Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Omgevingsvisie, Nijmegen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen maken op grond van artikel 7.9 Wet Milieubeheer bekend, dat de “Notitie Reikwijdte en Detailniveau MER Omgevingsvisie Nijmegen” vanaf 14 november 2019 gedurende vier weken voor eenieder ter inzage ligt.

Achtergrond

De gemeente Nijmegen werkt aan het opstellen van de Omgevingsvisie Nijmegen 2040. Deze Omgevingsvisie beschrijft hoe de fysieke leefomgeving in Nijmegen zich zal ontwikkelen op de lange termijn. Met de Omgevingsvisie loopt de gemeente vooruit op de invoering van de Omgevingswet (verwacht in 2021). In de Omgevingswet is de Omgevingsvisie hét instrument om samenhang in het beleid voor de fysieke leefomgeving aan te brengen. Circa 77 sectorale beleidsdocumenten krijgen een plek in de Omgevingsvisie en komen als afzonderlijke plannen op termijn te vervallen. Uiteindelijk komt er één integrale Omgevingsvisie voor de fysieke leefomgeving met onderliggende programma’s en één omgevingsplan.

De gemeente is een traject gestart om samen met inwoners, ondernemers, instellingen en andere partners de Omgevingsvisie op te stellen. Het is te verwachten dat de Omgevingsvisie het kader wordt voor m.e.r.-(beoordelings)plichtige activiteiten en activiteiten met mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden. In die gevallen is het opstellen van een planMER verplicht, omdat de Omgevingsvisie belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu kan hebben. De gemeente Nijmegen wil de omgevingseffectrapportage van meerwaarde laten zijn en gebruiken om keuzes te maken bij het verder uitwerken van de Omgevingsvisie.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in de procedure van het MER is de voorliggende kennisgeving van het voornemen tot het opstellen van het MER en de ter inzage legging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau geeft globaal een beschrijving voor welke activiteit het MER wordt opgesteld.

Hierbij wordt aangegeven op welke manier en tot welk detailniveau de milieueffecten van dit onderwerp zullen worden beschouwd. De volgende stap is het opstellen van het MER (het feitelijke milieueffectrapport). Dit MER wordt later, samen met het ontwerp Omgevingsvisie ter inzage gelegd.

Ter inzage voor inspraak

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt vrijgegeven voor inspraak en ligt met ingang van 14 november 2019 gedurende vier weken (tot en met woensdag 11 december 2019) ter inzage bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau is ook digitaal te raadplegen via het Gemeenteblad via www.overheid.nl. De NRD is ook in te zien op de besluitenlijst van B&W van 5 november jl. op https://www.nijmegen.nl/over-de-gemeente/burgemeester-en-wethouders/besluitenlijsten-en-besluiten-college/.

Binnen de termijn van vier weken kan eenieder schriftelijk of mondeling zijn mening bij het College van B&W kenbaar maken. Schriftelijke inspraakreacties kunt u sturen aan het College van B&W, Postbus 9105, 6500 HG te Nijmegen.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De gemeente bundelt alle schriftelijke reacties en raadpleegt de wettelijke adviseurs. In deze fase zal de commissie voor de m.er. nog niet om een advies worden gevraagd.

Mede op basis van de reacties, de adviezen van de wettelijke adviseurs en de inspraakreacties stelt het bevoegd gezag de richtlijnen vast. Deze richtlijnen vormen het vertrekpunt voor het opstellen van het MER. Wanneer het MER is opgesteld zal er voor u de mogelijkheid zijn daarop in te spreken.

Naar boven