Beleidskader zonneparken en windparken, gemeente Echt-Susteren

Besluit van de gemeenteraad Echt-Susteren tot vaststelling van het Beleidskader zonneparken en windparken gemeente Echt-Susteren.

Vastgesteld op 26 september 2019.

Om de energieambitie van de gemeente Echt-Susteren te realiseren, moet de gemeente investeren in energiebesparing en duurzame energieopwekking. Dit vindt plaats binnen de gemeentegrens en in samenwerking met de regio. Initiatieven met betrekking tot duurzame energieopwekking door de inzet van zonne- en windenergie zijn hiervoor nodig. De gemeente gaat hier op inzetten.

De gemeente wil regie voeren op waar deze ontwikkelingen plaatsvinden, dit beleidskader benoemt hiervoor de uitgangspunten. De uitgangspunten beschrijven de voorwaarden waaronder initiatiefnemers van duurzame energieopwekking binnen de gemeente aan de slag kunnen. Door middel van dit kader kan een afgewogen keuze worden gemaakt voor een concreet initiatief.

Het kader heeft geen betrekking op duurzame opwekking voor eigen gebruik zoals kleine windmolens of zonnepanelen op een bouwblok en op daken. De gemeente stimuleert dergelijke initiatieven en staat hier in principe positief tegenover voor zo ver de projecten voldoen aan de geldende regels van het bestemmingsplan en bijvoorbeeld welstandseisen. Bedrijven worden door de gemeente gestimuleerd en gefaciliteerd met betrekking tot het verduurzamen van het eigen vastgoed en deze geschikt maken voor opwekinstallaties van duurzame energie.

Het beleidskader is tot stand gekomen door actief bewoners en andere belanghebbenden uit de gemeente te laten participeren in het proces. Hiervoor zijn onder andere kennis- en meedenksessies georganiseerd voor inwoners, andere belanghebbenden, ambtenaren en Raad- en commissieleden van de gemeente. Tijdens deze sessies kreeg men informatie over de energietransitie, wind- en zonne-energie in de gemeente en zijn stellingen voorgelegd aan

de aanwezigen. Ook is de Climate Chase Game gespeeld, een spel waarin men gezamenlijk aan de slag ging om het energiedoel van de gemeente in 2040 in te vullen.

Naar boven