Verordening tijdelijke wijziging van de Verordening op de raadscommissies gemeenteraad 2017, gemeente Tiel

Gelezen het voorstel van het presidium aan de raad van 3 en 10 oktober 2019

 

Onderwerp: opnieuw voeren hoorprocedure bestemmingsplan buitengebied ex artikel 25 van de Verordening op raadscommissies gemeenteraad Tiel 2017;

 

Nummer: 10

 

Wettelijke grondslag: Artikel 3.1 lid 1 Wet ruimtelijke ordening, artikel 147 lid 1 van de Gemeentewet en artikel 25 van de Verordening op raadscommissies gemeenteraad Tiel 2017

 

Besloten in de raadsvergadering van: 16 oktober 2019

 

Overwegende dat het advies van de adviescommissie ruimtelijke plannen aangaande bestemmingsplan Buitengebied van 18 september 2019 ter voorbereiding op raadsbehandeling is besproken in de raadscommissie ruimte d.d. 1 oktober 2019;

 

Dat het proces van de adviescommissie Ruimtelijke Plannen niet geheel volgens de vastgelegde afspraken is gegaan. Gebleken is dat een aantal leden van de adviescommissie Ruimtelijke Plannen buiten de officiële gespreksmomenten gesproken heeft met belanghebbenden, althans bij gesprekken met belanghebbenden aanwezig zijn geweest. Hoewel zij dit gedaan hebben vanuit betrokkenheid bij het belangrijke onderwerp en met goede bedoelingen, is dit niet overeenkomstig de vastgelegde afspraken.

 

Dat het uit een oogpunt van objectiviteit, onafhankelijkheid en zorgvuldigheid noodzakelijk is om de schijn van beïnvloeding van vertegenwoordigers van de adviescommissie ruimtelijke plannen, buiten de daarvoor afgesproken spelregels om, te voorkomen.

 

Dat het om die reden wenselijk is de formele hoorprocedure opnieuw te voeren met een nieuwe samengestelde adviescommissie ruimtelijke plannen die rechtstreeks advies uitbrengt aan de raad.

 

Dat het om die reden noodzakelijk is om de Verordening op raadscommissies gemeenteraad Tiel 2017, in het bijzonder artikel 25 tijdelijk bij Verordening te wijzigen;

 

 

Besluit om:

  • 1.

    De adviescommissie ruimtelijke plannen ex artikel 25 van de Verordening op raadscommissies gemeenteraad 2017 met ingang van 16 oktober 2019 te ontbinden en de leden van deze commissie onder dankzegging voor de bewezen diensten met ingang van dezelfde dag te ontslaan.

 

  • 2.

    De tot dusverre gevolgde procedure ten aanzien van de behandeling van het bestemmingsplan Buitengebied te vervangen door een nieuwe procedure aanvangende met de (nieuwe) samenstelling van de adviescommissie ruimtelijke plannen en vervolgens met de hoorzittingen als bedoeld in artikel 25 van de Verordening op de raadscommissies gemeenteraad Tiel 2017.

 

  • 3.

    Vast te stellen de navolgende Verordening tot tijdelijke wijziging van Verordening op de raadscommissies gemeenteraad Tiel 2017 waarvan de tekst luidt als volgt:

    Artikel 25 van de Verordening op de raadscommissie gemeenteraad wordt als volgt gewijzigd.

Artikel 1  

Artikel 25 lid 2 komt te luiden als volgt

  • 1.

    De adviescommissie ruimtelijke plannen bestaat uit drie leden, waaronder één lid als voorzitter, welke leden op voordracht van de burgemeester worden aangewezen door het presidium. De leden van de commissie hebben zitting in de commissie tot het moment dat het bestemmingsplan Buitengebied door de gemeenteraad is vastgesteld.

  • 2.

    De commissie wijst uit haar leden de voorzitter aan.

  • 3.

    De in lid 1 genoemde leden zijn niet woonachtig in de gemeente Tiel en zij hebben direct noch indirect op geen enkele wijze een binding met de gemeente Tiel, dan wel met de indieners van de zienswijzen.

  • 4.

    De voorzitter van de commissie kan over de werkzaamheden en bevindingen van de commissie op verzoek van de voorzitter van de commissie ruimte en/of de voorzitter van de raad alsmede uit eigen beweging namens de commissie het woord voeren in de raadscommissie ruimte en in de gemeenteraad.

Artikel 2  

Artikel 25, leden 3 tot en met 6 en 18 komen te vervallen.

Artikel 3  

Deze verordening treedt in werking op de dag van bekendmaking. Zij komt te vervallen op het moment dat de raad het bestemmingsplan Buitengebied vaststelt.

Artikel 4  

De verordening kan worden aangehaald als “Verordening tijdelijke wijziging van de Verordening op de raadscommissies gemeenteraad 2017”

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven