1e wijziging Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2014

De raad van de gemeente Geldrop-Mierlo;

 

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo d.d. 16 oktober 2018;

 

gehoord de Commissie Ruimte d.d. 14 januari 2019;

 

besluit vast te stellen de:

 

1e wijziging Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2014.

Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen

Toevoegen:

s. Sleuf: in de bodem uitgegraven of uitgehakte of geboorde langwerpige smalle opening;

 

(hierdoor wijzigt de duiding van de daaropvolgende leden);

 

Artikel 1.1 lid w2

De oude tekst:

2. Het maken van incidentele (huis)aansluitingen, waarbij geen verhardingen of groenvoorzieningen worden gekruist, tot een gezamenlijke lengte van vijfentwintig (25) meter, inclusief nieuwbouwprojecten;

 

Wordt gewijzigd en zal komen te luiden:

2. Het maken van incidentele (huis)aansluitingen tot een gezamenlijke lengte van vijfentwintig (25) meter, inclusief nieuwbouwprojecten;

 

Een nieuw artikel wordt toegevoegd:

 

Artikel 6.3. Strafbepaling bij overtreding

1. Overtreding van de bij of krachtens deze verordening gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.

 

Artikel 7.2 Slotbepalingen

Toevoegen:

2. Deze verordening kan worden aangehaald als: “1e wijziging Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2014”.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad

van de gemeente Geldrop-Mierlo d.d. 28 januari 2019

De raad voornoemd,

G.A.A. van Luijn B.H.M. Link

Toelichting op de Verordening Ondergrondse Infrastructuur 2014

 

Een nieuw artikel wordt toegevoegd:

 

Artikel 6.3 Strafbepaling bij overtreding

In artikel 154 van de Gemeentewet is bepaald dat de gemeenteraad op overtreding van zijn verordeningen en van die van organen waaraan ingevolge artikel 156 verordende bevoegdheid is gedelegeerd, straf kan stellen maar geen andere of zwaardere dan hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie, al dan niet met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak. In artikel 6.3 van de VOI is van de bevoegdheid om een strafbepaling op te nemen gebruik gemaakt. In het artikel is bepaald dat overtreding van de bij of krachtens de VOI gegeven voorschriften en beperkingen wordt gestraft met een hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie. In artikel 23 van het Wetboek van Strafrecht zijnde bij de categorieën behorende bedragen vastgelegd.

 

Artikel 6.3 van de VOI heeft vooral ten doel alle partijen bewust te maken van het niet-vrijblijvende karakter van de VOI. Partijen dienen zich te houden aan de bepalingen van de VOI, zodat de daarmee nagestreefde doelen bereikt kunnen worden.

 

Naast de strafrechtelijke handhaving van de VOI door middel van de strafbepaling van artikel 6.3 door het Openbaar Ministerie kan tegen de overtreding van de VOI (eventueel tegelijkertijd) bestuursrechtelijk handhavend opgetreden worden, door middel van de inzet van de last onder bestuursdwang en de last onder dwangsom.

 

Daarnaast wordt volledigheidshalve opgemerkt dat de overtreding van (sommige bepalingen uit) de Telecommunicatiewet strafbaar is gesteld in de Wet op de Economische Delicten (zie artikel 1 onder 4° van de WED).

griffier voorzitter

Naar boven