Besluit tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening 2009

De raad van de gemeente Enschede,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 27 augustus 2019,

 

besluit:

 

de verordening tot wijziging van de APV conform de bijlage vast te stellen, waardoor het verboden wordt:

  • a.

    op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen lachgas te gebruiken als dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat aantasten of anderszins overlast veroorzaken;

  • b.

    op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen, die deel uitmaken van een door de burgemeester vanuit oogpunt van de openbare orde, de veiligheid en de gezondheid aangewezen gebied, lachgas te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten, of al dan niet tegen betaling aan te bieden;

  • c.

    bij evenementen lachgas te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten, of al dan niet tegen betaling aan te bieden.

 

Artikel I Wijziging Verordening

De Algemene Plaatselijke Verordening 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Afdeling 7. EVENEMENTEN

Artikel 2:26 Ordeverstoring komt als volgt te luiden:

 

  • 1.

    Het is verboden bij een evenement de orde te verstoren.

 

  • 2.

    Het is verboden enig gereedschap, voorwerp of middel te vervoeren of bij zich te hebben met de kennelijke bedoeling daarmee bij een evenement de orde te verstoren.

 

  • 3.

    Het is verboden bij een evenement zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een doel of werkzaamheid in strijd met de openbare orde.

 

  • 4.

    Het verbod van lid 3 geldt niet voor zover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door het Wetboek van Strafrecht.

 

  • 5.

    Het is verboden bij evenementen lachgas als bedoeld in artikel 2:48 a lid 1 te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten, of al dan niet tegen betaling aan te bieden.

 

  • 6.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak en een herdenkingsplechtigheid.

 

 

B

Afdeling 11. MAATREGELEN TEGEN OVERLAST EN BALDADIGHEID

Na artikel 2:48 wordt een artikel ingevoegd:

 

Artikel 2:48a verkoop en gebruik van lachgas

 

  • 1.

    Onder lachgas wordt verstaan: (distikstofmonoxide, N2O), een anorganische verbinding van stikstof en zuurstof met als bruto formule N2O, waarvan de verkoop en het gebruik - al dan niet in combinatie met gaspatronen, ballonnen, (slagroom)spuiten of een tank - voor recreatieve doeleinden plaatsvindt.

  • 2.

    Het is verboden op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen lachgas te gebruiken als dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat aantasten of anderszins overlast veroorzaken.

  • 3.

    Het is verboden op openbare plaatsen en in voor publiek openstaande gebouwen, die deel uitmaken van een door de burgemeester aangewezen gebied, lachgas te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of al dan niet tegen betaling aan te biede

Artikel I Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de datum van bekendmaking in het Gemeenteblad.

 

 

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 november 2019

De Griffier, de Voorzitter

R.M. Jongedijk dr. G.O. van Veldhuizen

Naar boven