6e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 vastgesteld door de gemeenteraad van 26-09-2019, nummer 2019 - 077

 

ARTIKEL I

De Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 met de titel ‘Begrippen’ wordt lid 3 als volgt gewijzigd:

1. De tekst van sub b wordt vervangen door de volgende tekst: 

algemeen gebruikelijke voorziening: een voorziening die niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking en die algemeen verkrijgbaar is en niet of niet veel duurder is dan vergelijkbare producten, diensten, activiteiten of andere maatregelen. 

2. Sub q wordt ingevoegd: 

gebruikelijke hulp: de hulp die naar algemeen aanvaarde opvattingen in redelijkheid mag worden verwacht van de echtgenoot, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten.  

3. Sub r wordt ingevoegd, welke luidt als volgt: 

maatschappelijke opvang: Onderdak en begeleiding voor personen die de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving, niet zijnde personen die de thuissituatie hebben verlaten in verband met risico’s voor hun veiligheid als gevolg van huiselijk geweld.

4. Sub s wordt ingevoegd, welke luidt als volgt: 

Mantelzorg: hulp ten behoeve van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen, opvang, jeugdhulp, het opvoeden en opgroeien van jeugdigen en zorg en overige diensten als bedoeld in de Zorgverzekeringswet, die rechtstreeks voortvloeit uit een tussen personen bestaande sociale relatie en die niet wordt verleend in het kader van een hulpverlenend beroep.

B

Artikel 3 lid 1 sub b wordt vervangen door de volgende tekst: 

de mogelijkheid van de inwoner om met gebruikelijke hulp, mantelzorg  of met ondersteuning van de naaste omgeving een oplossing voor de hulpvraag te vinden. 

C

Artikel 5 met de titel ‘Verstrekken van een maatwerkvoorziening’ wordt als volgt gewijzigd:

1. De tekst van lid 1 sub a wordt vervangen door de volgende tekst: 

op eigen kracht, met gebruikelijke hulp, mantelzorg of met andere personen uit zijn sociaal netwerk in zijn naaste omgeving geen oplossing voor zijn hulpvraag kan vinden ;

2. Een nieuw lid 5 wordt ingevoegd, welke luidt als volgt: 

Het college kan nadere regels stellen over het beoordelen van gebruikelijke hulp.

3. Lid 6 (oud) wordt vernummerd tot lid 7. 

D

Artikel 7a lid 3 sub f wordt vervangen door de volgende tekst:

Het pgb dat wordt ingezet voor diensten door ‘niet-professionele zorgaanbieder’ (bijvoorbeeld door iemand uit het sociale netwerk van de cliënt) bedraagt voor individuele ondersteuning en persoonlijke verzorging het vaste bedrag van € 20,- per uur. De tegemoetkoming voor een hulp uit het sociaal netwerk als bedoeld in artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Wmo 2015 bedraagt maximaal € 141,- per kalendermaand bij logeren en dagbesteding. Het indexeringspercentage is gelijk aan dat voor ondersteuning in natura.”

E

Artikel 11c met de titel ‘Aanvullende voorwaarden voor maatwerkvoorzieningen Wmo’ wordt als volgt gewijzigd:  

1. Een nieuw lid 2 wordt ingevoegd, welke luidt als volgt: 

Voor het aanvragen van de maatwerkvoorziening maatschappelijke opvang dient de inwoner een aanvraag te doen bij de centrumgemeente Leiden, ook als nog niet duidelijk is in welke gemeente er  uiteindelijk aanspraak gemaakt kan worden op deze voorziening.

2. Lid 2 tot en met 4 wordt vernummerd tot lid 3 tot en met 5. 

F.

Artikel 26 met de titel ‘Regels voor bijdragen in de kosten voor Wmo voorzieningen’ wordt als volgt gewijzigd:

1. De tekst van lid 4 wordt vervangen door de volgende tekst:

De hoogte van de bijdrage voor een maatwerkvoorziening in natura of pgb is gelimiteerd tot een bedrag gelijk aan de kostprijs van de goedkoopst adequate maatwerkvoorziening in natura tot ten hoogste € 19.00 per maand .

2. De tekst van lid 5 sub b komt te vervallen.

G

De tekst van artikel 36 wordt vervangen door de volgende tekst:

Een inwoner heeft een langdurig laag inkomen als bedoeld in artikel 36 lid 1 van de Participatiewet als gedurende een referteperiode van 3 jaar het in aanmerking te nemen inkomen in totaal niet hoger is dan 110% van de voor hem geldende bijstandsnorm als bedoeld in artikel 5 sub c van de Participatiewet ”.

H

Artikel 37 lid 1 onderdeel d wordt vervangen door de volgende tekst:

Gehuwden: 40% van deze no rm”

ARTIKEL II

Deze 6e Verordening tot wijziging van de Verordening Sociaal Domein gemeente Nieuwkoop 2015 treedt in werking op 1 oktober 2019.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van 26 september 2019 nummer 2019-077.

De griffier, E.R. van Holthe

De voorzitter, F.Buijserd

 

 

Wijziging toelichting op de verordening sociaal domein gemeente Nieuwkoop

De toelichting op artikel 2 wordt als volgt gewijzigd: 

‘Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)’ wordt vervangen door  ‘Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)’

Ad E 

De toelichting op artikel 11c wordt een nieuwe tekst ingevoegd, deze luidt als volgt:

Ad F 

De tekst van de toelichting op artikel 26 onder het kopje ‘Maatwerkvoorzieningen’ wordt vervangen door de volgende tekst:

In het regeerakkoord is afgesproken dat voor Wmo-voorzieningen een vast tarief van € 17,50 per periodebijdrage zal worden ingevoerd (het abonnementstarief). Voor de invoering van het abonnementstarief is een wetswijziging vereist en daarom kan de maatregel pas per 1 januari 2020 volledig worden ingevoerd. Voor 2019 is door de minister gekozen voor een tussenvorm. 

Het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 wordt voor 2019 zo gewijzigd dat een maximale periodebijdrage van € 17,50 voor maatwerkvoorzieningen per 1 januari 2019 van kracht wordt. Het Uitvoeringsbesluit regelt dat alle cliënten met één of meer maatwerkvoorzieningen uit de Wmo, ongeacht inkomen of vermogen, vanaf 2019 maximaal € 17,50 aan eigen bijdrage per periodebijdrage gaan betalen. Uitgezonderd zijn de cliënten die gebruik maken van beschermd wonen (zorg in natura) en maatschappelijke opvang. Zij blijven een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.

Vanaf 2019 betalen niet-AOW gerechtigde meerpersoonshuishoudens géén eigen bijdrage.

De hoogte van de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening wordt door het CAK vastgesteld. Het CAK ziet toe op het niet overschrijden van de kostprijs, bedoeld in artikel 2.1.4, derde lid, van de wet bij het vaststellen van  de bijdrage. Het is in een enkel geval mogelijk dat de kostprijs van de maatwerkvoorziening lager is dan de periodebijdrage van € 17,50.De eigen bijdrage wordt betaald zolang de voorziening gebruikt wordt of tot de kostprijs van de voorziening bereikt is. Bij de huur van een voorziening wordt een bijdrage gevraagd zolang de gemeente huur betaalt voor de voorziening. 

In 2020 zal de maximale eigen bijdrage € 19,00 per maand gaan bedragen.

 

Ad G.

De toelichting op artikel 36 wordt vervangen door de volgende tekst:

In artikel 36 van de Participatiewet is opgenomen dat het college een individuele inkomenstoeslag kan verlenen aan de inwoner van 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd die langdurig een laag inkomen heeft, geen vermogen boven het vrij te laten bedrag en geen uitzicht heeft op inkomensverbetering. De individuele inkomenstoeslag is vrij besteedbaar. In de Verordening moet de hoogte van de toeslag worden vastgesteld en moet invulling worden gegeven aan de begrippen ‘langdurig’ en ‘laag inkomen’. In artikel 36 van deze verordening is opgenomen dat het inkomen over een aaneengesloten periode van 3 jaar in totaal niet hoger mag zijn dan 110% van de geldende bijstandsnorm. Gedurende deze 3 jaar kan het inkomen dus de ene maand iets hoger zijn en de andere maand iets lager, maar over de hele periode mag het totale inkomen niet hoger zijn dan 110% van de voor hem/haar geldende bijstandsnorm. Zie voor invulling van het begrip ‘geen zicht op inkomensverbetering’ artikel 32 van de Nadere regels sociaal domein.

 

 

Naar boven