Wijziging Nota bodembeheer, addendum hardheidsclausule, gemeente Lelystad

 

Voorgesteld besluit  

  • 1.

    Aan de Nota bodembeheer, zoals vastgesteld op 12 juni 2012 en laatstelijk gewijzigd op 19 december 2017, een addendum, inhoudende een hardheidsclausule, toe te voegen.

     

    Dit addendum maakt integraal onderdeel uit van de Nota bodembeheer.

     

    4.3.2 Hardheidsclausule

     

    Tijdens de voorbereiding of uitvoering van een werk kan een situatie bekend worden die bij het opstellen van het beleid niet kon worden voorzien en waarbij een strikte toepassing van het beleid zou leiden tot een ongewenste beperking van hergebruiksmogelijkheden van vrijkomende grond en bagger. Door in de Nota bodembeheer de mogelijkheid op te nemen de omstandigheden te wegen en in de geest van het beleid, het behoud van de goede bodemkwaliteit in de gemeente, een passend besluit te nemen kan ook in dergelijke onvoorziene situaties verantwoord hergebruik van geschikt materiaal mogelijk gemaakt worden.

    Het besluit om, met een beroep op onderstaande hardheidsclausule, af te wijken van de vastgestelde Lokale maximale waarden is een raadsbevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd of gemandateerd.

     

    De hardheidsclausule luidt als volgt:

     

    ‘In gevallen waarin een strikte toepassing van de in deze nota gestelde Lokale Maximale Waarden leidt tot een ongewenste beperking van hergebruiksmogelijkheden van vrijkomende grond en bagger kan de gemeenteraad afwijken van deze Lokale Maximale Waarden, mits:

    • -

      wordt voldaan aan de eisen uit het Besluit bodemkwaliteit,

    • -

      het gaat om hergebruik van binnen de gemeentegrenzen én binnen de projectgrenzen vrijkomende grond of bagger,

    • -

      er bovendien binnen de projectgrenzen, bij toepassing van deze grond of bagger, geen verslechtering van de gemiddelde bodemkwaliteit optreedt.'

  • 2.

    De Nota bodembeheer, zoals vastgesteld op 12 juni 2012 en laatstelijk gewijzigd op 19 december 2017, voor het overige niet te herzien en daarmee het daarin beschreven beleid te continueren voor de komende tien jaar.

  • 3.

    Het addendum als bedoeld in besluitpunt 1 en het onder besluitpunt 2 genoemde besluit treden in werking op de dag na bekendmaking hiervan.

Lelystad, 27 augustus 2019;

Het college van de gemeente Lelystad,

de secretaris,

de burgemeester,

Naar boven