Verordening tot wijziging van Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeenten Rheden en Rozendaal 2015

 

De raad van de gemeente Rheden;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 september 2019;

 

gelet op de artikelen 2.1.3, derde lid van de Wmo, artikel 47 van de Participatiewet en artikel 2.10 van de Jeugdwet;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de verordening tot wijziging van Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeenten Rheden en Rozendaal 2015 en de notitie richtlijnen en uitgangspunten Adviesraad cliënten- en inwonerparticipatie.

 

Artikel I Wijziging verordening

 

De Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeenten Rheden en Rozendaal 2015 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

De naamgeving van de verordening wordt gewijzigd in de Verordening Adviesraad cliënten- en inwonerparticipatie.

 

B

In artikel 1.2 onderdeel b, c en d komen de woorden ‘tenzij Rozendaal specifiek wordt benoemd’ te vervallen.

 

C

Artikel 3 komt te luiden:

 

Artikel 3 Taken

  • 3.1

    De Adviesraad heeft tot taak het college gevraagd en ongevraagd te adviseren en informeren over onderwerpen die de vorming en evaluatie van het gemeentelijk beleid betreffen ten aanzien van het sociaal domein.

  • 3.2

    De Adviesraad informeert en adviseert tevens over de uitvoering van de dienstverlening en de informatievoorziening aan cliënten.

  • 3.3

    De Adviesraad wordt in de gelegenheid gesteld om te participeren in de voorbereiding van het gemeentelijk beleid en de evaluatie van de uitvoering.

  • 3.4

    De Adviesraad is alert op ontwikkelingen en knelpunten binnen het sociaal domein en verzamelt op een actieve wijze relevante informatie om de genoemde adviesfunctie zo goed mogelijk uit te kunnen voeren en informeert de gemeente hierover.

  • 3.5

    De Adviesraad heeft tot taak aansluiting te houden met de doelgroep en cliënten- en belangenorganisaties.

  • 3.6

    De Adviesraad is niet bevoegd te adviseren over individuele klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele cliënten en inwoners betrekking hebben. Evenmin kan worden geadviseerd over het personeels- en organisatiebeleid van de gemeente Rheden resp. Rozendaal.

 

D

In artikel 4.3 wordt de zinsnede toegevoegd ‘en hebben een aantoonbare achterban en/of netwerk van inwoners binnen de gemeente Rheden of Rozendaal die zij actief kunnen benaderen en raadplegen.'

 

Artikel 4.4 komt te luiden:

Leden worden, op voordracht van de Adviesraad, benoemd, geschorst en ontslagen door het college van de gemeente Rheden. Het lid woonachtig in Rozendaal wordt benoemd door het college van de gemeente Rozendaal. Daarbij toetst het college of is voldaan aan het bepaalde in dit artikel.

 

Artikel 4.7 komt te luiden:

Leden mogen geen zakelijke binding (leverancier van goederen of diensten in het sociaal domein) met de gemeente Rheden of Rozendaal hebben, voor zover een dergelijke binding naar het oordeel van het college van invloed kan zijn op de onafhankelijke positie van de leden.

 

E

In artikel 5 wordt artikel 5.5 toegevoegd:

 

  • 5.5

    Het lidmaatschap van de Adviesraad eindigt:

    • a.

      op eigen verzoek;

    • b.

      bij verhuizing buiten de gemeente Rheden/Rozendaal;

    • c.

      bij overlijden;

    • d.

      na het verstrijken van de zittingsduur van 4 jaar behoudens herbenoeming;

    • e.

      bij toetreding tot de gemeenteraad, of het college, dan wel als het lid werkzaam zal worden bij de gemeente Rheden of Rozendaal of bij een instelling die actief is op het terrein van de wet; of

    • f.

      na een ontslagbesluit van het college nadat de Adviesraad, een lid of leden hierover een gemotiveerd voorstel heeft ingediend.

 

F

In artikel 6 worden de leden 6.2 tot en met 6.11 vernummerd tot 6.3 tot en met 6.12, en

wordt een nieuw lid ingevoegd, luidende:

 

  • 6.2

    Het college zorgt voor ondersteuning (beleidsinhoudelijk, adviserend, communicatief, financieel en organisatorisch) van de Adviesraad en wijst een ambtenaar aan als ambtelijk secretaris.

 

Artikel 6.6 (voorheen 6.5) komt te luiden:

De Adviesraad kan, voor het voorbereiden van een advies, themagroepen of werkgroepen instellen en kan daarvoor leden aanwijzen. In het huishoudelijk reglement bepaalt de Adviesraad onder welke voorwaarden leden kunnen deelnemen aan themagroepen of werkgroepen en dit lidmaatschap kan worden beëindigd. De Adviesraad stelt in ieder geval een themagroep inwonersparticipatie in. Deze themagroep ondersteunt de Adviesraad in de inwonersparticipatie van en toegang naar kwetsbare en nieuwe doelgroepen.

 

G

Artikel 7.2 komt te luiden:

Het college betrekt de Adviesraad bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het beleid binnen het sociaal domein als dit valt binnen de reikwijdte van de artikelen 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning, artikel 47 van de Participatiewet en artikel 2.10 van de Jeugdwet. In samenspraak met de Adviesraad bepaalt het college bij welke beleidsvorming en beleidsevaluatie de Adviesraad betrokken wordt.

 

H

In artikel 8 vervalt artikel 8.4 en wordt artikel 8.5 vernummerd tot artikel 8.4.

 

In artikel 10.3 komt de zinsnede ‘Nadere afspraken zijn gemaakt in een apart convenant.’ te vervallen.

 

Artikel 10.4 komt te luiden:

Tot de overige kosten (lid 8.3-c) van de Adviesraad worden gerekend: het inhuren van deskundigen en/of derden, de kosten van vorming en scholing van de leden en de organisatiekosten en een onkostenvergoeding voor de leden van de thema- en werkgroepen. Begrote kosten worden bij vaststelling van het voorschot geaccepteerd voor zover de totale kosten beneden het gemaximeerde budget blijven. Overschrijding van het budget en extra kosten worden niet vergoed tenzij deze vooraf schriftelijk (gemotiveerd) worden aangevraagd en naar oordeel van het college noodzakelijk zijn.

 

I

Artikel 13 komt luiden:

Deze verordening wordt aangehaald als de Verordening Adviesraad cliënten- en inwonerparticipatie.

 

J

De Algemene toelichting op artikel 6 van de verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 6 Organisatie en werkwijze

In lid twee is geregeld dat er afstemming is tussen de Adviesraad en de verantwoordelijke beleidsambtenaren van de gemeente. Tijdige afstemming en communicatie is van belang voor het goed functioneren van Adviesraad. Lid zes regelt dat er advies kan worden ingewonnen door het instellen van themagroepen en werkgroepen. Het sociaal domein vraagt om een flexibele Adviesraad, die breed adviseert over diverse thema’s en die kan inspelen op de behoefte die ontstaat vanuit de samenleving. Een themagroep die bij voorbaat wordt ingesteld is de themagroep inwonersparticipatie. De themagroep inwonersparticipatie adviseert de Adviesraad en de gemeente over het proces om inwoners te betrekken en ook als aanjager te functioneren om inwonersbetrokkenheid te agenderen, te stimuleren en mogelijk te maken. Thema- en werkgroepen worden ingesteld door de Adviesraad. De werkwijze van de themagroepen en werkgroepen is nader uitgewerkt in het huishoudelijk reglement.

 

K

De Algemene toelichting op artikel 8 van de verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 8 Budget en faciliteiten

De Adviesraad voert een eigen financiële huishouding. Dit wordt mogelijk gemaakt door een jaarlijkse vergoeding in de vorm van een subsidie. De subsidie wordt door middel van twee voorschotten beschikbaar gesteld en achteraf na indiening van de financiële verantwoording door de cliëntenraad definitief vastgesteld. Eventuele verrekening vindt plaats bij de subsidieverlening van het volgende jaar.

 

Artikel II Inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt de dag na publicatie in werking.

 

De Steeg, 29 oktober 2019

 

De raad voornoemd,

 

voorzitter.

 

griffier.

 

Naar boven