de ziekte van Eric. Als er iemand hulp nodig heeft, kan men altijd bij John en Marijke terecht. Daarom is het ook vaak de zoete inval bij hen thuis. Er is altijd een luisterend oor voor leuke verhalen, maar ook voor ieders problemen. Daar zijn hun familie en vrienden erg blij mee. Een bloemetje is hem daarom van harte gegund.

Deze 3 “stille“ vrijwilligers werden door wethouder Davy Jansen toegesproken, gefeliciteerd en hartelijk bedankt namens de gemeente Bladel voor hun inzet bij hun vrijwilligerswerk. Verder werden zij getrakteerd op iets lekkers bij de koffie en natuurlijk op een mooie bos bloemen.

 

Mantelzorglunch en -diner

Om mantelzorgers te bedanken voor hun waardevolle zorg biedt de gemeente Bladel een mantelzorgwaardering aan. De waardering bestaat uit een cadeaukaart ter waarde van € 25,- die te besteden is bij alle aangesloten ondernemers van Bladel Centrum en MKB Hapert.

Afgelopen vrijdag zijn tijdens een drukbezochte mantelzorglunch en -diner de eerste waarderingen persoonlijk uitgereikt door wethouder Jansen. Bij deze wil de gemeente Bladel alle mantelzorgers nogmaals hartelijk danken voor hun inzet!

Wilt u uzelf of uw mantelzorger aanmelden voor de mantelzorgwaardering? Dit kan nog tot en met 31 december 2019 via het digitale aanmeldformulier dat te vinden is op www.bladel.nl/mantelzorgwaardering. U kunt zich ook aanmelden door te bellen naar Informatiepunt Zorg en Welzijn via 0497-721621 of 0497-72162 of door binnen te lopen tijdens het inloopspreekuur op maandag en vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur bij het Informatiepunt Zorg en Welzijn. Het informatiepunt is gevestigd in Dienstencentrum de Goei Plak, Kloostertuin 2 in Bladel.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Onderhoud bestrating Zwartakkers in Bladel

Periode: week 40 t/m week 48

Uitvoering: Wegenbouw Steevens B.V.

Werk: Aanleggen weg en persriool De Steenakkers en Dalweg in Hapert

Periode: week 34 t/m week 52

Uitvoering: Aannemingsbedrijf Van Beers

Werk: Herinrichting Ganzestraat en Nieuwstraat in Hapert

Periode: week 20-2019 t/m week 12-2020

Uitvoering: Aannemingsbedrijf van der Zanden

Naar boven