Gemeente Eindhoven register artikel 27 Wet Gemeenschappelijke Regelingen

Ter behartiging van één of meerdere doelstellingen kunnen gemeenten kiezen voor samenwerking. Deze samenwerking kan vormgegeven worden door het sluiten van overeenkomsten (regelingen) met andere gemeenten.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 27 van de Wet op de gemeenschappelijke regelingen verplicht een register bij te houden van de regelingen waaraan hun gemeente deelneemt. Dit register ligt voor iedereen ter inzage

Het register vermeldt de deelnemers, de wettelijke voorschriften die op de bevoegdheden van het samenwerkingsverband van toepassing zijn, de bevoegdheden die zijn overgedragen, het adres en de plaats van vestiging en of een openbaar lichaam of een gemeenschappelijk orgaan is ingesteld.

 

De gemeente Eindhoven werkt samen in de volgende gemeenschappelijke regelingen:

 

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost Brabant

Deelnemers

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-de Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden worden beheerst

Wet gemeenschappelijke regelingen, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Overgedragen bevoegdheden

De uitvoeringsdienst is belast met het uitvoeren van het verplichte Landelijk Basistakenpakket gemeenten en Landelijk Basistakenpakket provincie

Adres en plaats van vestiging

Wal 28, Eindhoven

Postbus 8035, 5601 KA Eindhoven

Tel: 088-369 03 69

www.odzob.nl

Openbaar lichaam/gemeenschappelijk orgaan

Openbaar lichaam

 

Gemeenschappelijke regeling GGD Brabant-Zuidoost

Deelnemers

De gemeenteraden van de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-de Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden worden beheerst

Wet gemeenschappelijke regelingen, Wet publieke gezondheid

Overgedragen bevoegdheden

Uitvoering van taken welke bij of krachtens de wet Publieke Gezondheid danwel ander wetten op het terrein van gezondheid en zorg, zijn opgedragen aan de gemeentelijke bestuursorganen met uitzondering van de bevoegdheid van de gemeenteraad tot vaststelling van de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid, overeenkomstig de Wet publieke gezondheid.

Adres en plaat s van vestiging

Clausplein 10, 5611 XP Eindhoven

Postbus 8684, 5605 KR Eindhoven

Tel: 088-0031 100

www.ggdbzo.nl

Openbaar lichaam/gemeenschappelijk orgaan

Openbaar lichaam

 

Gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven (GRWRE)

Deelnemers

De gemeenteraden van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden worden beheerst

Wet gemeenschappelijke regelingen, Wet sociale werkvoorziening

Ov ergedragen bevoegdheden

De gemeenten dragen aan de GRWRE alle taken en bevoegdheden over die door of op grond van de Wet sociale werkvoorziening aan de raad zijn toegekend. Het openbaar lichaam kan de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten op het gebied van andere vormen van al dan niet gesubsidieerde arbeid anders dan op het gebied van sociale werkvoorziening behartigen

Adres en plaats van vestiging

Rooijakkersstraat 3, 5652 BA Eindhoven

Postbus 601, 5600 AP Eindhoven

Tel: 040-2387421

www.ergon.nu

Openbaar lichaam/gemeenschappelijk orgaan

Openbaar lichaam

 

Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven

Deelnemers

De gemeenteraden van de gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-de Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden worden beheerst

Wet gemeenschappelijke regelingen

Overgedragen bevoegdheden

Artikel 4 van de regeling:

Ter bereiking van het doel waartoe zij is opgericht, richt de Metropoolregio zich op de navolgende taken:

Het opstellen van een regionale agenda.

Het organiseren van de inzet van partijen op de vaste thema’s van de regionale agenda.

Het gezamenlijk optrekken van partijen, op de vaste thema’s, naar provincie, rijksoverheid, Europese en internationale instellingen, -bedrijven en overheden.

Het bieden van een podium voor gemeenten ten behoeve van het gezamenlijk ontwikkelen, bespreken en afstemmen van beleid op de tijdelijke thema’s met een lokaal of subregionaal karakter, inclusief het desgevraagd ondersteuning bieden daaraan.

Het inzetten van regionale investerings- en stimuleringsfondsen en een mobiliteitsfonds.

 

De taken die bij de belangenbehartiging als bedoeld in artikel 3, vijfde lid, ( als voortzetting van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven behartigt de Metropoolregio tevens het belang van de gemeenten bij een zorgvuldig beheer van de taken van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, zoals die na datum van inwerkingtreding van deze wijziging van de regeling nog bestaan) horen, luiden als volgt:

Het beheer van de budgetten op grond van het Besluit woninggebonden subsidies en het Besluit locatie gebonden subsidies.

Het beheer van de fondsen en voorzieningen, verkregen uit de verkoop van de NV RAZOB ter dekking van de verplichtingen ten aanzien van de eindafwerking en de nazorg van de stortplaats en de ontwikkeling van het Landgoed Gulbergen.

Het optreden als penvoerder of deelnemer in Europese (subsidie)projecten conform eerder daarover gemaakte afspraken. Deze projecten zijn BioenNW, C2CBizz, Upside en Pure Hubs.

Het toezicht op en de uitvoering van de registratie van kinderen/jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 22 jaar inclusief beide ouders, ter uitvoering van de Leerplichtwet, de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet op het voortgezet onderwijs en de Wet op de expertisecentra.

Optreden als contractspartij namens de deelnemende gemeenten, in de rechtsverhouding tussen de Vereniging van Contracten en Attero N.V.c.q. haar rechtsopvolgers, inzake de verwerking van restafval en GFT-afval, alsmede het beheren van dat contract.

 

De taken die bij de belangenbehartiging als bedoeld in artikel 3, zesde lid, (zolang het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (hierna: het RHCe) deel blijft uitmaken van de Metropoolregio, treffen de raden en colleges deze regeling mede met het oog op het behartigen van de gemeentelijke belangen op het gebied van cultuurhistorie en erfgoedbeheer) horen, luiden als volgt:

Het initiëren en stimuleren van en participeren in initiatieven op het gebied van cultuurhistorie en erfgoedbeheer.

De zorg voor en het beheer van de archiefbescheiden welke krachtens de Archiefwet 1995 naar de archiefbewaarplaats(en) van de Metropoolregio zijn overgebracht.

Het toezicht op de niet-overgebrachte archiefbescheiden van de gemeenten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Het adviseren van de gemeenten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op het gebied van de inrichting van de documentaire informatiehuishouding.

 

Het bepaalde in lid 3, is niet van toepassing op de gemeente Gemert-Bakel.

 

Adres en plaats van vestiging

Raiffeissenstraat 18, 5611 CH Eindhoven

Postbus 985, 5600 AZ Eindhoven

T: 040 - 2 594 594

www.metropoolregioeindhoven.nl

Openbaar lichaam/gemeenschappelijk orgaan

Openbaar lichaam

 

 

Naar boven