Besluit van de raad van de gemeente Amstelveen tot wijziging van de Marktverordening 2016 gemeente Amstelveen

Zaaknummer: Z19- 020466

 

De raad van de gemeente Amstelveen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 september 2019;

gelet op artikel 147 en 149 van Gemeentewet;

besluiten:

Artikel I

De Marktverordening 2016 gemeente Amstelveen wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Aan artikel 1. Definities wordt na n. toegevoegd:

 

  • o.

    vervanger: de natuurlijk persoon die namens en voor rekening en risico van de vergunninghouder optreedt.

 

B.

In de tekst wordt “de Marktverordening gemeente Amstelveen” telkens vervangen door “deze verordening”.

 

C.

  • Lid 1 onder e. van artikel 7. Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van vergunninghouders wordt gewijzigd van:

 

  • indien de vergunninghouder, anders als bedoeld onder d, minder dan tien maal per kwartaal zijn standplaats heeft ingenomen;

 

  • in:

 

  • indien de vergunninghouder, anders als bedoeld onder d, en die geen gebruik maakt van vervanging als bedoeld in artikelen 5A en 5B van het Uitvoeringsbesluit behorende bij deze verordening, minder dan tien maal per kwartaal zijn standplaats heeft ingenomen;

  •  

  • Lid 1 onder f. van artikel 7. Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van vergunninghouders wordt gewijzigd van:

 

  • indien de vergunninghouder blijft volharden in het overtreden van de vergunningvoorschriften en/of het bepaalde in de Marktverordening Amstelveen 2005;

 

  • in:

 

  • indien de vergunninghouder of diens vervanger, blijft volharden in het overtreden van de vergunningvoorschriften en/of het bepaalde bij of krachtens deze verordening;

 

  • Lid 1 onder f. van artikel 7. Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van vergunninghouders wordt gewijzigd in g.

  •  

  • Lid 1 onder g. van artikel 7. Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van vergunninghouders wordt gewijzigd h.

 

  • Aan lid 1 van artikel 7. Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van vergunninghouders wordt ingevoegd:

 

  • f.

    indien de vergunninghouder, die gebruik maakt van vervanging als bedoeld in artikelen 5A en5B van het Uitvoeringsbesluit behorende bij deze verordening, minder dan 23 weken in een kalanderjaar zijn standplaats heeft ingenomen;

 

D.

In artikel 17. Onmiddellijke verwijdering wordt na de zinsnede “een vergunninghouder” ingevoegd “of diens vervanger”.

 

E.

In de Toelichting ten aanzien van de Markverordening 2016 gemeente Amstelveen wordt Artikel

1. Definities met het volgende aangevuld:

 

Onder o. wordt het begrip vervanger geïntroduceerd. De vervanger handelt namens de vergunninghouder; de rechten en verplichtingen die bij of krachtens de verordening gelden voor de vergunninghouder, zijn van overeenkomstige toepassing op de vervanger.

 

F.

In de Toelichting ten aanzien van de Markverordening 2016 gemeente Amstelveen wordt Artikel 7 Wijziging, schorsing en intrekking vergunning en uitsluiting van de vergunninghouders gewijzigd van:

 

Artikel 7. geeft bepalingen over wijziging, schorsing en intrekking van een vergunning en voegt de bepaling uitsluiting van vergunninghouders toe. In dit artikel zijn bepalingen opgenomen van het oude artikel 22 (intrekking en overschrijving van vergunning en intrekking van vergunning en inschrijving). De eventuele overschrijving van de vergunning wordt in nadere regelgeving vastgelegd.

 

Toelichting

In het artikel is een bepaling over schorsing van ondernemers en het (tijdelijk) uitsluiten van ondernemers opgenomen. Deze bepaling is van toepassing op ondernemers die niet elke week op de markt staan, zoals standwerkers en zogenaamde “meelopers”, ondernemers die een plaats op de markt krijgen toegewezen op het moment dat een vaste standplaatshouder is verhinderd. Er is voor deze bepalingen een lid ingevoegd (artikel 7, lid 2).

 

in:

 

Artikel 7 geeft bepalingen over wijziging, schorsing en intrekking van een vergunning en voegt de bepaling uitsluiting van vergunninghouders toe. De eventuele overschrijving van de vergunning wordt in nadere regelgeving vastgelegd.

 

Sub f biedt de mogelijkheid om in geval van vervanging op te treden als de vergunninghouder niet minimaal 23 weken per kalenderjaar zijn standplaats persoonlijk inneemt.

 

Onder g is de mogelijkheid opgenomen om op te kunnen treden tegen de vervanger; indien de vervanger veelvoudig overtredingen begaat kan dit een intrekkingsgrond van de standplaatsvergunning dan wel een schorsing voor de vergunninghouder opleveren. Immers, alle handelingen van de vervanger komen voor rekening en risico van de vergunninghouder.

 

In artikel 7 lid 2 is een bepaling over schorsing van ondernemers en het (tijdelijk) uitsluiten van ondernemers opgenomen. Deze bepaling is van toepassing op ondernemers die niet elke week op de markt staan, zoals standwerkers en zogenaamde “meelopers”, ondernemers die een plaats op de markt krijgen toegewezen op het moment dat een vaste standplaatshouder is verhinderd.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 2 oktober 2019.

De griffier,

Marnix Philips

De voorzitter,

Tjapko Poppens

Naar boven